Tensiune maximă la granița României. Acum se decide soarta lui Viktor Orban

Alegeri în Ungaria. Peste opt milioane de unguri au fost așteptați astăzi la urne pentru a-și vota reprezentanții în alegerile parlamentare. Premierul Viktor Orban încearcă să obțină al cincilea mandat. Principalul candidat al alianţei de opoziţie, conservatorul independent Peter Marki-Zay, le-a cerut cetăţenilor să voteze pentru a-l îndepărta pe Orban de la guvernare.

Alegeri în Ungaria. Prezenţa la vot la ora locală 17. 00 era de 62,92%, potrivit Oficiului Electoral Național, care a transmis că au votat 4.840.928 de persoane.

Premierul Viktor Orban încearcă să obţină un al cincilea mandat, al patrulea consecutiv. Sondajele de opinie creditau recent partidul său Fidesz, naţionalist, cu câteva procente în faţa alianţei de opoziţie formată din şase partide. Este pentru prima dată când o astfel de alianţă – din care fac parte formaţiuni de stânga, verzi, liberale şi conservatoare de dreapta – a fost formată, pentru ca opoziţia să-şi îmbunătăţească şansele de a-l învinge pe Viktor Orban.

„Sunt nişte alegeri ciudate… din cauza războiului (din Ucraina), trebuie să tratăm chestiuni de război şi pace. Este un război între două ţări mari şi este ceva periculos. Nu trebuie să ne amestecăm. Rivalii noştri (politici) nu iau în calcul gravitatea situaţiei şi vor să ia măsuri prin care ar implica ţara în război. Ar fi tragic pentru Ungaria”, a declarat Viktor Orban, la ieșirea de la urne.

Citiți și:  Viktor Orban avertizeaza: „Pe masa NATO se află propuneri periculoase”

Alegeri în Ungaria. „Guvernul Orban este ruşinea naţiunii noastre”
Principalul candidat al alianţei de opoziţie, conservatorul independent Peter Marki-Zay, le-a cerut cetăţenilor să voteze pentru a-l îndepărta pe Orban de la guvernare.

„Haideţi să votăm pentru o lume mai bună, o Ungarie fericită”, a îndemnat el din faţa locuinţei sale din Hodmezovasarhely, un mic oraş în sud-estul ţării, unde deţine funcţia de primar din 2018. „Guvernul (Orban) este ruşinea naţiunii noastre. Fie ca această zi să fie sărbătoarea schimbării. Să facem tot posibilul pentru ca mâine să ne trezim cu toţii într-o Ungarie care aparţine tuturor”, a declarat Marky-Zay, potrivit EFE.

Ultimele sondaje indicau o egalitate de 47% între partidul ultranaţionalistului Orban, Fidesz, şi coaliţia „Uniţi pentru Ungaria”, din care fac parte şase partide de opoziţie, de la stânga la dreapta radicală.

Citiți și:  Viktor Orban, DECONSPIRAT! Undă de șoc în Europa

Această egalitate nu ia în calcul votul ungurilor care trăiesc în afara graniţelor ţării şi care este în principiu în favoarea lui Orban.

Este posibil ca aceste alegeri să fie decise de indecişi, care pe fondul incertitudinii provocate de războiul din Ucraina vecină ar putea miza pe continuitate. Potrivit sondajelor, niciun alt partid nu va reuşi să depăşească pragul de 5% pentru a intra în parlament.

Numărul cetăţenilor cu drept de vot este ceva mai mare de 8,2 milioane, din care 7,7 milioane votează în Ungaria, iar 450.000 o vor face în străinătate.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.