Iar au dat drumul la robientul angajărilor pe pile în POLITIE + pregătirea tactică …făcută cu civili fără atestate de instructori!

Pregătirea tactică a polițiștilor, făcută de noi angajați fără atestate de instructori

Deși sindicatele au cerut înființarea unor posturi de instructori pentru pregătirea profesională și tactică a polițiștilor, MAI a plusat și a înființat ditamai direcția, cu șefimea de rigoare. Mai mult, pentru cele 380 de funcții, marea majoritate de ofițeri, nu este nevoie nici măcar de atestat, fapt care deschide calea angajărilor pilelor în rândul Poliției, semnalează sindicaliștii de la Europol.

După ce au permis, prin legislație, ca civilii să facă un an de masterat la Academia de Poliție și să devină direct ofițeri de Poliție, Ministerul Afacerilor Interne mai pregătește acum intrarea în sistem a peste 300 de civili, tot pe post de ofițeri, sub pretextul asigurării pregătirii profesionale și fizice a polițiștilor. Partea proastă este că acești noi angajați nu trebuie să aibă niciun fel de atestat care să dovedească capacitatea de a deveni instructori ai polițiștilor, astfel că oricine poate ocupa un astfel de post, atrag atenția sindicaliștii de la Europol. ”Inițial s-a pos problema înființării unor funcții de execuție de instructori la nivelul IPJ-urilor, care să fie subordonate Direcției de Management și Resurse Umane din IGPR. Pentru că noi în momentul de față avem un serviciu de pregătire la nivelul IGPR și puteau ca acești colegi să fie subordonați direcției și să primească indicațiile de acolo, cu planurile de pregătire, curricula, programările. Cei din minister au simțit că e rost de funcții de conducere și au înființat ditamai direcția de pregătire profesională, ca să aibă directori, directori adjuncți, șefi servicii, șefi birouri, secretare și șoferi. Și asta în condițiile în care ar fi putut redirecționa aceste funcții sau ar fi putut înființa alte structuri care au mare nevoie de personal, și nu să creeze funcții de conducere artificiale, care nu au nici în clin, nici în mânecă cu munca de poliție”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Pregătirea tactică, făcută cu civili?

Înființată la începutul acestei luni prin ordinul ministrului Afacerilor Interne, Direcția de Pregătire Profesională, în subordinea Inspectoratului General al Poliției Române, va avea și un Serviciu Pregătire pentru Intervenție. Acesta va cuprinde pregătiri tactice, pentru instrucția tragerii, pregătirea fizică și de autoapărare și pregătirea pentru conducerea auto. ”Problema este că în fișele de post pentru aceste funcții de instructori, la competențe, la cerințele de ocupare a posturilor, se stipulează că trebuie să dețină sau să obțină atestat în pregătirea fizică, tactică sau profesională. Adică pot angaja oameni care nu au niciun atestat. Oricum, au și pregătit terenul și au spus cei din minister că vor aduce din afara sistemului, adică vor angaja din sursă externă. Păi pe cine să aducă la pregătire tactică din afara sistemului? Pentru că posturile sunt deja înființate, o să le spună să facă un curs la vreo asociație, unde să ia atestatul, și să vină în MAI să îi facă ofițeri. Ceea ce înseamnă că, dacă nu trebuie să aibă atestat, ne putem aștepta ca posturile direcției nou înființate să fie ocupate de unghiuțe roșii, de pe la secretariate, de băiețași cu pile, pentru că în capul lor este o muncă de birou și că pregătirea fizică și profesională a polițiștilor va fi ceva formal, așa cum a fost și până acum. Deci pentru aceste pile și apropiați ai inspectorilor șefi au mers pe varianta asta parșivă în care nu au impus cerințe de ocupare a acestor posturi. Cum poți să ocupi o funcție de instructor în condițiile în care nu ai cunoștințele minimale? Că de a doua zi trebuie să pregătești polițiștii, nu stă nimeni să te pregătești tu un an sau doi”, ne-a precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

Polițiștii cu atestate, ignorați de minister

Sindicaliștii de la Europol ne spun că, în prezent, există în MAI polițiști cu atestate, care s-au pregătit singuri, pe banii lor, pentru că sunt pasionați de așa ceva. ”Avem polițiși cu atestat în pregătirea conducerii defensive, avem polițiști care au fost instructori în Frontex, Agenția Europeană de Pază a Granițelor UE, dar nu i-a întrebat nimeni de sănătate din minister. Sunt deja câteva zeci de polițiști care ne-au trimis CV-uri impresionante, care ar putea să-și pregătească colegii, sunt unii care au făcut cursuri în Marea Britanie, dar văd că nu avem nevoie de astfel de oameni”, a mai afirmat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *