Oleg Deripaska: Declarații de o virulență rară făcute de apropiatul lui Putin

Oligarhul rus Oleg Deripaska a făcut, marți, la Moscova, declarații de o virulență rară pentru un reprezentant al elitei ruse, calificând drept „o eroare colosală” războiul lansat de Rusia în Ucraina, conform AFP.

„Oare este în interesul Rusiei să distrugă Ucraina? Bineînţeles că nu, aceasta ar fi o eroare colosală”, a spus Deripaska într-o conferință de presă susţinută la Moscova.
Deripaska a repetat de mai multe ori expresia „eroare colosală” şi a vorbit despre „război” în Ucraina, termen interzis în Rusia, unde autorităţile au impus utilizarea termenului de „operaţiune militară specială”.

„Nu există potenţial pentru o schimbare de regim”
Oligarhul, fondator al gigantului rus al aluminiului Rusal, a apreciat, de asemenea, că nicio schimbare de regim politic nu ar fi de aşteptat în Rusia. „Nu există potenţial pentru o schimbare de regim”, a declarat el, apreciind că „opoziţia s-a retras in viaţa ţării”.

Oleg Deripaska, considerat un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a mai făcut anterior apel la pace. La sfârşitul lui martie, el spunea că războiul din Ucraina este o „nebunie” care, din cauza poziţiei radicale a ambelor părţi, va dura mult timp şi va fi o ruşine pentru generaţii de acum înainte.

Oligarhul rus, care este vizat de sancţiuni occidentale, avea în 2022, potrivit revistei Forbes, o avere de 1,7 miliarde de dolari, comparativ cu 3,8 miliarde anul precedent.

Marţi, el a criticat şi răspunsul Moscovei la sancţiuni, deplângând faptul că autorităţile ruse nu au luat nici acum, „la 120 de zile de la începutul conflictului, deciziile care erau necesare” pentru a atenua impactul restricţiilor pentru economia rusă. Sancţiunile „sunt desigur mai grele pentru Rusia” decât pentru Occident, „aceasta este evident”, a apreciat el.

Oleg Deripaska și Mihail Fridman, doi dintre cei mai bogați și influenți oameni de afaceri de la Moscova, au fost primii oligarhi ruși care au cerut încetarea războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Ei au reacționat imediat ce Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada și Marea Britanie au anunțat primele sancțiuni economice fără precedent împotriva Rusiei.

Sursa: comisarul.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *