E urgie! Avertizare de COD ROSU în mai multe zone din România

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertismente de vreme instabilă şi un cod roşu de ploi abundente pentru județul Vâlcea și pentru zona montană și submontană a județelor Gorj și Argeș, unde se vor acumula cantități de apă de 70…90 l/mp și izolat peste 100 l/mp.

Vreme mohorâtă, vânt și ploi în aproape toată țara
În general, cerul va fi mai mult noros și va ploua în regiunile sud-estice, estice, în centru, în zonele montane și submontane și pe arii restrânse în restul țării. Ploile vor fi însoțite trecător de descărcări electrice, iar cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe litoral, unde la rafală vor fi viteze de peste 60 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 16 şi 25 de grade.

În Capitală se anunță o zi mohorâtă, cu vânt şi câteva ploi slabe în cursul dimineții. Se răcește considerabil. Temperatura maximă nu va trece de 20 de grade. Cerul se degajează pe timpul nopţii, iar minima va ajunge pe la 12 grade.

Zona de litoral intră la ora 10.00 sub Cod portocaliu de ploi puternice. Cantitățile de apă vor ajunge la 60 l/mp. Meteorologii au emis și un Cod galben de averse și vijelii pentru Dobrogea, estul Munteniei și sudul Moldovei.

La munte, vremea va fi rece. Cerul va fi noros și mai ales în timpul zilei, local vor fi ploi. Vântul va sufla slab și moderat. Iar temperaturile nu vor depăși 16 grade.

Avertizare de inundații locale
Conform INHGA, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice Gilort – bazin superior amonte Novaci, Olteţ – bazin amonte S.H. Nistoreşti, Tărâia (afluent al râului Olteţ), Cerna (afluent al râului Olteţ) – bazin amonte S.H. Cerna, Olăneşti – bazin amonte S.H. Olăneşti Băi, Cheia (afluent al râului Olăneşti), judeţele Gorj şi Vâlcea.

Sursa: impact.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *