ÎNCEPE NEBUNIA. VIN SCUMPIRILE!

Creșterea prețurilor la energie majorează prețul produselor de bază

Produsele de bază, pâinea, carnea, laptele se vor scumpi în perioada următoare ca urmare a facturilor uriașe de energie, anunță producătorii.

Producătorii spun că au primit facturi de energie mai mari cu până la 700% și că, din cauza creșterii prețurilor la energie, s-au scumpit și ambalajele în care își pun produsele.

Pâinea s-a scumpit cu 30 de bani
Pâinea a ajuns, de la 1 leu, să coste 1,30 lei în mai puțin de o lună, spun clienții.

„Avem colegi din țară care ne semnalează că au creșteri de 6 ori, de 8 ori. Aceasta la gaze. La energie electrică, creșterile sunt de 3-4 ori. La materia prima, 50%. prețul pâinii a crescut până acum cu 5-6%”, spune Aurel Pan de la Rompan.

La rândul său, Ioan Ladoși, producător de carne, a spus că „la anul o să avem deficit de cel puțin un milion de porci, care ar fi putut fi producție din România și vor fi din import. Luăm în calcul o creștere de 30% a materiilor prime furajere, la care se adaugă utilități, electricitatea și gazele”.

Creșteri de 700% pe factură de electricitate
De asemenea, laptele a crescut cu 5 bani, iar furajele au crescut cu 1 leu pe kg, spune producătorul Claudiu Davițoiu. Creșteri ale prețurilor pentru lactate ar putea fi între 2,5 și 15 la sută foarte curând, avertizează producătorii.

Dorin Cojocaru, reprezentant al Asociației Patronala Romana din Industria Laptelui, spune că știe un procesator care a avut o creștere de 700% la factura de energie electrică. „Scumpirea ambalajului cu 44%, materiile prime. Noi producem mai scump față de anul trecut pe vremea asta cu 23-25%”, a spus acesta.

Vezi – O nouă taxă pentru români: taxa pe filme online

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *