Englezii ne-au luat drept țară africană. Ne exploatează resursele, nu plătesc angajații și raportează pierderi
Patronii străini își bat joc de români
De când au luat-o englezii, mina polimetalică Băița, din Bihor, cu aur, cupru, argint, molibden și bismut, tot declară pierderi, adică de vreo 10 ani, astfel că statul român nu prea are ce să încaseze. Mai mult, nici măcar pe minerii angajați nu vor să-i plătească, sindicatele de acolo declanșând din nou greva pentru restanțele drepturilor salariale. Negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă sunt făcute în bătaie de joc, în sensul că, dacă angajații vor să obțină ceva, trebuie să renunțe la altceva.
Sindicatul de la VAST BĂIȚA PLAI S.A, din Bihor, a anunțat greva de avertisment ca urmare a declanșării conflictului colectiv de muncă, după ce patronii englezi au refuzat negocierea contractului colectiv de muncă și au înregistrat restanțe mari la plata drepturilor salariale. Contractul Colectiv de Muncă, ăla despre care UE a decis că este obligatoriu pe fiecare ramură, a expirat de 11 luni și nu au niciun gând să-l facă.
Mina de la Băița este o mină polimetalică, din care se exploatează cupru (care conține și aur), argint, dar și molibden și bismut. Molibdenul este folosit la aliaje cu scopul de a crește duritatea, rezistența termică și la coroziune a metalelor. Acesta se mai folosește și pentru obținerea straturilor protectoare și oglinzilor speciale, iar aliajele cu molibden sunt folosite la fabricarea avioanelor și rachetelor.
”Avem colegi care au făcut expertize și s-a constatat că au fost radiați cu radon, ceea ce înseamnă că există și uraniu în zona minelor pe care le exploatăm. Concentrația de radon este estimată că depășește de 12 ori concentrația obișnuită dintr-o mină de uraniu, acestea fiind condițiile de muncă în care lucrătorii își desfășoară activitatea pentru care nici măcar nu sunt plătiți la timp, conform obligațiilor asumate de către angajator prin contractele individuale de muncă”, ne-a declarat Drăgoșel Nicolae, președintele Sindicatului de la Mina Băița.
Se ia, nu se dă
Sindicatul a încercat să evite deschiderea conflictului colectiv de muncă, însă negocierile nu au avut niciun rezultat. Acesta a solicitat intrarea în normalitate și legalitate cu privire la acordarea drepturilor legale ale lucrătorilor care lucrează în subteran, crearea de condiții de muncă optime de natură să asigure siguranța la locul de muncă și garanții cu privire la plata la timp a drepturilor salariale.
”Am fost să negociem Contractul Colectiv de Muncă, dar ei nu vor să negocieze nimic. Iau dintr-o parte și mută în alta. Ne-au spus că, dacă vor să ne crească valoarea tichetelor de masă, care este acum doar 20 de lei, trebuie să ne taie 10 zile de concediu. În ce privește sporurile, vor să le taie la unii mineri și să dea mai mult la alții. Ne-au chemat din Bihor la București ca pe niște proști, sub pretextul că vor să negocieze Contractul Colectiv de Muncă, deși nu negociau nimic. Ei au spus că nu vin aici, că le e frică de oameni. Și ne-am dus noi atâta drum de patru ori până acum și degeaba. Am făcut sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Bihor care a părut, la un moment dat, că vrea să miște ceva, dar, până la urmă, tot cu patronii englezi a ținut. Cei de la ITM ne-au trimis în instanță, spunând că numai acolo se mai poate soluționa”, ne-a precizat președintele Sindicatului Mina Băița, Drăgoșel Nicolae.
Vin cu bani de acasă
Mina ar trebui să fie profitabilă, dar patronii englezi se tot plâng că nu au profit, ci doar pierderi. ”Ne spun că vin cu bani de acasă, dar nu ar sta nicio companie 10 ani să acumuleze doar pierderi”, a afirmat președintele Sindicatului Mina Băița, Drăgoșel Nicolae.
În fapt, societatea VAST BĂIȚA PLAI S.A chiar declară pierderi. Conform datelor disponibile, pierderile firmei au crescut de la 1 milion lei în 2013, la 27,4 milioane lei în 2021, 36,1 milioane lei în 2022 și la 39 milioane lei în 2023. Totodată, societatea și-a majorat datoriile de la 2 milioane lei în 2013, la 73 milioane lei în 2021, 113,8 milioane lei în 2022 și la 153,5 milioane lei în 2023. În ce privește VAST RESOURCES PLC LONDON Sucursala București, proprietarul minei Băița, singura care poate fi găsită pe raportările Ministerului Finanțelor, apare cu declarație pe proprie răspundere că entitatea nu a desfășurat activitate de la data înființării și până la 31.12.2021. Tot pe site-ul Ministerului Finanțelor, VAST BĂIȚA PLAI S.A. apare ca entitate fără personalitate juridică.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: