Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
GENERALGHID PRACTIC

Cum recunosti hainele de calitate

haine calitate

Prin ce ai caracteriza proasta calitate a unui articol vestimentar? Dar calitatea superioara? Intr-o lume a serialitatii produse in timp record, la costuri infime, cati dintre noi am comparat un produs autentic, care a trecut toate controalele de calitate pana la consumator, cu unul asemanator caruia nu i s-a impus niciunul…

Orice doamnă sau orice domn stilat își dorește haine originale, de bună calitate, însă de multe ori nu-și permite să le cumpere din cauza bugetului destinat altor cheltuieli. Și este adevărat că hainele originale au prețuri amețitoare dacă sunt cumpărate din magazinele de firmă, având parcă un public-țintă în care nu oricine se poate încadra.

Însă există o soluție pentru a vă putea permite aceste haine originale, după care tânjim cu toții: second-handurile, târgurile de vechituri, outleturile sau unele magazine online. Însă toate acestea pot fi pline de tot felul de capcane, comercianții ajungând să perceapă un preț mult prea mare pentru un produs fake- adică un produs care imită foarte bine originalul, dar nu este. Așa că dacă vreți să nu vă lăsați păcăliți de o asemenea politică înșelătoare, iată de ce aspecte trebuie să țineți cont atunci când ați plecat la vânătoare de haine originale:

  • verificați cu atenție haina respectivă. Nu trebuie să existe niciun defect. Mânecile să fie egale, dacă vorbim de bluze, cusăturile să fie perfect drepte. Nu trebuie să existe nicio ață care atârnă inestetic, niciun tiv care dă impresia că mai are puțin și se descoase. Atețe folosite de hainele originale au aceeași culoare peste tot, pentru a oferi un efect perfect estetic, pe când cele fake, folosesc mai multe culori pentru ațe.
  • mirosul hainei respective este important și de multe ori este destul de greu să îl percepeți pe cel corect fiindcă în second-handuri hainele sunt date cu o soluție puternică, cu rol dezinfectant, care anulează toate celelalte mirosuri. Însă dacă vânzătorul percepe că este un produs nou-nouț, trebuie să știți că un meterial de calitate are un altfel de miros față de un fake. Materiale unui fake vă duc cu gândul la un miros de plastic/carton, ușor neplăcut din cauza rigidității materialului.
  • puteți compara mai multe produse de același fel, dacă există în magazinul respectiv. Eletrebuie să fie perfect identice în ceea ce privește tivul, culoarea, cusăturile, chiar dacă mărimea diferă.
  • atingeți materialul produsului pentru a-i simți calitatea. Acesta nu trebuie să conțină fibre rarifiate, nu trebuie să fie scămoșat, descusut în zone cheie cum ar fi baza mânecii, umerii, axila, partea inferioară a pantalonilor ce conține tivul etc.
  • indiferent cât de mult v-ați grăbi, trebuie să vă rezervați puțin timp pentru a proba haine respectivă și asta pentru a vă da seama cum se așază pe voi. Nu trebuie să aibă umerii prea lăsați sau prea ridicați pentru că acest lucru înseamnă că nu a fost lucrat cum trebuie, deci nu este un produs original.

Tighelele nu sunt drepte si sunt lasate libere capete de ata

Cel mai rapid mod de a determina calitatea unui produs este sa-l întorci pe dos si sa te uiti atent la cusaturi! In cazul în care tighelul are lasate fire libere, nu este drept, sau pare sa fi fost cusut peste de mai multe ori, haina nu este de buna calitate. Un alt test este sa apucati materialul de o parte si de alta a tighelului si sa trageti incet. Daca materialul de la cusatura se separa, cusatura este foarte slaba si a fost cel mai probabil prost executata.

Tesatura are fibra sintetica in proportie mare

Primul pas, cititi eticheta. In mod ideal, este de dorit ca tesatura sa fie alcatuita in cea mai mare parte din fibre naturale (bumbac, lana, angora etc), mai degraba decat din fibre sintetice (poliester, matase artificiala, vascoza, etc). Atunci cand procentul de fibre naturale scade sub 80 %, scade calitatea articolului vestimentar. Tesatura cu fibre naturale in cea mai mare parte si doar 1-5% fibre sintetice (in special lycra si elastan) este mult mai probabil sa-si pastreze forma fara sa se deterioreze o perioada lunga de timp. Vascoza este una dintre fibrele sintetice care se deformeaza rapid si se scamoseaza.

Al doilea pas, inspectati tesatura. Treceti cu mainile peste ea si cautati defecte. Apuca o bucata si strange-o in mana pentru 10-20 de secunde, apoi elibereaz-o. In cazul in care se pastreaza sifonata rau sau nu se sifoneaza deloc, verdictul este clar, calitate proasta. Tineti materialul in lumina si intindeti-l pentru a vedea cat de dens este tesut. Un bumbac subtire, de calitate scazuta va lasa sa intre o gramada de lumina.

Nu exista straturi de intaritura

Daca nu exista straturi de intaritura, articolul va arata extrem de repede deformat cu fiecare purtare. Intaritura este o tesatura dura, densa, cusuta intre straturile hainei pentru a-i mentine structura. Este nevoie de ele, mai ales la sacouri, fuste, pantaloni. Ar trebui sa existe intaritura in jurul beteliei, a nasturilor, la guler, umeri, marginea mansonului, la tiv. Intoarceti pe dos toate dedesubturile hainei si verificati. Producatorii de imbracaminte ieftina sar peste intarituri, asa ca hainele pot arata bine pe umeras, insa se vor deforma in doi timp purtate.

Nu exista captuseala

Ei bine, nu toate articolele de imbracaminte au nevoie de captuseala, insa sunt unele pentru care este imperios necesara. Captuseala prelungeste viata unei haine pentru ca creeaza miscarea de alunecare pe piele sau pe alte haine atunci cand o imbraci, plus ca este comod. Minimizeaza intinderea tesaturii hainei, mai ales in punctele cheie: coate, genunchi, fund. De asemenea, protejeaza tesatura de sudoare si secretiile corporale. De aceea, daca iti cumperi o fusta fara captuseala, inlocuieste-o cu o jupa.

Butonierele sunt fragile

Cu cat mai intarite sunt butonierele, cu atat mai mult va dura tesatura fara sa se rupa sau deformeze. Este adevarat ca butonierele intarite sunt mai rigide, iar cele de proasta calitate sunt cusute rar, astfel incat se vad marginile brute ale materialului. La unele articole de calitate superioara, butoniera este imbracata, mascata, mai ales la paltoane sau are forma de cheie.

Tivul este aproape neincheiat

La hainele de calitate slaba, tivul este vizibil cusut si neintarit la capat. Acest tip de finisare va face ca odata ce tesatura se intinde si se relaxeaza sa apara pliuri pe fata hainei, de-a lungul cusaturii. La imbracamintea de inalta calitate, tivul este astfel finisat incat sa-si pastreze forma intacta in timpul purtarii. Doua dintre finisajele de calitate sunt pe “bias” si “invizibil”. Bié-ul va arata ca o mica bucata de stofa cusuta in jurul tivului. Finisarea invizibila va fi extrem de putin vizibila pe exterior, ca o impunsatura de ac din loc in loc.

Camasile nu au platca

Camasile si bluzele de calitate, cele cu nasturi, au platca, care permite partii de sus sa se aseze drept. Camasile ieftine au spatele si fata care se intalnesc intr-o cusatura dreapta peste umar. Nu este nici confortabil si, in nici un caz, nu se va aseza perfect pe corp. Platca este vizibila mai ales in spate.

Jachetele sau sacourile fara macar o cusatura pe mijlocul spatelui

Jachetele si hainele de calitate au cel putin o cusatura pe mijlocul spatelui, sau uneori chiar mai multe care urmeaza curbura spatelui. Spatele nu este un patrat platastfel incat partea din spate a sacoului  nu ar trebui sa fie o bucata patrata de materialProducatorii  de haine ieftine vor sari peste cusatura din spate deoarece inlatura o etapa suplimentare in asamblare, astfel economisesc bani. Si, oricum, probabil isi spun ca oamenii nu acorda o atentie sporita spatelui hainei.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.