INTERZIS LA TV? Un studiu israelian oferă cea mai puternică dovadă de până acum a puterii VITAMINEI D de a lupta împotriva COVID 19

Un studiu israelian oferă cea mai puternică dovadă de până acum a puterii vitaminei D de a lupta împotriva COVID.

Sprijinind cercetările anterioare, oamenii de știință publică date remarcabile care arată o legătură puternică între deficiența de vitamine, răspândită în Israel, și decesul sau afecțiunile grave în rândul pacienților.

Oamenii de știință israelieni spun că au adunat cele mai convingătoare dovezi de până acum, că un nivel crescut de vitamina D poate ajuta la reducerea riscului de afecțiuni grave sau deces la pacienții cu COVID-19.

Cercetătorii de la Universitatea Bar Ilan și de la Centrul Medical Galilee, spun că această vitamină are un impact atât de puternic asupra severității bolii, încât pot prezice doar pe baza vârstei și a nivelului de vitamina D, cum ar evolua afecțiunea la persoanele infectate cu covid.

Lipsa vitaminei D crește semnificativ nivelurile de pericol, au concluzionat ei în cercetarea recent revizuită de colegi, publicată joi în revista PLOS One.

Studiul se bazează pe cercetări efectuate în timpul primelor două valuri de virus din Israel, înainte ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă, iar medicii au subliniat că suplimentele de vitamine nu erau un substitut pentru vaccinuri, ci mai degrabă o modalitate de a împiedica scăderea nivelului imunității.

Deficiența de vitamina D este endemică în tot Orientul Mijlociu, inclusiv în Israel, unde aproape patru din cinci persoane au un nivel scăzut al acestei vitamine, potrivit unui studiu din 2011. Totuși, luând suplimente înainte de infecție, cercetătorii din noul studiu israelian au descoperit că pacienții ar putea evita cele mai grave efecte ale bolii.

„Ni s-a părut remarcabilă, și frapantă, diferența dintre șansele de a deveni un pacient în stare gravă atunci când ai o carență de vitamina D, în comparație cu atunci când nu ai această carență”, a declarat Dr. Amiel Dror, medic la Galilee Medical Center și cercetător la Bar Ilan, care a făcut parte din echipa care a realizat studiul.

El a remarcat că studiul său a fost efectuat înainte de apariția virusului Omicron, dar a spus că virusul nu se schimbă suficient de mult între variante pentru a anula eficacitatea vitaminei D.

„Ceea ce observăm atunci când vitamina D ajută persoanele cu infecții COVID, este un rezultat al eficienței sale în consolidarea sistemelor imunitare pentru a face față agenților patogeni virali care atacă sistemul respirator”, a declarat el pentru The Times of Israel. „Acest lucru este la fel de relevant pentru Omicron ca și pentru variantele anterioare”.

Autoritățile sanitare din Israel și din alte câteva țări au recomandat suplimente de vitamina D ca răspuns la pandemia de coronavirus, deși datele privind eficacitatea acesteia au fost puține până acum.

În iunie, cercetătorii au publicat rezultatele preliminare care arată că 26% dintre pacienții cu coronavirus au murit dacă aveau deficit de vitamina D cu puțin timp înainte de spitalizare, comparativ cu 3% care aveau niveluri normale de vitamina D.

De asemenea, aceștia au stabilit că pacienții spitalizați cu deficit de vitamina D aveau, în medie, de 14 ori mai multe șanse să ajungă în stare gravă sau critică decât ceilalți.

În timp ce comunitatea științifică a recunoscut importanța rezultatelor, au apărut întrebări cu privire la faptul că nu cumva condițiile de sănătate recente ale pacienților ar fi putut distorsiona rezultatele.

A fost menționată posibilitatea ca pacienții să fi suferit de afecțiuni care reduc nivelul de vitamina D și, în același timp, cresc vulnerabilitatea la afecțiuni grave cauzate de COVID-19, ceea ce înseamnă că deficitul de vitamine ar fi mai degrabă un simptom decât un factor care contribuie la severitatea bolii.

Pentru a elimina această posibilitate, echipa lui Dror a aprofundat datele, examinând nivelurile de vitamina D ale fiecărui pacient în cei doi ani dinaintea infecției cu coronavirus. Ei au constatat că legătura puternică dintre nivelurile suficiente de vitamina D și capacitatea de a lupta împotriva coronavirusului se menținea în continuare, iar nivelul crescut de pericol din constatările lor preliminare, a rămas aproape identic.

„Am verificat o serie de intervale de timp și am constatat că, oriunde te-ai uita pe parcursul celor doi ani înainte de infectare, corelația dintre vitamina D și severitatea bolii este extrem de puternică”, a declarat Dror.

„Deoarece acest studiu obține o imagine atât de bună a nivelurilor de vitamina D ale pacienților, analizând un interval de timp larg în loc de doar perioada din jurul spitalizării, oferă un sprijin mult mai puternic decât orice altceva văzut până acum, subliniind importanța creșterii nivelului de vitamina D în timpul pandemiei”, a adăugat el.

O avalanșă de afirmații dubioase despre remedii naturale împotriva coronavirusului, inclusiv o teorie conform căreia israelienii s-au imunizat cu lămâi și bicarbonat de sodiu, i-a lăsat pe unii sceptici în privința afirmațiilor conform cărora vitaminele ar proteja împotriva virusului.

Dar Dror a insistat că cercetările echipei sale au arătat că importanța vitaminei D nu se bazează pe date incomplete sau eronate.

„Oamenii ar trebui să învețe de aici că studiile care indică importanța administrării de vitamina D sunt foarte fiabile, și nu se bazează pe date distorsionate”, a spus el. „Și subliniază valoarea luării de către toată lumea a unui supliment de vitamina D în timpul pandemiei, care, consumată în cantități rezonabile în conformitate cu sfaturile oficiale, nu are niciun dezavantaj.” – saccsiv

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *