“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
ECONOMICNOUTATIPOLITICA

DOCUMENTUL TRĂDĂRII care atestă că, din slugărnicie fata de Bruxelles, PNL – prin ministrul energiei Virgil Popescu – a subminat sectorul energetic al României, conducând la distrugerea economiei românești și sărăcirea populației

virgil popoescu HOT TALHAR TRADATOR

Europarlamentarul Cristian Terheș atrage atenția că pe data de 9 decembrie 2021, in acest plin scandal si disperare a romanilor cauzate de cresterea de la zi la zi a preturilor la produse si a facturilor, actualul ministru al energiei Virgil Popescu (PNL) trimite o scrisoare catre Complexul Energetic Hunedoara (CEH) prin care, „avand in vedere OBIECTIVELE AMBITIOASE de decarbonizare stabilite la nivel European”, precum si „obiectivele si reformele stabilite in cadrul PNRR, [in care] sunt vizate eliminarea treptata a centralelor electrice pe carbune si lignit pana in 2032”, solicita CEH „sa intreprindeti in regim de URGENTA toate diligentele ce se impun pentru retragerea din exploatare si INCHIDEREA grupurilor energetice din cadrul Sucursalei Electrocentrale Mintia, aflata in conservare, pentru evitarea penalitatilor pentru Romania care decurg din procedura de infringement”.

Cu alte cuvinte, pentru niste „obiective ambitioase” utopice neomarxiste (cand auziti pe cineva de la Bruxelles spunand despre orice ca e „ambitios” sa stiti ca e rau pentru oameni!!) acest tradator liberal efectiv a dat ordin sa fie distrusa termocentrala Mintia, cu o capacitate de productie de cca 1200 MW, lucru care va acutiza criza energetica.

Mentinerea acestui tradator Virgil Popescu in functia de ministru al energiei este un atac la economia si suveranitatea Romaniei, precum si la prosperitatea romanilor.

CONTEXT

Actuala criza a facturilor la energie din Romania, despre care am spus, de peste un an, ca va veni in aceasta iarna, are cativa responsabili nominali: Virgil Popescu, din pozitia de ministru al energiei, si PNL si USR, ca partide de guvernare.

1. In 2015-2016, cand Ciolos a fost premier, acesta a angajat Romania ca va inchide o serie de mine din Valea Jiului pentru ca asa i-au ordonat cei de la Bruxelles. Rezultatul a fost ca investitii in minele din Valea Jiului nu s-au mai facut, ceea ce a condus la scaderea productiei de carbune si lasarea Termocentralei Mintia fara carbune suficient, lucru care a crescut costurile de productie a energiei, facand-o sa acumuleze pierderi.

2. In 2019 Ursula von der Leyen a fost desemnata ca presedinte al Comisiei Europene si votata de majoritatea europarlamentarilor in aceasta pozitie (eu nu am votat-o!), iar in programul ei a inclus si reducerea cu 50% a emisiilor de carbon in UE pana in 2030 si neutralitate de carbon pana in 2050. Evident, in spatele acestor date nu e nici un studiu, ci au fost doar niste „obiective ambitioase” ideologice utopice aplaudate de neomarxisti si sustinute de majoritatea europarlamentarilor, care voteaza dupa cum li se dicteaza.

Ulterior, la propunerea grupurilor politice din Parlamentul European cu exceptia celor de dreapta, ECR si ID, s-a „negociat” ca reducerea emisiilor de carbon sa fie de 55% (unii au propus sa fie chiar 65%). Evident, iarasi nu a fost nici un studiu in spatele acestor „obiectie ambitioase”.

Polonia ca tara, si cateva voci razlete din Parlamentul European, printre care si eu, am criticat aceste aberatii utopice ideologice neomarxiste, atragand atentia ca implementarea lor va conduce la distrugerea economiei europene si saracirea populatiei, insa am fost in minoritate.

3. Dupa negocieri intre grupurile politice din Parlamentul European si tari, s-a votat in 2020 Pactul Verde European (European Green Deal), in care s-au introdus toate aceste „obiective ambitioase” de distrugere a economiei europene si saracire a populatiei sub pretextul salvarii planetei.

4. Pe baza acestui „pact verde european” apar fel si fel de proiecte utopice europene de anvergura, de genul „fit for 55” (cautati pe internet), cu scopul tranzitiei spre „energia verde”.

5. In toamna lui 2019 Dancila este data jos printr-o motiune de cenzura si e pus Ludovic Orban premier. Printre multe ticalosii pe care le-a facut ca premier, Orban accepta, in numele Romaniei, toate aceste utopii ideologice neomarxiste privind „obiectivele ambitioase” de tranzitie spre energia verde prevazute in Green Deal, proiect aflat sub comanda comisarului Timmermans.

In vederea atingerii acestor „obiective ambitioase” utopice tarile, printre care si Romania, trebuie sa renunte la energia pe carbune. Raportat la productia de energie pe carbune din Europa, cea din Romania este nesemnificativa. Pentru noi, insa, ca tara, sectorul termoenergetic produce cca 20% din energie, care nu e de neglijat.

6. In ianuarie-februarie 2020 Ludovic Orban vine la Bruxelles, in prima sa vizita oficiala, ocazie cu care cere sa se vada si cu toti europarlamentarii romani, intalnire la care am participat si eu.

Cand mi-a venit randul, eu am pus in discutie doua teme: MCV-ul si sectorul termoenergetic din Romania.
In cazul MCV i-am spus ca nu poate angaja Romania sa accepte aberatiile scrise in acel raport de functionari europeni necunoscuti, care cuprinde „recomandari” ce incalca Constitutia Romaniei si se bat cap in cap, iar in privinta sectorului termoenergetic i-am spus ca nu poate accepta aberatiile din Green Deal si sa inchida minele, pentru ca lasa Romania fara curent, ceea ce va conduce la explozia preturilor.

Cu privire la a doua tema, Orban mi-a spus: „Domnul europarlamentar, Romania va primi 750 de milioane de euro [atat se discuta atunci – n.m.] pentru fondul de tranzitie justa, ca sa ajutam la reconversia profesionala a minerilor din zonele carbonifere.”

I-am raspuns: „Domnule premier, aici nu e vorba despre reconversia profesionala a minerilor, pe care-i poti pune sa faca tuneluri pentru autostrazi, ci de faptul ca inchideti un sector strategic pentru Romania si lasati economia tarii fara curent suficient, trebuind sa importam”.

N-a mai apucat Orban sa-mi raspunda, pentru ca a sarit un europarlamentar de la PNL si unul de la USR, spunand ca sunt eu anti-UE si ca de fapt e bine ce se intampla.
Le-am spus ca istoria ii va judeca.

7. Incepe pandemia, lumea a fost ocupata cu aceasta problema, insa guvernul PNL-USR condus de Orban a continuat pe durata anului 2020 sa lucreze subversiv la distrugerea sectorului carbonifer si termoenergetic din Romania, doar pentru a fi in gratiile birocratiei neomarxiste de la Bruxelles.

8. In luna februarie 2021 apare situatia de la mina Lupeni, din Valea Jiului, unde minerii nu-si primisera salariile complete pentru munca DEJA prestata.

Am fost chemat de niste lideri sindicali acolo, m-am dus, am vorbit cu oamenii, iar de acolo am plecat la Bucuresti pentru a ma intalni cu ministrul energiei Virgil Popescu. La intalnire am fost cu senatoarea Diana Sosoaca, amandoi cerand sa fie platiti acei oameni si sa nu inchida Termocentrala Mintia.
Minerii au fost platiti, conflictul de munca s-a incheiat, insa subminarea sectorului energetic nu s-a oprit.

9. In luna martie 2021, dupa parcurgerea unor proceduri, am intrat in mina Lupeni si m-am dus pana la abataj, ca sa vad cu ochii mei cum se scoate carbunele. In plina era tehnologica, acolo carbunele se scotea cu tarnacopul si lopata.

10. De la mina Lupeni m-am dus la Deva unde m-am vazut cu presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, care mi-a explicat ca, daca guvernul nu stie ce sa faca cu ea, CJ-ul vrea sa preia Mintia atat pentru a o salva, cat si pentru a putea produce, pe langa energie, si caldura pentru locuitorii Devei (aduceti-va aminte ca in iarna lui 2020 zeci de mii de familii din Deva au stat in frig).

Virgil Popescu a spus public atunci ca da pe gratis Mintia Consilui Judetean Hunedoara, lucru care nu s-a mai intamplat.

11. Prin adresa nr. 12155/28.04.2021, ministrul energiei Virgil Popescu a cerut CE Hunedoara „intreprinderea masurilor necesare pentru stoparea poluarii si PUNEREA IN CONSERVARE, in siguranta, a termocentralei Mintia” (a se vedea scrisoarea atasata).

Efectul acestei cereri a fost inchiderea Termocentralei Mintia, dupa peste 50 de ani de activitate, pe data 28 iunie 2021, ceea ce a dus la disponibilizarea a cca 700 de persoane si inchiderea unei surse de cca 1200 MW de energie pentru Romania.

Presa si sindicatul au acuzat atunci ca Mintia va fi taiata la „fier vechi”, cum s-a intamplat cu alte fabrici. Conducerea CEH a dat un comunicat public, negand acest lucru.

„În ciuda informaţiilor alarmiste şi rău-intenţionate vehiculate în diverse medii, Sucursala Electrocentrale Deva nu va fi tăiată şi vândută la fier vechi ci, DIN CONTRA, se doreşte repornirea acesteia, cu ajutorul unui investitor strategic, cu respectarea tuturor cerinţelor de mediu”, a aratat CEH in comunicat.

12. In paralel, Timmermans este la Bucuresti, la o conferinta pe energie, si cere public Romaniei sa-si inchida exploatarile carbonifere si termocentralele, ca sa fie atinse „obiectivele ambitioase” utopice europene de decarbonizare.

13. Incepand din vara lui 2021 am tot spus in aparitiile TV, live-uri si postari pe Facebook ca Romania va fi lovita de o criza energetica fara precedent, romanii, in iarna lui 2021/2022, avand de ales intre „a murit de foame sau a muri de frig”.

Mai ales reprezentantii PNL din platouri ma acuzau ca sunt conspirationist, ca de fapt nu va fi nici o criza, ca exagerez. Acum vedeti ce se intampla.

14. In toamna lui 2021 apar deja primele semne ale crizei generate de scumpirile la energie si se discuta public despre „legea consumatorului vulnerabil”, PNL si PSD certandu-se public care a propus-o.
Am spus in interventii ca legea este inutila, pentru ca solutia nu este in a ajuta „consumatorii vulnerabili” (cca. 4 milioane de familii, dupa datele oficiale, adica marea majoritate a populatiei), ci in a creste productia de energie, ca sa scada pretul peste tot. Degeaba ajuti „consumatorul vulnerabil” sa-si plateasca factura la energie, daca toate serviciile si produsele s-au scumpit din cauza cresterii pretului la energie.

15. Guvernul PNL-USR „negociaza” cu Comisia Europeana PNRR-ul. Printre nemerniciile „negociate” in secret de catre ministrul Ghinea (USR), aflat sub conducerea premierului Citu (PNL) si aprobat de presedintele Iohannis, a fost si – am aflat cu totii ulterior – distrugerea/inchiderea sectorului carbonifer si termoenergetic, pentru ca vom face energie „regenerabila”. Voi reveni pe acest subiect.

16. In acest plin scandal si disperare a romanilor cauzate de cresterea de la zi la zi a preturilor la produse si a facturilor, pe data de 9 decembrie 2021 actualul ministru al energiei Virgil Popescu trimite scrisoarea din atasament catre CEH, careia ii solicita sa faca „in regim de URGENTA toate diligentele ce se impun pentru retragerea din exploatare si INCHIDEREA grupurilor energetice din cadrul Sucursalei Electrocentrale Mintia, aflata in conservare”.

Inchiderea Mintiei se face „avand in vedere obiectivele ambitioase de decarbonizare stabilite la nivel European”, precum si „obiectivele si reformele stabilite in cadrul PNRR, [in care] sunt vizate eliminarea treptata a centralelor electrice pe carbune si lignit pana in 2032”, se mai arata in scrisoare.
Pentru a nu exista discutii, postez integral scrisoarea si transcrierea ei.

Voi ce parere aveti cu privire la aceasta solicitare a ministrului energiei Virgil Popescu de inchiderea a Mintiei? Este sau nu un act de tradare si subminare a economiei nationale?
===========================================================
Catre
SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA S.A., in insolventa
Referitor la: retragerea din exploatare si inchiderea grupurilor energetice din cadrul Societatii Complexul Energetic Hunedoara – Sucursala Electrocentrala Mintia

In data de 2 decembrie 2021, Comisia Europeana a decis sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru nerespectarea normelor UE privind combaterea poluarii industriale, respectiv pentru ca Romania nu s-a asigurat ca trei instalatii industriale functioneaza cu o autorizatie valabila in temeiul Directivei privind emisiile industriale (Directiva 2010/75/UE) pentru a preveni sau reduce poluarea (Cauza 2018/2202). Doua din cele trei instalatii ce fac obiectul cauzei 2018/2202 sunt instalatiile mari de ardere nr. 2 si 3 din cadrul Sucursalei Electrocentrale Deva (Mintia).

Inainte de a trimite Romania in fata Curtii pentru nerespectarea Directivei privind emisiile industriale, Comisia a adresat o scrisoare de punere in intarziere in iulie 2018, o scrisoare suplimentara de punere in intarziere in iulie 2019 si un aviz motivat in iulie 2020.

Instalatiile mari de ardere din cadrul Sucursalei Electrocentrale Deva (Mintia) nu mai detin autorizatie integrata de mediu (AIM) din data de 31.12.2013, data pana la care a fost valabil AIM nr. 30/2007.

Incepand cu data de 05.03.2021 activitatea la Sucursala Electrocentrala Deva (Mintia) a fost sistata, iar la data de 28.04.2021 Ministerul Energiei a solicitat CE Hunedoara, prin adresa nr. 12155/28.04.2021, intreprinderea masurilor necesare pentru stoparea poluarii si punerea in conservare, in siguranta, a termocentralei Mintia.

Avand in vedere obiectivele ambitioase de decarbonare stabilite la nivel European, revizuirea cadrului de reglementare privind comercializarea certificatelor CO2, care a provocat deja o crestere masiva a pretului certificatelor de emisii de CO2 in piata, impact direct asupra competitivitatii centralelor de productie pe baza de combustibil fosil (in special …), precum si starea tehnica neconfoma a instalatiilor aferente Sucursalei Electrocentralei Deva (Mintia), care ar implica costuri uriase pentru modernizare/reabilitare, apreciem ca in contextul dat instalatiilor existente, … autorizatie de mediu nu mai pot asigura functionarea conforma cu cerintele privind emisiile, continuarea functionarii acestora conducand automat la procedura de infrigement, cu costuri importante pentru Romania.

Totodata, printre obiectivele si reformele stabilite in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), sunt vizate eliminarea treptata a centralelor electrice pe carbune si lignit pana in 2032.

In cadrul capitolului C6 Energie-R1 „Reforma pietei de energie electrica, prin inlocuirea carbunelui din mixul energetic si …. unui cadru legislativ si de reglementare …. pentru investitiile private in productia de electricitate din surse regenerabile”, este prevazuta ca, pana cel tarziu 31 decembrie 2021, sa fie scoasa din functiune si dezafectata capacitatea instalata de 1495 MW de productie de energie electrica pe baza de carbune. Capacitatea mentionata se constitutie din grupuri energetice neconforme si care nu mai sunt in functiune.

Avand in vedere cele expuse, precum si atributiile stabilite in sarcina administratorului judiciar si administratorului special in procedura insolventei in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare, va solicitam sa intreprindeti in regim de urgenta toate diligentele ce se impun pentru retragerea din exploatare si inchiderea grupurilor energetice din cadrul Sucursalei Electrocentrale Mintia, aflata in conservare, pentru evitarea penalitatilor pentru Romania care decurg din procedura de infringement.
Cu stima,
Ministru
Virgil Popescu

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.