“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
INTERNATIONALNOUTATI

Ucrainenii ridică armele-momeală la nivel de artă. Producția a explodat pe fondul deficitului de muniție de pe câmpul de luptă

index 90

Cererea pentru arme-momeală a explodat pe măsură ce soldații ucraineni din prima linie se confruntă cu atacuri rusești ce cresc în intensitate și provizii de muniție care se epuizează.

Mihailo Roman, un arhitect în vârstă de 32 de ani, a dezvăluit pentru The Telegraph că în ultimele luni a lucrat peste program pentru a produce imitații de arme din placaj, metal și țevi de scurgere de plastic.

Administratorul unei mici firme de arhitectură din Vinohradiv, o localitate neatinsă de răboi aflată la doar 16 kilometri de granița cu Ungaria, în sud-vestul Ucrainei, proiectează case ziua, în timp ce seara își folosește abilitățile pentru a construi o armată Potemkin pentru Ucraina.

Într-un depozit secret, Roman lucrează alături de un grup de alți voluntari la fabricarea unor modele în mărime naturală de lansatoare de rachete și tunuri de artilerie, concepute pentru a păcăli Rusia să-și consume muniție pentru a le distruge.

Obiectivul echipei este să meșteșugească arme „cât mai realiste și ieftine posibil” astfel că orice poate fi folosit de la cuburi de spumă, anvelope uzate, deșeuri de lemn la foi de metal sau țevi de plastic.

Munca lor are loc în contextul în care comandantul-șef al armatei ucrainene a admis recent că în estul Ucrainei forțele rusești au de șase ori mai multă muniție decât soldații ucraineni.

În primul său interviu de când a preluat comanda armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski a spus: „Inamicul efectuează tiruri dense de artilerie și mortiere. Acum câteva zile, avantajul inamicului în ceea ce privește muniția trasă era de aproximativ șase la unu.”

În aceste circumstanțe, forțele ucrainene au învățat să se adapteze și să lupte cu mai puțină muniție și soldați, în timp ce propunerile de a recruta încă 500.000 de soldați au fost revizuite în scădere, în urma reevaluării resurselor, a spus el.

Armele-momeală construite de ucraineni sunt tot mai sofisticate
În ultimul an, echipa lui Roman a fabricat peste 200 de lansatoare de rachete ghidate antitanc Stugna și două tunuri de artilerie D-20, care au fost desfășurate pe liniile de front din Ucraina, de la Orihiv, în sud, la Donețk și Lîman, în est, până la Harkov și Sumî, în nord.

Proiectarea imitației unui lansator de rachete a durat două luni și a costat aproximativ 3.000-4.000 de grivne (60-80 de lire sterline). De atunci, el perfecționat procesul de fabricație, astfel că acum îl dă gata în doar câteva zile, ceea ce i-a permis să reducă și prețul la doar 1.000 de grivne – o fracțiune din costul estimat al unui proiectil de artilerie rusesc, și anume 790 de lire sterline.

index 91

Roman se mândrește cu creațiile sale, urcând pe rețelele de socializare imagini trimise de trupele ucrainene cu replicile făcute de el în acțiune pe front.

Într-un videoclip, un soldat spune: „Uite cum bombardează rușii, dobitocii”, în timp ce arată pagubele provocate momelilor de un baraj de obuze rusești. „Douăzeci de gloanțe pe lovitură; 20.000 de dolari pentru fiecare Stugna făcută de voi, băieți”, a adăugat el.

Alcătuite din trei componente – un trepied, o țeavă și un computer – lansatoarele false sunt acum produse sub formă de pachete plate pe care soldații le pot asambla în câteva minute. „Poate fi trimis prin poștă – livrăm noi”, a explicat Roman, schițând un zâmbet viclean.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.