“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
ECONOMIC

Începutul sfârșitului. Statul rămâne și fără Hidroelectrica

Adio, Hidroelectrica! Trădare națională

Scăderea acțiunilor Hidroelectrica pe bursă, printr-o lovitură scurtă dată de două companii americane, este primul semnal a ceea ce va urma. Statul român se află într-un pericol iminent de a-și pierde acțiunile deținute la cea mai importantă companie energetică a țării, avertizează prof. dr. Mircea Coșea, care arată că România, în jocurile periculoase și complicate de la bursă, este o victimă sigură.

capus

România se află într-un pericol iminent de a pierde compania strategică energetică Hidroelectrica, din cauza listării la bursă impuse de coaliția PNL-USR-UDMR, prin includerea acesteia în PNRR. Măsură executată fără rezerve de actuala coaliție de guvernare. A fost de ajuns o singură lovitură din partea unor companii americane, Citigroup și Morgan Stanley, care au retrogradat succesiv compania și i-au dus prețurile acțiunilor în jos. O devalorizare care anunță ceea ce va urma. Prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat, ne spune că noi, deocamdată, nu avem nici știința, nici cultura acțiunilor de bursă.

”Listarea Hidroelectrica s-a făcut cu hei-rup și, așa cum am mai atras atenția, noi nu eram pregătiți și nu puteam să apărem așa, pe piață, ca niște jucători care știu despre ce este vorba, care își dau seama cum evoluează acțiunile.

Scoaterea pe bursă în România este o acțiune de artizanat, este o chestiune de amatorism. Eu nu am deloc încredere, iar scoaterea în continuare și a altor companii importante este o aventură, pentru că nici acum nu avem pregătit nimic, dar apar diferiți așa-ziși analiști și specialiști, care, de fapt, nu stăpânesc această tehnică a bursei. Bursa este o chestiune complicată și, dacă ne uităm la experiența altora, care au pornit acum 15 ani, și mă refer la Polonia, vedem că statul a lucrat cu consultanță străină, americană. Au fost polonezi-americani, care au contribuit foarte serios la piața de capital poloneză, pentru că nu exista experiență”, ne-a declarat prof. dr. Mircea Coșea.

Rămânem fără nimic
Bursa este o chestiune care ține nu numai de o pregătire profesională, dar și de o serie întreagă de informații, pe care o țară ca România, cu o ieșire mică pe piață, nu le poate avea în timp util, ceea ce înseamnă că este o victimă sigură, susține prof. dr. Mircea Coșea.

”Riscul la Hidroelectrica este nu numai să pierzi capital, ci și să rămâi fără obiectul muncii, pentru că alții sunt mai puternici și pot deveni proprietari ai propriului tău patrimoniu. Riscurile sunt mari. Nu este pregătită România pentru așa ceva. Așa-zișii specialiști români nu sunt, de fapt specialiști, sunt niște oameni care acționează ca niște funcționari. Eu rămân uimit să văd fel de fel de acțiuni despre piețe de capital, pe la diferite hoteluri, întâlniri, fotografii pe Facebook a unor personaje, în general doamne tinere, care arată bine, dar care nu sunt în ton cu ceea ce se întâmplă. Asta este o chestiune foarte complicată, una dintre cele mai complicate probleme ale pieței, și anume scoaterea pe bursă a unor companii, care, pe de o parte, nici nu sunt pregătite pentru așa ceva, pe de altă parte, nici nu au managementul necesar. Eu sunt foarte sceptic în continuare față de listarea la bursă a companiilor importante românești”, ne-a precizat prof. dr Mircea Coșea.

Risc de preluare ostilă
Economiștii semnalează că acum este o goană a unor noi îmbogățiți din state asiatice, care umblă pe piață după așa ceva, să încerce să intre pe piața europeană prin bursă.

”Odată scoasă pe bursă, cum garantează statul ca Hidroelectrica să nu fie preluată? Nu există astfel de garanții. Pentru că statul este un stat slab din punct de vedere al capitalului și la bursă nu ai posibilitatea să concurezi atunci când se majorează capitalul, iar informația este strict localizată în altă arie decât în aria ta de interes și pierzi”, atrage atenția prof. dr. Mircea Coșea. Acesta mai arată că, dacă nu există o foarte clară noțiune a ceea ce înseamnă pericolul de majorare de capital de către alți acționari la bursă, pericolul este foarte, foarte serios și tocmai de aceea, în momentul de față, există o suspiciune în legătură cu continuarea acestui proces.

”Ceea ce se întâmplă acum cu Hidroelectrica este o dovadă foarte clară că putem avea niște riscuri care ne vor costa. Există pericolul foare clar ca statul să își piardă acțiunile la Hidroelectrica. La o majorare de capital a unuia dintre parteneri, se pierd acțiuni. Deci statul român poate pierde controlul asupra Hidroelectrica și să rămână cu atât de puține acțiuni și cu o participare atât de mică, încât nu va mai avea niciun fel de rol. Soluția pentru salvarea Hidroelectrica ar fi să o capitalizăm, dar nu avem cum, dat fiind deficitele existente”, ne-a mai declarat prof. dr. Mircea Coșea.

sursa:.national.ro/

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.