Angajații de la centrala nucleară Zaporojie: ‘Rușii ne duc la subsol și ne torturează pentru a nu vorbi cu ONU’

Forțele de securitate rusești torturează personalul de la centrala nucleară ocupată din Zaporojie pentru a-i împiedica să le spună inspectorilor ONU despre riscurile de siguranță, au declarat lucrătorii de acolo pentru The Telegraph.

Afirmațiile lucrătorilor în activitate și ale celor care au evadat recent vin pe fondul temerilor tot mai mari că luptele din apropierea centralei, pe care trupele rusești au ocupat-o în martie, ar putea duce la un dezastru nuclear de tip Cernobîl.

Inspectorii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) sunt așteptați să sosească la centrală pentru a verifica siguranța în zilele următoare.

Rafael Grossi, șeful AIEA, și Alexei Likhachev, șeful monopolului nuclear de stat rus Rosatom, au purtat miercuri discuții la Istanbul despre această vizită.

Rosatom a declarat că va organiza o misiune a AIEA la centrală „de îndată ce situația militară de pe teren o va permite” și că securitatea centralelor nucleare este o „prioritate de top pentru Rusia”.

Însă angajații care au vorbit cu The Telegraph sub rezerva anonimatului au descris o atmosferă de frică și intimidare, inclusiv multiple arestări.

„Cu toții suntem îngrijorați de posibila vizită a reprezentanților AIEA. Rușii vor pune la cale unele provocări și apoi vor da vina pe Ucraina. Se simte că exact asta plănuiesc să facă”, a declarat un inginer.

„Pentru perioada vizitei, rușii plănuiesc să reducă la minimum prezența personalului nostru la centrală și să pună câțiva reprezentanți ai lor în fiecare cameră de control, care vor striga în gura mare cum că așteptau „eliberarea de regimul de la Kiev””, a continuat el.

Inginerul a adăugat că mai mulți membri ai personalului au fost arestați acasă sau în drum spre serviciu.

„Acum înțeleg că armata lor este slabă, dar serviciul lor FSB funcționează. Una dintre metodele lor aici este să ducă lucrătorii din camera de control la subsol”, a declarat inginerul, folosind un colocviu rusesc pentru detenție și tortură de către poliția secretă.

Conducerea noastră păstrează tăcerea în legătură cu acest lucru, pentru a nu crea panică, dar oamenii care se întorc după acele „conversații” din subsol nu spun nimic. Nu va fi o surpriză dacă în timpul misiunii vor începe brusc să spună ceea ce li s-a spus să zică.”

Sursa: stiripesurse.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *