Culisele unei demiteri de RASUNET in Rusia

Dmitri Rogozin a fost demis din funcția de șef al stației spațiale a Rusiei de Vladimir Putin, a anunțat Kremlinul, după luni de acrimonie cu NASA și alte personalități occidentale.

Demiterea lui Rogozin
Dmitri Rogozin a fost înlăturat din funcția de șef al Roscosmos după patru ani în acest rol. Kremlinul nu a dat un motiv pentru demiterea sa, dar urmează un nou acord între NASA și Roscosmos pentru integrarea zborurilor către Stația Spațială Internațională (ISS). Iuri Borisov a fost anunțat ca înlocuitor al lui Rogozin, după ce a fost recent demis din funcția de viceprim-ministru.

Tensiunile au izbucnit între organizațiile spațiale occidentale și ruse de când Putin a invadat Ucraina în februarie. Rogozin s-a luptat cu oponenții săi pe Twitter, schimbând insulte cu astronautul Scott Kelly în martie, când a susținut că Kelly avea nevoie de o examinare a creierului după ce i-a spus lui Rogozin să obțină un loc de muncă la McDonald’s.

Fostul șef spațial a mai spus că Elon Musk ar trebui să fie tras la răspundere pentru că a trimis sateliți Starlink pentru a ajuta Ucraina în primele zile ale invaziei. Musk a continuat să glumească că ar putea „să moară în circumstanțe misterioase”.

Relația dintre NASA și Roscosmos este considerată vitală pentru explorarea spațiului în siguranță, având în vedere parteneriatul dezvoltat de-a lungul anilor pe ISS de SUA și Rusia. Roscosmos sporește treptat ISS pentru a o menține pe orbită. Rogozin a amenințat anterior că va trimite stația spațială să se prăbușească în SUA sau Europa dacă Rusia va avea probleme din cauza sancțiunilor.

Un nou loc de muncă
De asemenea, Rusia și-a semnalat intenția de a se retrage complet din ISS în aprilie, din cauza sancțiunilor. Săptămâna trecută, NASA a mustrat Roscosmos după ce astronauții ruși au arborat steaguri separatiste pe ISS în sprijinul invaziei Rusiei.

Astronautul Kelly a părut să se bucure de demiterea lui Rogozin, sugerând într-un tweet că Rogozin să obțină un loc de muncă la restaurantul McDonald’s din Rusia, renumit „Tasty and That’s It”, potrivit Business Insider.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *