Avertismenul OMS! Combinarea vaccinurilor ar putea duce la „haos”. News alert

Oamenii de știință spun că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) așteaptă date privind studiile despre combinarea vaccinurilor, dar că agențiile de sănătate pot lua decizia de a mixa dozele. Un oficial Organizației Mondiale a Sănătății a sfătuit oamenii să nu amestece vaccinurile anti-Covid-19 de la diferiți producători.

Oamenii de știință spun că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) așteaptă date privind studiile despre combinarea vaccinurilor, dar că agențiile de sănătate pot lua decizia de a mixa dozele.

Un oficial Organizației Mondiale a Sănătății a sfătuit indivizii să nu amestece vaccinurile anti-Covid-19 de la diferiți producători, spunând că astfel de decizii ar trebui lăsate autorităților de sănătate publică, potrivit The Guardian.

„Această decizie are o tendință puțin periculoasă. Țările se vor confrunta cu o situație haotică dacă cetățenii vor începe să decidă când și cine va lua o a doua, a treia și a patra doză.”, a declarat Soumya Swaminathan, luni, într-un interviu.

Citiți și:  Delirul OMS | Simptome șocante la ultima variantă Covid

„Persoanele fizice nu ar trebui să decidă singure, agențiile de sănătate publică pot, pe baza datelor disponibile, să decidă dacă combinarea vaccinurilor este necesară. Deocamdată, se așteaptă datele din studiile de specialitate. Trebuie evaluate atât imunogenitatea, cât și siguranța.”, a declarat cercetătorul.

Combinarea vaccinurilor ar putea duce la „haos”
Unele studii arată rezultate pozitive în urma amestecării vaccinurilor, dar acestea se află în stadiul inițial și necesită cercetări suplimentare pentru a le susține. Amestecarea vaccinurilor este văzută ca o opțiune în unele țări în care oferta este mai mică pentru un anumit vaccin.

Grupul consultativ strategic de experți al OMS privind vaccinurile a declarat în iunie că vaccinul Pfizer ar putea fi utilizat ca a doua doză după AstraZeneca, dacă aceasta din urmă nu este disponibilă.

Un studiu clinic condus de Universitatea Oxford din Marea Britanie este în desfășurare pentru a investiga amestecarea de vaccinuri AstraZeneca și Pfizer. Procesul a fost extins recent pentru a include vaccinurile Moderna și Novovax.

Citiți și:  OMS Europa: Peste 50% dintre europeni vor fi infectati cu Omicron în următoarele șase până la opt săptămâni. Valul uriaș va duce la prăbușirea sistemelor medicale din întregul continent

Îngrijorările OMS au venit după ce Vietnamul a anunțat că va oferi vaccinul Pfizer ca opțiune la rapel pentru persoanele care au fost vaccinate pentru prima dată cu vaccinul AstraZeneca.

Mai multe țări, inclusiv Canada, Spania și Coreea de Sud, au aprobat deja o astfel de amestecare a dozelor, în principal din cauza preocupărilor legate de cheagurile de sânge rare și potențial fatale legate de vaccinul AstraZeneca.

Un studiu din Spania a constatat că amestecarea vaccinului Pfizer-AstraZeneca a fost extrem de sigură și eficientă, conform rezultatelor preliminare.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.