fbpx
GENERAL

25 filme bune din ultimii doi ani și unde le poți vedea

filme bune de vazut (3)

În ultimii doi ani s-au lansat multe filme bune, în ciudata senzației pe care o avem câteodată că nu avem ce vedea :). Avem senzația că talentul Hollywoodului a secat și toate filmele sunt la fel 😀 Dar dacă te documentezi – și asta încercăm să facem pentru tine – găsești filme captivante, cu povești incredibil de bine spuse și interpretate de actori unul și unul. Așa că am făcut mai jos o selecție de 25 de astfel de filme reușite din ultimii doi ani.

Am ales comedii bune, thrillere, drame romantice, drame și filme de acțiune bune. Pe toate cu excepția unuia le găsești pe platformele de streaming prezente în România: Netflix, HBO/HBO Max, Amazon Prime Video sau Disney Plus.

1. The Covenant (2023) – pe Prime Video

the covenant filme noiSingurul film de acțiune din lista noastră cu filme bune din ultimii 2 ani de văzut.

Este unul dintre cele mai bune filme pe care le-am primit în ultimii ani de la Guy Ritchie, cel care a regizat Snatch, Lock, Stock and Two Smoking Barrels și seria de filme Sherlock Holmes. The Covenant este un thriller de acțiune co-scris, co-produs și regizat de Guy Ritchie cu Jake Gyllenhaal în rolul principal.

În războiul din Afganistan, sergentul american John Kinley (Jake Gyllenhaal) îl recrutează ca interpret pe Ahmed (jucat de Dar Salim, pe care îl poți vedea într-un alt thriller bun, pe NetflixLoving Adults). Prinși într-o ambuscadă, Kinley e salvat de Ahmed, care, la rândul lui, atunci când are nevoie de ajutor, acesta nu îi este oferit de autoritățile americane. Așa că John Kinley se întoarce în Afganistan să-și ajute prietenul “pe persoană fizică”. Vezi aici trailerul The Covenant.

A avut premiera mondială în aprilie 2023, iar în august a fost preluat de Amazon Prime Video. Amazon a preluat drepturile de distribuție pentru anumite țări și ne bucurăm că este și România printre acestea. 🙂 Mare lucru, având în vedere că multe filme și seriale produse chiar de Prime nu sunt disponibile pe platforma din România. 😀

2. The Outfit (2022) – pe SkyShowtime

the outfit filme 2022Continuăm lista cu filme bune din ultimii 2 ani cu acest thriller cu gangsteri, neobișnuit prin faptul că se joacă destul de static, fără multe împușcături, urmăriri etc. Dar thrillerul reușește să crească din scenariu – prin modul în care leagă ițele poveștii – și din chimia și măiestria actorilor, excepționali toți. Actorul principal este Mark Rylance, căruia i se alătură Zoey Deutsch, Dylan O’Brien și Johnny Flynn.

Că tot am pomenit de scenariu, este co-scris de Graham Moore, cel responsabil de scenariul The Imitation Game, pentru care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat.

Mark Rylance este un croitor în Chicago-ul anilor ’50, a cărui clientelă este alcătuită în special din membrii mafiei irlandeze care controlează cartierul. Dar pacea și liniștea boutique-ului de croitorie stau să facă implozie, atunci când intră pe fir FBI-ul, dar și o bandă rivală. Filmul e destul de stilizat și elegant, cam la fel ca hainele perfect croite ale lui Leonard Burling (Mark Rylance), dar asta nu îl face mai puțin plăcut de urmărit, din contră. Câteodată vrei să admiri o bijuterie și să iei o pauză de la filmele prea realiste, dar și de la realitatea în sine, de multe ori brutală, în ultimul timp în special.

3. El Conde (2023) – din 15 septembrie pe NETFLIX

en_el_conde_filme noi netflixContinuăm lista cu filme bune cu filmul Netflix pe care îl vom putea vedea peste două zile și care a luat deja premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Veneția. Un film de artă, cu pretenții, ceea ce nu înseamnă însă că nu va oferi entertainment spumos. O comedie neagră suprarealistă în care dictatorul sângeros chilian Augusto Pinochet este un vampir care “trăiește” deja de 250 de ani pe Pământ, suficient cât să realizeze că vrea ca omenirea să își amintească de el altfel decât pentru ororile lui Pinochet…

Filmul este regizat de super talentatul regizor chilian Pablo Larrain, care a semnat Jackie – despre Jackie Kennedy, cu Natalie Portman în rolul principal, dar și Spencer – despre Lady Diana, interpretată de Kristen Stewart.

El Conde a avut premiera acum câteva zile la Festivalul de Film de la Veneția, unde a fost în competiție inclusiv cu încă două filme produse de NETFLIX, The Killer și Maestro.

4. The Eternal Daughter / Fiica eternă (2022) – pe HBO Max

The-Eternal-Daughter-filme noiUn film din 2022 care a avut premiera în România pe 4 august 2023 pe HBO Max. Un film atât de simplu, aproape exclusiv în două personaje, interpretate de aceeași actriță, Tilda Swinton, dar care pe noi ne-a captivat. I-am dat play cu o oarecare strângere de inimă, de obicei filmele în care un actor joacă mai multe roluri fie sunt făcute cu dedicație pentru a pune în valoare actorul respectiv și doar atât, fie sunt pur și simplu slăbuțe în sine :).

Dar The Eternal Daughter te prinde foarte repede, inclusiv, bineînțeles, datorită jocului Tildei Swinton. Tilda Swinton este în rol dublu: de mamă și fiică, cazate la un hotel misterios. Fiica are grijă de mamă, într-un amestec de vinovăție pentru că nu este o fiică destul de bună, dar și de frustrare pentru că nu alocă suficient timp pentru alte aspecte ale vieții personale, din cauza atenției constante oferite mamei. O temă foarte relevantă pentru mulți dintre noi, dar o surpriză să o vezi tratată într-un film cu atât de multă discreție și delicatețe. Într-un fel, cu toții suntem fiica sau fiul etern(ă) pentru părinții noștri, dar și în imaginea noastră despre noi înșine.

O dramă gotică, fără să fie film horror, The Eternal Daughter a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția din 2022, cu 96% recenzii pozitive din partea criticilor pe site-ul de specialitate Rotten Tomatoes. Vezi aici trailerul The Eternal Daughter.

5. Living / A trăi (2022) – pe HBO Max

living_filme noiLiving este o producție britanică nominalizată la Oscarurile 2023 pentru cel mai bun actor în rol principal (Bill Nighy) și cel mai bun scenariu adaptat – scris de câștigătorul Nobelului pentru Literatură Kazuo Ishiguro și a intrat pe HBO Max de săptămâna trecută.

Filmul este un remake al capodoperei lui Akira Kurosawa, Ikiru, despre o persoană consumată de rutină, fără bucuria de a trăi, dar și fără sens. Spre finalul vieții, personajul nu a simțit rotunjimea unei vieți bine trăite. Cum poți remedia acest lucru când primești un diagnostic medical nefericit, în timpul puțin rămas?

Living nu e un film trist, ci mai degrabă este un memento pentru a ne trăi viața așa cum ne dorim, cu sens și cu bucurie în fiecare zi în care suntem aici, pe Pământ. Vezi aici trailerul filmului Living.

6. She Said (2022) – pe SkyShowtime

she said_filme noiContinuăm lista de filme bune cu un super film despre ce înseamnă jurnalismul de investigație și cum poate ajunge chiar să schimbe lumea.

Două jurnaliste de la The New York Times, interpretate de Zoe Kazan și Carey Mulligan, încep să zgândere un secret bine păstrat la Hollywood, care pare de neatins de zeci de ani: abuzurile față de actrițe ale producătorului Harvey Weinstein.

Filmul urmărește pas cu pas dificultățile pe care cele două jurnaliste și echipa editorială, dar și departamentul juridic al New York Times, le depășesc. În același timp, She Said ne sugerează procesele interne prin care trec femeile care vor să spună ce au pățit din partea unor bărbați aflați în poziții de putere: cât de greu le este și cât de mult riscă.

Investigația The New York Times a condus la expunerea abuzurilor sexuale ale lui Weinstein, i-a pus pe butuci cariera, a fost primul pas spre o condamnare de peste 20 de ani de închisoare pentru viol și lansarea campaniei Me Too. Dacă te interesează subiectul, un alt film remarcabil din această zonă este The Assistant, din 2020, cu Julia Garner în rolul principal.

