Oligarh rus, dă ALERTA: Dacă NATO nu va ajuta Ucraina să câștige războiul, Putin va invada teritoriul NATO

Mihail Hodorkovski, un oligarh rus autoexilat și un critic proeminent al Kremlinului, a declarat într-un interviu că președintele rus Vladimir Putin va duce în cele din urmă războiul pe teritoriul NATO, în cazul în care alianţa nu ajută Ucraina să câștige conflictul actual.

Hodorkovski a făcut avertismentul în timpul unui interviu acordat Euronews. El a cerut NATO să continue să furnizeze președintelui ucrainean Volodimir Zelenski arme și provizii pentru a lupta împotriva armatei Rusiei, care și-a început invazia la sfârșitul lunii februarie.

NATO își menține sprijinul pentru Ucraina
Miercuri, în cadrul unor declarații, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a condamnat pe Putin pentru atacul său asupra Ucrainei și a reiterat sprijinul organizației pentru Ucraina.

El a spus că NATO are o ”obligație politică și morală de a oferi un sprijin substanțial” țării lui Zelensky și că va continua să furnizeze Ucrainei arme ”pentru atâta timp cât va fi necesar”, potrivit Newsweek.

Extinderea NATO cauza invadării Ucrainei
Putin a folosit posibila extindere a NATO ca un motiv pentru a-și justifica invadarea Ucrainei, deși Finlanda și Suedia au solicitat ambele să se alăture alianței după izbucnirea războiului. El a avertizat, de asemenea, organizația și SUA cu privire la implicarea directă în război.

Avertismentul oligarhului rus
Hodorkovski a mai declarat: ”Astăzi, NATO are o mare oportunitate de a ajuta Ucraina să-și apere suveranitatea participând la acest război cu arme, provizii și antrenând soldați ucraineni, mai degrabă decât luptând pe propriile sale teritorii. Dacă această ocazie este ratată, lansez un avertisment: în câțiva ani, sau poate chiar mai devreme, NATO va fi direct implicată în acest război, pentru că se va întâmpla pe teritoriul unei țări NATO”.

Hodorkovski este de părere că alianța trebuie să facă tot posibilul pentru a se asigura că Putin nu va învinge. ”Cei care cred că poți ajunge cumva la un acord cu un agresor repetă greșelile numeroșilor lor predecesori”, a spus el.

Cine e Hodorkovski?
La un moment dat, Hodorkovski era cel mai bogat om din Rusia datorită unei averi substanțiale de petrol, dar apoi a început să-l critice deschis pe Putin. El a fondat organizația pro-democrație Rusia Deschisă în 2001, pentru a fi arestat doar de autoritățile ruse în 2003 pentru evaziune fiscală.

A fost găsit vinovat în 2005 și condamnat la nouă ani de închisoare. Acuzații de delapidare și spălare de bani au fost adăugate la pedeapsa lui în 2010, ceea ce i-a prelungit perioada de închisoare.

Cu toate acestea, după niște activități de lobby de mare profil, Putin l-a grațiat pe Hodorkovski și l-a eliberat la sfârșitul anului 2013.

Sursa: dcnews.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *