“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
SOCIETATE

Cine sunt tiganii asistaţi social făcuţi celebri de poştăriţa acuzată că întârzie cu banii. „Mă doare inima când muncesc. Îmi vine să vomit, îmi vine ameţeală!“

tgn

Poştăriţa care împarte corespondenţa în comuna dâmboviţeană Conteţeşti a devenit celebră după ce a făcut un live pe Facebook în care îi certa pe asistaţii social că nu ies la deszăpezit. Reporterul „Adevărul“ a mers în comună şi a descoperit că bărbaţii care primesc ajutoare sociale îşi încep ziua la birt, iar femeile asistate se vaită că le doare inima dacă muncesc.

Ioana Cristea este poştăriţă de 16 ani în comuna Conţeşti. Femeia spune că marţi, 1 martie, pe un ger de crăpau pietrele, zeci de asistaţi au agasat-o cu apeluri telefonice, interesându-se de ce întârzie plata ajutoarelor sociale. Văzând că nici măcar nu are cum să se deplaseze pe trotuare din cauza zăpezii, femeia a filmat un mesaj către toţi asistaţii care stăteau la căldură în timp ce ea alerga prin viscol.

„Nu mai sunaţi în disperare! Ajutoarele sociale pentru puturoşi nu sunt. Ieşiţi afară la zăpadă, că nu se poate circula. Vă aduc plicuri de azi dimineaţă şi sunaţi în disperare după ajutorul social. Nu se dă! Vineri, luni. Nu mai sunaţi că m-aţi disperat. Ieşiţi şi faceţi pârtie la porţi, că nu pot să vă pun plicurile”, a fost mesajul poştăriţei.

“Ar trebui să primească ajutoare cei cu o situaţie materială precară, în primul rând. Sunt persone nevoiaşe, dar sunt tineri care ar putea să muncească, aşa cum muncesc şi eu. Nu sunt scoşi la muncă atât cât ar trebui. Să iasă la muncă să îşi merite banii. Eu trimit corespondenţa, nu contează că plouă, că ninge, că e cald sau frig. Ei nici măcar cutii poştale nu au”, spune Ioana Cristea.

100.000 de lei este suma pe care o primesc în fiecare lună cei 240 de asistaţi social din Conţeşti din partea statului.

Asistaţii îşi îneacă problemele în bere

Dimineaţa, la ora 10.00, reporterii „Adevărul“ i-au găsit pe bărbaţii care primesc ajutoare la birtul din sat. Aveau deja “la activ” câteva beri consumate.

“Ne descurcăm greu fără bani. Au întârziat banii. Nu ne-au dat nimic. Mie mi-au tăiat ajutorul de câteva ori. Nu ştiu de ce, că de muncit am muncit”, spune un asistat.

De cealaltă parte, femeile asistate se vaită că le doare inima dacă muncesc.

“Am sunat să întreb de ce au întârziat ajutoarele. Am rămas fără bani, că am luat mâncare la copii. Nu am avut loc de muncă niciodată. Muncim la primărie pentru ajutor. E bun socialul ăsta. Pe mine mă doare inima când muncesc. Îmi vine ameţeală, îmi vine să vomit”, spune Radu Florentina (foto jos), care nu a putut să ne spună ce vârstă are.

“Nu e vina poştăriţei că s-au întârziat banii. Eu iau ajutor de vreo 9 ani. N-avem serviciu, suntem amărâţi, muncim cu ziua. Pe mine mă doare coloana când muncesc. Mai ies şi la treabă că ne sistează ajutorul”, ne-a povestit Florentina Tudorache.

Primarul Târgoviştei s-a plâns, recent, într-o conferinţă de presă, că sute de persoane care primesc ajutor social nu muncesc pentru că au documente medicale în care sunt diagnosticate cu depresie şi anxietate.

Edilul spune că la nivelul municipiului sunt 360 de asistaţi social. Dintre aceştia 300 sunt apţi de muncă, însă cei mai mulţi au scutiri medicale în care se precizează că nu pot efectua efort fizic.

‘”Din analiza pe care am făcut-o a rezultat o situaţie revoltătoare, în sensul că, dintre cei aproximativ 300 de beneficiari apţi de muncă, 260 au prezentat documente medicale potrivit cărora nu pot depune efort fizic. Astfel, deşi pare greu de crezut, am constatat că o mulţime de beneficiari suferă de tot soiul de tulburări anxioase, depresive, depresive recurente etc, toate acestea incompatibile cu orice efort fizic. Consider intolerabilă o asemenea situaţie, motiv pentru care voi sesiza atât Colegiul Medicilor (din nou), cât şi Casă de Asigurări de Sănătate şi Direcţia de Sănătate Publică. Sunt 158 spre exemplu care au scutiri medicale pe luni întregi, 6, 12 luni. La aceştia se adaugă încă aproximativ 100 lună de lună care vin cu scutiri medicale punctuale. Acest lucru lipseşte de orice substanţă obligaţia prevăzută în Legea 416 (muncă în folosul comunităţii, n.r.)”, a precizat Cristian Stan, primarul din Târgovişte.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.