Carey Mulligan a primit o nominalizare la Globurile de Aur 2023 pentru rolul din She Said.

7. Paris Memories (2023) – HBO Max

paris memories filme noi

Paris Memories e un film franțuzesc despre cum poate să îți transforme viața o traumă și cât de mult efort e necesar pentru o împăcare cu tine și cu ceilalți, dar și pentru a transforma o astfel de experiență în ceva bun.

Este o producție care a avut premiera în 2022 la Festivalul de la Cannes, în care emoțiile sunt ținute în frâu până la final, fără să încerce să stoarcă lacrimile privitorului cu orice preț.

Abordare care ne ajută să ne apropiem mai intim de povestea filmului: este vorba despre drama supraviețuitorilor unui atac terorist dintr-un restaurant din Paris. Filmul nu caută vinovați, ci se concentrează în mod special pe încercarea de a înțelege ce i s-a întâmplat și de a depăși momentul traumatic al unei femei interpretate excepțional de actrița franco-belgiană Virginie Efira.

8. The Empire of Light (2023) – pe Disney+

the empire of light_filme noiContinuăm lista cu filme bune din 2022 și 2023 cu ultima producție a lui Sam Mendes (American Beauty, 1917). O dramă emoționantă și umană, Imperiul luminii are în centru o femeie care încearcă să se păstreze pe linia de plutire într-o lume cu prea puțină înțelegere pentru sensibilitățile și conflictele interioare ale unei femei. Dar Hilary găsește în prietenia cu un tânăr conexiunea de care avea nevoie pentru a fi în echilibru.

Într-un orășel de coastă, la începutul anilor 1980, puterea conexiunii umane în vremuri complicate își găsește expresia într-o poveste emoționantă și romantică. Empire of Light are o distribuție stelară, condusă de câștigătoarea premiului Oscar, Olivia Colman (The Favourite, The Lost Daughter), Micheal Ward (Blue Story, Top Boy) și câștigătorul premiului Oscar, Colin Firth (The King’s Speech, A Single Man).

Regizorul, dar și scenaristul, este Sam Mendes, câștigător al premiului Oscar, căruia i-ai văzut cu siguranță filmele American Beauty, 1917, Revolutionary Road, James Bond: Skyfall. Vezi trailerul The Empire of Light.

9. Triangle of Sadness (2022) – pe  HBO și HBO Max

triangle of sadness filme bune din 2022După Forță Majoră și The Square, suedezul Ruben Östlund a revenit în 2022 cu un film la fel de nebun și acid la adresa vremurilor pe care le trăim. Comedia parodică Triangle of Sadness te va face să râzi în hohote, atunci când oglinda pe care ne-o pune tuturor în față nu te va îngrozi.

La bază, Triangle of Sadness este despre pături sociale. Este despre nevoia bogaților de a-și arăta acumulările bănești, de a se impune cu orice preț în fața celorlalți, în timp ce, cei mai puțin norocoși sunt obligați să mimeze aprecierea și solicitudinea față de prima categorie… Imigranți modești care, dacă s-ar afla în aceeași poziție de putere, ar abuza la fel de mult de ea…

Un cuplu de modele merge într-o croazieră pe un iaht luxos, împreună cu diverși bogătași. Haosul care urmează, bine condimentat cu grotesc cât cuprinde, te va încânta și îngrețoșa în același timp 🙂 La fel ca și prima recomandare din lista de filme bune din 2022, nu vei uita prea curând Triangle of Sadness 🙂 Având în vedere cât de șterse sunt majoritatea filmelor, chiar dacă genul acesta de comedie nu e tocmai slăbiciunea ta, Triangle of Sadness tot merită văzut măcar pentru a avea ce să comentezi când te vezi cu prietenii de Revelion 🙂 Triangle of Sadness este câștigătorul celui mai important premiu la Festivalul de Film de la Cannes, Palme D’or 2022.

10. Armageddon Time (2022) – pe SkyShowtime

armageddon time filme noi

Unul dintre cele mai intime, calde și umane filme pe care le-am văzut în 2022, Armageddon Time îi are pe Anne Hathaway, Anthony Hopkins și Jeremy Strong în rolurile principale. Povestea îl are în centru pe un adolescent new-yorkez care pare să poată comunica doar cu bunicul lui (Anthony Hopkins).

Armageddon Time este o dramă în care se poate regăsi orice familie, părinte și copil, surprinzând foarte bine și cu multă empatie relațiile, căutările și dinamica dintre membrii acestei familii americane. De fapt, este familia de oriunde din lume și din orice timp.

11. The Banshees of Inisherin/ Spiritele din Inisherin Disney+

the banshees of inisherin_filme dramaBanshees of Inisherin e unul dintre cele mai inovative și nebune filme drama europene din ultimul timp. Și, de asemenea, e unul dintre dramele cele mai emoționante și delicate. Dar trebuie să îi acordați ceva răbdare până când filmul prinde aripi.

Un film despre despărțire, dar nu una romantică 🙂 Acțiunea se petrece pe o insulă irlandeză, cu o populație rarefiată de oameni plictisiți și fără evenimente interesante. În această viață destul de secetoasă, puținele prietenii sunt foarte valoroase, cu focus pe prietenia dintre Padraic (Colin Farrell) și Colm (Brendan Gleeson), dar și cea dintre Padraic și mini-măgărița Jenny. Pe cât sunt de apropiați și empatici unul cu altul, pe atât sunt de absurzi și chiar cruzi Padraic și Colm. În așa fel încât situația scapă de sub control.

Poate pentru că empatia nu există decât în combinație cu cruzimea, pentru că plicticoșenia nu poate apărea decât în contrast cu ceva interesant și tot așa. Cu toții avem parte de ambele perechi de mai multe ori într-o zi și chiar din partea aceleiași persoane. Un film profund, despre condiția umană, care va atinge niște străfunduri neașteptate în mulți privitori.

12. The Lost King / Regele pierdut (2022) – HBO Max

the lost king top filme 2023Un film biografic despre o femeie obișnuită, aflată într-o criză existențială, din care reușește să iasă fiind inspirată de o misiune: identificarea rămășitelor Regelui Richard al III-lea. Misiunea pare nebunească pentru toată lumea, de la fostul soț, până la istorici sau arheologi. Ridiculizată și neluată de nimeni în seamă, ea și continuă documentarea și strângerea de fonduri pentru a-și duce la bun sfârșit obiectivul :).

Povestea adevărată din The Lost King e emoționantă și inspirațională, la fel ca și interpretarea lui Sally Hawkins (The Shape of Water, Spencer). Filmul este realizat după o carte biografică, fiind coscris de Steve Coogan, care de asemenea joacă un rol secundar în The Lost King. Regizorul este Stephen Frears, cunoscut pentru poveștile lui emoționante și umane: Victoria & Abdul, Florence Foster Jenkins, Philomena, High Fidelity, Dangerous Liaisons.

13. Narvik (2022) – Netflix

narvik filme noi_Când ziceai că nu mai vrei să vezi filme de război și te întrebai ce poveste nouă ar putea să mai aducă în prim plan un film despre Al Doilea Război Mondial, Netflix introduce în grilă un film norvegian bun din 2022, Narvik.

Dramă istorică de război, Narvik spune povestea bătăliei norvegienilor într-un mic port, cale de acces maritim către minereul de fier suedez, dorit atât de nemți, cât și de englezi. Între cele două tabere, norvegienii – autodeclarați neutri – sunt prinși la mijloc, la fel ca și oameni obișnuiți din Narvik. Filmul spune cu talent atât povestea acestei secvențe din război, prima în care Hitler a încasat o înfrângere, dar și povestea unei familii, care se luptă pentru supraviețuire, într-un mediu periculos și incert.

14. The Menu / Meniul (2022) – Disney+

The-Menu-Ralph-Fiennes-Anya-Taylor-Joy-filme noiRalph Fiennes, Anya Taylor-Joy (The Queen’s Gambit) și Nicholas Hoult strălucesc în această comedie neagră cu accente horror, care nu este un foodie movie, așa cum te-ai aștepta din titlu. Ba, din contră, este o critică socială a celor care se sparg în figuri mergând la restaurante scumpe, aroganți cu mulți bani și auto-declarați cunoscători în ale fine-dining-ului. Pe de altă parte, lucrătorii din această branșă sunt extenuați, în fiecare seara sub stresul Chef-ului sau stresul autoimpus de a se ridica la înălțimea cerințelor clienților…

Nicholas Hoult o invită pe Anya Taylor-Joy pe o insulă unde funcționează unul dintre cele mai apreciate restaurante din lume… Dar ceea ce ar trebui să fie o experiență unică în ale mâncării devine o experiență horror. Nu vă spunem mai multe…

În peisajul anost al filmelor noi din ultimele luni, The Menu nu trebuie ratat, chiar dacă nu e un film de nota 10. Are câteodată tușe cam groase și evidente în critica socială, fără să ofere neapărat o soluție cinematografică suficient de legată sau distractivă.

Îl poți vedea pe Disney Plus.

15. Utama (2022) – pe HBO Max

utama filme noi_Platformele de streaming nu abundă în filme bune de artă. Dar Utama e unul dintre ele, un film de artă care cere răbdare. Este aproape ca un tablou în ușoară mișcare despre un cuplu bătrân, care trăiește de o viață în zona boliviană a Anzilor. Virginio are grijă de turma de llame, în timp ce soția se îndeletnicește cu cele ale casei. Schimbările climatice le afectează însă ritmul așezat al vieții, la fel ca și boala lui Virginio. E un film jucat cât se poate de naturalistic, toți actorii par mai degrabă băștinași, și nu actori. Pe cât de naturalistic este totul și de încet ca ritm al desfășurarii timpului, pe atât de emoționant și pe atât de rapid accesezi drama personajelor… Disponibil pe HBO Max.

16. White Noise (2022) – pe Netflix 

white noise comedii 2022_De la regizorul și scenaristul Noah Baumbach, de la care avem Marriage Story, unul dintre cele mai bune și nominalizate la Oscar filme produse de Netflix, putem vedea această comedie neagră, cu Adam Driver în rolul principal, alături de Greta Gerwig. Jack (Adam Driver) îl studiază pe Hitler, iar viața lui și a familiei sale este complet dată peste cap de un accident catastrofal…

White Noise e o comedie foarte diferită de o comedie obișnuită. Deși acțiunea se petrece în anii ’80, e greu să nu te identifici cu temele filmului. Pentru că White Noise ne amintește de anxietățile pe care le trăim cu toții de câțiva ani încoace din cauza crizelor recente (pandemie, război). Deși nu e haioasă în modul în care te aștepți de la o comedie obișnuită, White Noise ne amintește cu fiecare cadru cât de relevant este să nu ne luăm prea tare în serios.

17. Good luck to you, Leo Grande! (2022) – HBO Max

good luck leo grande filme noi 2022Unul dintre acele filme drama în care Emma Thompson dă ce are mai bun. Un film în care simți că ambii actori din rolurile principale, Thomson și tânărul Daryl McCormack, fac echilibristică pe un fir de ață.

Ea este o femeie în vârstă, el un gigolo la care Nancy (Emma Thompson) apelează pentru a-i da senzația că încă mai are o șansă să trăiască emoții sexuale noi… Echilibristică pentru că filmul poate să cadă oricând în sordid și prost gust, tocmai din cauza subiectului. Dar, datorită talentului celor doi actori, a dialogului reușit și al regizoarei, Good luck to you, Leo Grande! reușește să-și ducă cu bine misiunea până la sfârșit. Iar imaginea de la final este wow, datorită curajoasei și lipsitei de compromisuri Emma Thompson.

18. Pinocchio (2022) – Netflix

pinocchio filme netflix noi_Deși este o animație, Pinocchio este unul dintre cele mai bune filme de tip dramă din 2022.

În 2022 s-au lansat două filme Pinocchio 😀 Îți spunem asta doar pentru a nu le confunda și a nu rata varianta realizată de Guillermo del Torro pentru Netflix :). Acest Pinocchio merită văzut de copii (peste 7 ani), dar la fel de mult și de adulți, pentru că este pur și simplu o bijuterie: de la animația stop-motion, la jocul actoricesc (de exemplu Ewan McGreggor și Cate Blanchett, dar sunt mulți alți actori buni), la muzică, etc – totul se împletește într-o experiență extraordinară care te va emoționa și inspira…

Guillermo del Torro are o sensibilitate incredibilă pe care ne-o pune pe tavă fără niciun fel de platoșă, așa cum am făcut-o și în The Shape of Water.  Verdictul PostModern: nu ratați această variantă a lui Pinocchio 🙂

19. Tár (2022) – nu este disponibil pentru streaming

tar filme bune 2022 1Continuăm lista cu filme bune din 2022 și 2023 cu Tár. Un tur de forță pentru Cate Blanchett, Tár este un film despre cât de ușor devenim irelevanți, chiar și cei mai puternici și influenți dintre noi.

Lydia Tár, una dintre cele mai apreciate dirijoare, creativă, profesionistă și impresionantă în modul în care se impune în fața tuturor ajunge mică, neinteresantă, nebăgată în seamă, în ciuda talentului. Mai devreme sau mai târziu cu toții suntem depășiți de lumea în care trăim, care avansează în gusturi, tehnologie, valori, în timp ce generațiile relevante până atunci cad în desuetudine și bătrânețe… Este o lege a firii de care uităm de foarte multe ori.

tar filme bune 2022__Todd Field, care nu a mai lansat un film tocmai din 2006, de la Little Children, ne oferă prin Tár unul dintre cele mai elocvente și greu de uitat filme bune din 2022, pe care ți-l recomandăm fără rezerve, dacă vei avea ocazia să îl vezi. Singurul minus este lungimea lui considerabilă, aproape 2 ore și 40 de minute 🙂

20. See how they run / Uite-i cum fug (2022) – pe Disney+

see how they run filme noi

See how they run a intrat din cinematografe direct pe Disney+. Viteza cu care filmele bune ajung pe platformele de streaming e aproape amețitoare, încât te întrebi la ce bun să te grăbești să le vezi la cinema, în afară de experiența în sine de cinema?

După succesul comediei polițiste britanice Knives Out, apar și alte comedii cu detectivi care vor să îi copieze rețeta. Uite-i cum fug reușește să se detașeze ca o comedie reușită și cu un mister demn de urmărit, dar nu are aceeași “carismă” precum Knives Out 🙂

Sam Rockwell și Saoirse Ronan sunt în rolurile a doi detectivi britanici ce investighează crime succesive din distribuția unei piese de teatru… Dar cel mai cool și flamboaiant personaj este cel al lui Adrien Brody, de care ne era dor să-l vedem într-o asemenea formă de zile mari 🙂

Poți să vezi aici trailerul simpatic al acestei comedii 😉 Îl găsești pe Disney+.

21. The Wonder / Minunea (2022) – Netflix

minunea filme noi netflixNetflix a dat lovitura cu The Wonder. Am văzut multe filme bune Netflix, dar Minunea este cu adevărat o minune 🙂 Cel mai hipnotizant film pe care l-am văzut în 2022, de departe. Iar Florence Pugh, actrița britanică din rolul principal, ne-a convins total de talentul ei. Inteligența și forța cu care își dozează și interpretează acest rol la doar 26 de ani ne fac să spunem că este noua Kate Winslet sau Scarlett Johansson.

Acțiunea se petrece în Irlanda, după Marea Foame a Cartofului din secolul al XIX, când un milion de irlandezi au murit. O infirmieră din Londra (Florence Pugh) este chemată într-un sat pentru a supraveghea o fată de 11 ani, care nu a mai mâncat de 4 luni și e considerată de comunitate o sfântă. Un film despre credințe și cât de departe sunt dispuși oamenii să meargă pentru certitudinile lor…

22. Glass Onion (Knives Out 2) – Netflix

Knives-Out-cele mai bune filme netflix 2022Continuăm lista de filme bune cu Glass Onion, continuarea comediei cu detectivi Knives Out. Poate te întrebi dacă merită să vezi continuarea și dacă e la fel de bună.

