Alerta la Guvern! S-ar putea emite COD ROSU de vreme extrema in Romania in aceasta seara

S-a dat alerta în România! Ţara noastră trece printr-un episod de vreme rea în acest weekend, iar autorităţile atrag atenţia că perioada cea mai grea încă nu a trecut. S-ar putea anunţa chiar Cod roşu în curând!

Este alertă în România, din cauza vremii! Vârful episodului de vreme rea va fi abia duminică seară, afirmă ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos.

Autorităţile iau în calcul emiterea de Cod roşu! Vârful episodului de vreme rea este duminică seară

Oficialul spune că se ia în calcul inclusiv emiterea unui Cod roşu pentru anumite regiuni din ţară, unde sunt riscuri foarte mari de inundaţii.

Echipele Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) trebuie să fie în alertă maximă, a ordonat ministrul Mediului, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă.

„Din păcate, pericolul nu a trecut, deoarece vârful episodului de vreme rea pe care îl traversează România va avea loc abia în această seară.

Vreau să luăm foarte în serios aceste prognoze, precum şi posibilitatea emiterii unor avertizări hidrologice Cod roşu în anumite zone, în această noapte.

Formaţiile de intervenţie ale ANAR trebuie să fie în alertă şi specialiştii noştri să informeze permanent ISU şi autorităţile locale cu privire la evoluţia fenomenelor”, a declarat, duminică, Barna Tanczos.

Avertizări meteo din partea ANM pentru aproape întreg teritoriul ţării
Duminică, specialiştii ANM au extins avertizările meteo de vreme rea pentru aproape întreaga Românie.

Cele mai mari probleme se înregistrează în Oltenia, vestul şi nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei şi local în Carpaţii Meridionali, acolo unde instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă de 50 – 90 l/mp.

Mai ales după-amiaza şi seara, cu precădere în jumătatea sudică a Olteniei şi în sud-vestul şi centrul Munteniei, vor fi perioade în care se vor semnala şi vijelii puternice (viteze de 75 – 90 km/h), grindină şi frecvente descărcări electrice.

Meteorologii nu exclud probabilitatea emiterii de avertizări nowcasting de Cod roşu local în Oltenia şi Muntenia, ce vizează producerea de vijelii şi cantităţi de apă de peste 50 l/mp, pe secvenţe scurte de timp.

Sursa:capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.