Atenție, români! Ce se întâmplă cu SALARIUL MINIM

În următoarele șase luni, ministrul Muncii dorește să finalizeze consultările în ceea ce privește formula de calcul pentru salariul minim.

Marți, Raluca Turcan, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale le-a propus reprezentanţilor Confederaţiei Naţionale Sindicale ”Cartel ALFA”, să participe din luna ianuarie la consultările cu partenerii sociali pe tema stabilirii, în termen de şase luni, a unui mecanism privind calcularea creşterii salariului minim, potrivit unui comunicat remis de ministerul de resort.

„Până la jumătatea lunii ianuarie stabilim un calendar de întâlniri şi apoi vom propune un moratoriu prin care, după şase luni, să ajungem la o înţelege între sindicate, patronate, Guvern, astfel încât calculul salariului minim să aibă o formulă clară şi sustenabilă. Vreau ca în şase luni să facem câte consultări va fi nevoie ca să avem un cadru cu tot ce înseamnă creşterea salariului minim, astfel încât să ajungem la o formulă predictibilă şi sustenabilă care să ducă în final la creşterea calităţii vieţii”, a declarat ministrul Muncii, citat în comunicat.

Demersul ministrului Muncii vine în contextul în care câteva zeci de membri ai CNS „Cartel ALFA” au pichetat, marţi, sediul Ministerului Muncii, ca semn de protest față de decizia Guvernului de a majora salariul minim brut de la 2.230 de lei la 2.300 de lei. Sindicatul solicită ca salariul minim brut să fie majorat până la valoarea de 2.400 de lei.

Pe acest subiect, în cadrul întrevederii, ministrul Muncii „a explicat liderilor sindicali că propunerea Executivului privind majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie 2021, este o formă care poate fi acceptată, având în vedere că mai sunt doar câteva zile până la finalul anului şi ar fi fost imposibil de stabilit un calcul predictibil pentru o perioadă mai mare de timp”, potrivit comunicatului.

Ministrul Muncii va evalua care activităţi profesionale din sectorul privat vor fi considerate ”servicii esenţiale”

Raluca Turcan i-a asigurat pe liderii sindicali că o preocupă situaţia lucrătorilor din linia întâi, indiferent de domeniul de activitate, şi a solicitat ca aceştia să aibă prioritate în etapa a doua a campaniei de vaccinare.

De asemenea, Ministrul Muncii a mai precizat că în primele zile din ianuarie Guvernul va evalua care activităţi profesionale din sectorul privat vor fi considerate ”servicii esenţiale”.

„În jurul datei de 5 ianuarie, vom analiza tot ce înseamnă activităţi private care intră în categoria serviciilor esenţiale şi voi urmări realizarea lor pentru vaccinarea prioritară”, a afirmat Raluca Turcan.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *