Ion Cristoiu: Cine A ASCUNS documentele în dosarul lui Traian Băsescu?

Maestrul Ion Cristoiu analizează din toate unghiurile posibile cazul lui Traian Băsescu, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că fostul președinte a colaborat cu Securitate. În opinia sa, atât SRI, cât și președintele Klaus Iohannis, trebuie să lămurească situația în privința documentelor din dosarul fostului președinte care au stat ascunse până acum.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) s-a pronunțat miercuri, definitiv, în dosarul în care Traian Băsescu este acuzat de colaborare cu fosta Securitate comunistă și a admis că fostul preşedinte a colaborat, de fapt, cu Securitatea.

Întrebarea cea mai presantă la care trebuie găsit răspunsul, în opinia lui Ion Cristoiu, este cine a ascuns până acum aceste documente despre fostul președinte și dacă nu cumva mai sunt și altele despre anumiți politicieni.

„Nu mă așteptam la acest verdict însă mă interesează cine și de ce a ascuns documentele. (…) SRI-ul și regimul Iohannis ar trebui să fie obligate să răspundă. Pentru că în 2004 se schimba istoria în România. Nu știu dacă în bine sau în rău. Dacă s-a întâmplat așa cu Traian Băsescu, înseamnă că și la Ciucă avem niște hârtii. (…) Asta înseamnă că și Ciolacu este suspectat, poate și Cîțu. Undeva sunt niște hârtii și Ciucă sau Iohannis știe”, a declarat Ion Cristoiu.

Citiți și:  "Băse" NU sta degeaba: O noua afacere de milioane de euro

Traian Băsescu riscă să intre la închisoare?
În acest context, judecătorul Cristi Dănileț susține că Traian Băsescu riscă să intre la închisoare pentru fals în declarații, după ce ÎCCJ a stabilit că fostul președinte a fost colaborator al Securității. Mai exact, se pare că Băsescu a trebuit să declare în scris înainte de a candida la președinție că nu a colaborat cu securitatea, lucru care ulterior s-a dovedit a fi fals.

„Ca cineva să candideze pentru Parlamentul European, Legea nr. 33/2007 impune la art. 16 alin. (5) lit. e) ca la dosarul de înscriere să depună o declarație pe propria răspundere că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia.

Art. 326 Codul penal stabilește că Falsul în declarații este infracțiune pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă penală. Termenul de prescripție a răspunderii este de 5 ani de la data comiterii faptei”, scrie judecătorul Cristi Dănileț.

Citiți și:  Ion Cristoiu: Putin nu va ezita să folosească arma nucleară

O reacție în acest sens a venit de la avocatul Winzer Kristian, care la rândul său a precizat că fostul președinte poate fi cercetat penal, iar acest lucru trebuie neapărat făcut. El a vorbit despre declarațiile false ale acestuia, dar și despre pedeapsa pe care ar putea să o primească.

Părerile sunt împărțite însă
Cu toate acestea, Traian Băsescu nu va pierde beneficiile pe care le are pentru că a fost șeful statului, după decizia dată de ÎCCJ, transmite avocata Eliza Ene Corbeanu. De asemenea, ea a mai spus că acesta nu-și va pierde nici mandatul de europarlamentar. În plus, ea reiterează că fostul șef al statului nu a făcut fals în declarații.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *