“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
GENERAL

Amănunte de culise explozive de pe scena politica din Romania

nicolae ciuca florin citu sefia pnl 709877

PNL a executat luni seară o întoarcere cu 180 de grade a poziției politice și a deschis drumul spre un guvern majoritar, cel mai probabil cu PSD. Cum s-au răzgândit liberalii peste noapte, cu 12 ore înainte ca audierile miniștrilor să înceapă în Parlament? Factorul declanșator a fost o serie de telefoane date de președintele Klaus Iohannis liderilor PNL, potrivit surselor G4Media.ro.

Șeful statului i-a sunat luni pe Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și prim-vicepreședinții partidului și le-a transmis că șansele guvernului minoritar Ciucă sunt zero în Parlament. El le-a cerut o schimbare rapidă de poziție, astfel încât PNL să înceapă negocierile reale pentru un guvern majoritar fie cu PSD, fie cu USR, potrivit surselor G4Media.ro.

Președintele mai ceruse o schimbare similară de mandat și săptămâna trecută, dar Florin Cîțu, președintele PNL, o refuzase. Miza lui Cîțu era una personală: el voia un guvern Ciucă slab, pe care să îl poată controla de la partid și, astfel, să rămână în cărți. Prin contrast, un guvern Ciucă stabil în Parlament, sprijinit de o majoritate confortabilă, îl face pe Florin Cîțu un președinte de partid fără mare putere, ce poate păți exact ca Ludovic Orban: să piardă partidul în timp scurt în favoarea premierului.
Luni însă, președintele a insistat că PNL riscă să piardă tot dacă nu își schimbă rapid poziția. Liderii PNL au înțeles că, după ce guvernul minoritar Ciucă va fi picat, se deschidea calea anticipatelor – eventual cu o sesizare a PSD la Curtea Constituțională, prin care să îl oblige pe președinte să dizolve Parlamentul. Or, la anticipate, PNL se așteaptă la un scor foarte slab, după cum arată sondajele interne. În plus, Iohannis a luat în calcul și o eventuală radicalizare a poziției PSD, care, lăsat în afara guvernării, ar fi putut declanșa de unul singur procedura suspendării președintelui.

Semnalul dat de Iohannis în culise a fost întărit de câteva ieșiri publice neobișnuite ale unor lideri județeni, care au criticat dur linia partidului impusă de Florin Cîțu. Primul a fost liderul PNL Satu Mare, Adrian Cozma. El a prezentat o rezoluție votată unanim de organizația județeană prin care cerea un guvern majoritar și depunerea mandatului de către premierul desemnat Nicolae Ciucă. A urmat liderul PNL Tulcea, pe aceeași linie.

La ora 18.30, tot PNL fierbea. Era clar că Florin Cîțu nu mai stăpânește partidul. Sub presiunea președintelui Iohannis și a filialelor mari, Cîțu a convocat Biroul Executiv la ora 20.00, potrivit surselor G4Media.ro.

La ședința BEX, lucrurile s-au desfășurat rapid: premierul Ciucă și-a depus mandatul, liderii au votat pentru începerea negocierilor pentru formarea unei majorități.

Cei mai mulți lideri locali cu forță au insistat pentru o majoritate cu PSD, cu premier PNL, în timp ce varianta USR a fost susținută doar de 2-3 lideri, potrivit surselor G4Media.ro. Unul dintre motivele invocate în sprijinul coaliției cu PSD a fost acela că e singura care creează o majoritate solidă, în timp ce o coaliție cu USR și UDMR e extrem de fragilă din cauza plecării parlamentarilor fideli lui Ludovic Orban.

Sursa: comisarul.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.