“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
INTERNATIONALSTIRI

Iranul a anunțat numele suspectului principal în cazul atentatelor cu bombă de lângă mormântul lui Soleimani

Ministerul Informaților din Iran a anunțat joi numele unui suspect principal pe care l-a descris ca fiind liderul și artizanul atentatelor sinucigașe cu bombă de săptămâna trecută, revendicate de gruparea Stat Islamic, relatează AP. Între timp, bilanțul victimelor a crescut la cel puțin 94 de morți, a anunțat presa iraniană.

MDY2ODFmYTM3OWZjZWZkZjZhZWFhZTBiMmFkZDFmOQ.thumb

Atacul din 3 ianuarie, în care doi atentatori sinucigași cu bombă au vizat ceremonia de comemorare a generalului iranian Qasem Soleimani, ucis de SUA într-un atac cu dronă în Irak în 2020, a fost cel mai mortal din Iran din ultimele decenii, în timp ce situația din Orientul Mijlociu rămâne pe muchie de cuțit.

Primul atentator s-a detonat în apropierea locului unde avea loc ceremonia, în orașul Kerman, la aproximativ 820 de kilometri sud-est de capitala Teheran. Al doilea s-a aruncat în aer 20 de minute mai târziu, în timp ce personalul de urgență și alte persoane încercau să acorde ajutor răniților după prima explozie.

Agenția oficială de știri IRNA a difuzat o declarație a Ministerului Informațiilor, potrivit căreia principalul suspect și cel care ar fi planificat atentatul cu bombă este un cetățean tadjic cunoscut sub pseudonimul Abdollah Tadjiki.

Potrivit IRNA, suspectul a intrat în țară la jumătatea lunii decembrie, prin sud-estul Iranului, și a plecat cu două zile înainte de atac, după ce a confecționat bombele.

Totodată, a făcut public și numele de familie al unuia dintre atentatori – un anume Bozrov în vârstă 24 de ani care ar avea cetățenie tadjică și israeliană. Acesta ar fi ajuns la rândul lui în Iran trecând granița de sud-est, după mai multe luni de pregătire în Afganistan.

Presa oficială din Iran a mai relatat că autoritățile încearcă să îl identifice și pe cel de-al doilea atentator sinucigaș. În comunicatul prin care a revendicat atentatul gruparea Stat Islamic i-a identificat pe cei doi atentatori ca fiind Omar al-Mowahed și Seif-Allah al-Mujahed.

Autoritățile iraniene au arestat până în prezent 35 de persoane din mai multe provincii pe care le suspectează că au legătură cu atentatele, potrivit sursei citate.

Între timp, bilanțul atentatelor a crescut joi la 94 de morți, de la 91 de victime raportate duminică. Presa iraniană a precizat că 14 dintre morți sunt cetățeni afgani care participau la comemorarea morții generalului Qassem Soleimani comandantul forței paramilitare Quds din cadrul Corpului Gardienii Revoluției.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.