Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
MEDICAL

Nepăsare criminală a autorităților: bolnavii Covid nu au tratamente | Pacienții români, lăsați, în mod deliberat, să moară

ffaa 696x393 1

Nepăsare criminală a autorităților: bolnavii Covid nu au tratamente

În spitale nu mai sunt, aproape deloc, medicamente pentru bolnavii Covid, iar cele care se mai găsesc se dau cu porția. În plin vârf al valului 4, Guvernul a decis să elibereze antiviralul favipiravir doar cu condiția prezentării pacienților la unitățile de primiri urgențe, unde este un haos generalizat. Chiar și așa, medicamentul nu se prescrie bolnavilor pentru că puținele doze pe care le mai au spitalele nu ajung nici pentru pacienții internați.

Presiunile făcute de medici și de mass-media i-au forțat pe guvernanți să aprobe eliberarea antiviralului favipiravir în ambulatoriu. Accesul la acest medicament pentru Covid a fost drastic restricționat, prin obligarea bolnavilor de a se duce în aglomerația de la unitățile de primiri urgențe, unde trebuie evaluați și abia apoi să li se prescrie rețeta, cu care se pot duce la farmacia spitalului. Așa cum era de așteptat, eliberarea favipiravirului pentru administrarea la domiciliu nu funcționează. Unii manageri de spital nu știu cum să deconteze medicamentul, iar alții nu s-au aprovizionat, deși favipiravirul există la distribuitori. Astfel că, deși a trecut mai bine de o săptămână de la apariția ordinului ministrului Sănătății în Monitorul Oficial, care aproba prescrierea favipiravirului pentru tratamentul la domiciliu, nimic nu s-a schimbat în spitale.

Potrivit protocolului de tratament Covid, elaborat de Ministerul Sănătății, antiviralul favipiravir a demonstrat în studiile efectuate o reducere semnificativă a simptomatologiei și a modificărilor radiologice la pacienții tratați cu acest medicament. Condiția este însă ca antiviralul să fie administrat în primele zile de la infectare. Ceea ce înseamnă că decizia de a-l administra doar în spitale, de la începutul pandemiei până acum o săptămână, a fost o mare greșeală, având în vedere că pacienții internați erau deja într-o stare avansată a bolii, așa încât favipiravirul nu mai avea niciun efect.

Medicii luptă cu mâinile goale

La spitalele din Bacău favipiravirul se administrează în continuare doar pacienților internați, iar la spitalele din Ialomița antiviralul nu ajunge nici pentru bolnavii internați. Astfel, actul normativ a rămas fără nciun efect, atâta timp cât pacienții, în număr tot mai mare, nu pot beneficia de acest tratatament care reduce semnificativ numărul de spitalizări și decese. ”Știu ordinul de ministru, au fost discuții, dar problema este că degeaba îi prescriu eu rețetă dacă farmacia spitalului nu are favipiravir. Nouă nu ne ajunge favipiravirul nici măcar pentru pacienții internați, în condițiile în care ne vin câteva zeci de pacienți pe zi. Eu, de exemplu, le dau în prima zi când vin la UPU, înainte de internare. Problema este că nici celelalte medicamente, remdesivir și tocilizumab nu sunt de ajuns. Efectiv nu ai ce să le dai la acești pacienți. Tocilizumab ne-au trimis acum două-trei săptămâni 65 de flacoane la două spitale, care ne-au ajuns două zile. Nici remdesivir-ul nu a ajuns în spitalele din județ, chiar dacă au spus că s-a început distribuirea. Într-adevăr, nu prea are efect redemsivirul, dar când ajungi în fază severă nu prea mai este nimic bun. Dacă îți dă Dumnezeu zile bine, dacă nu… nu poți să mai faci nimic”, ne-a declarat dr. Anca Telehuz, șef Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Slobozia.

Medicamentul zace în depozite

În acest moment, în depozitele distribuitorilor se mai află 2.000 de cutii de favipiravir, pe care nimeni nu le-a comandat. Totodată, de săptâmâna viitoare, Terapia Cluj, singurul importator al antiviralului, va mai aduce încă 15.000 de cutii. Reamintim că Agenția Națională a Medicamentului nu a dat nici acum autorizație pentru fabricarea în România a favipiravirului, la peste opt luni de la depunerea documentației de către Terapia Cluj. Între timp, Ungaria, care are deja trei producători ai acestui antiviral, a donat Spitalului Județean din Miercurea Ciuc 1.000 de cutii de favipiravir. Managerul spitalului, dr. Konrád Judit, a afirmat că jumătate din medicamente vor putea fi folosite, la nevoie, de celelalte spitale din judeţ.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Articole conexe

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.