“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
SOCIETATE

AUTORITĂȚILE ÎȘI BAT JOC DE LIMBA ROMÂNĂ ÎN LOC SĂ O PROTEJEZE: Doi din trei organizatori de Târguri de Crăciun din București optează pentru denumiri exclusiv în engleză

targuri de craciun bucuresti 696x246 1

Târgurile de Crăciun organizate de primăriile din sectoarele Bucureștiului au, cu o singură excepție, denumiri exclusiv în limba engleză.

Printre acestea se numără “West Side Christmas Market”, organizat de Primăria Sectorului 6, și “Laminor Winter Wonderland”, organizat de Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță (PSD). De altfel, și anul precedent, Primăria Sectorului 6 a organizat un astfel de târg cu o denumire în engleză.

Întrebat de lipsa unui nume în limba română, Ciprian Ciucu (PNL) a răspuns într-un mod batjocoritor. Singurul târg de Crăciun organizat de o primărie de sector cu o denumire în limba română este cel din Sectorul 1: “Crăciun în Amzei”.

Totuși, târgul organizat de Primăria Capitalei respectă legea și limba majorității populației. Instituția condusă de Nicușor Dan l-a numit simplu “Târgul de Crăciun București”.

Situația se repetă și în zona privată, unde denumirile sunt predominant în limba engleză: Christmas Candy Fair, Christmas Gallery, Christmas Festival și J’ai Christmas Market sunt câteva exemple.

Legea 500/2004, “privind folosirea limbii române în locuri, relații și instituții publice”, este în vigoare și prevede că “Orice text scris sau vorbit într-o limbă străină, indiferent de dimensiuni, având caracter de interes public, trebuie să fie însoțit de traducerea sau de adaptarea în limba română.”

De asemenea, conform articolului 6 din aceeași lege, în cazul textelor de interes public “scrise în limbi străine, aflate la vedere în locuri publice sau difuzate prin mijloace de informare în masă, traducerea completă în limba română trebuie să aibă caractere de aceleași dimensiuni cu cele ale textului în limba străină și să facă parte integrantă din ansamblul grafic respectiv.”

Regretabil este faptul că instituțiile statului, care ar trebui să vegheze la respectarea legii, sunt tocmai cele care o încalcă.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.