Ambele sunt super distractive, în ambele Daniel Craig e foarte bun și te intrigă cu personalitatea lui ciudată. În ambele, ansamblul actorilor secundari strălucește. În Knives Out 2 îi vei putea vedea pe Edward Norton, Kate Hudson, Janelle Monae, printre alții. Ambele au un scenariu bine pus la punct.

Probabil singura diferență notabilă între cele două e aerul de Hollywood pe care l-a căpătat între timp. În ce sens? Se vede că s-au investit mult mai mulți bani în această producție și se vede că s-a ales în mod special o aparență mai frivolă pentru întregul film, pentru a fi mai atractiv. În plus, s-a îngroșat stratul ironic de auto-referențialitate la consumerism, trai pe picior mare, cultură de spoială etc, fără să pice într-o critică socială. Rămânem tot timpul la nivelul de comedie simpatică.

Personajul lui Daniel Craig este o combinație greu de definit: pedant, dar foarte uman, extrem de inteligent, dar în același timp ridicol și inadecvat, cu o minte de olimpic la matematică, dar și corp de atlet olimpic, super elegant îmbrăcat și cu prezență de James Bond, dar în același timp cu outfituri caraghioase (are niște costume mortale, vei vedea), cu prezență de britanic, dar accent american. Într-un cuvânt, el e o enigmă în sine.

Dar despre ce e vorba în noul Knives Out? Mai mulți prieteni, fiecare mai diferit decât celălalt, sunt invitați de un miliard excentric pe insula lui din Grecia, pentru un weekend de distracție. Detectivul Benoit Blanc (Daniel Craig) își face și el apariția, invitat pentru a descurca o crimă.

23. Don’t worry darling / Nu îți face griji, dragă (2022) – HBO Max

dont worry darling filme noi

Semnat de super talentata Olivia Wilde (cunoscută ca actriță dar, mai nou, și regizoare – dacă nu ai văzut-o, caută comedia Booksmart), Don’t worry darling a fost cam luat în balon de critici și nu aveam așteptări prea mari. Dar ce surpriză plăcută! E un film cum nu prea mai vezi, un film american ambițios, care încearcă să treacă dincolo de nivelul obișnuit al Hollywoodului. Un film cu idee interesantă, scenariu bine legat, bine executat și bine jucat. Nu suntem fani teorii ale conspirației dar o bănuială ar fi că filmul, la fel ca și regizoarea Olivia Wilde, sunt victimele unei campanii de defăimare, poate și pentru că are un mesaj puternic feminist. 🙂

Alice (Florence Pugh) și Jack (Harry Styles) sunt un cuplu de tineri fericiți din anii ’50, în California. Jack lucrează la un proiect secret care ajunge să o intrige din ce în ce mai mult pe Alice, în timp ce cercetările ei în privința proiectului provoacă tensiuni în comunitate. Șeful companiei lui Jack este interpretat de Chris Pine.

Thrillerul psihologic Don’t worry darling are în distribuție o prezență neobișnuită: cântărețul Harry Styles, care este și iubitul Oliviei Wilde. 😀 Fără experiență în actorie, probabil Harry Styles e singurul din distribuție care nu se ridică tocmai la nivelul misiunii sale 🙂

Vestea bună este că Don’t worry darling este pe HBO Max.

24. Death on The Nile (2022) – Disney Plusdeath-on-the-nile-filme 2022

Un film polițist, al doilea din seria de ecranizări realizate de Kenneth Branagh după Agatha Christie. Nouă ne-a plăcut mai mult față de prima producție din 2017, Murder on The Orient Express, de asemenea disponibil pe Disney Plus România. Kenneth Branagh revine în rolul detectivului Hercule Poirot care investighează crimă după crimă la bordul unui vas de croazieră de pe Nil. În film joacă și Annette Bening, dar și două dintre starurile momentului de la Hollywood, Gal Gadot și Armie Hammer, dar și Emma Mackey pe care o știi din Sex Education, Russell Brand și Rose Leslie din Downton Abbey și Game of Thrones.

Dacă vrei să vezi un film cu patină vintage și aer exotic, cu mister cât cuprinde, atunci Death on The Nile este pentru tine. E unul din filmele din 2022 cele mai distractive de urmărit, un film care te atrage în poveste și te duce departe-departe, în alte timpuri și pe alte meleaguri. Și care e disponibil la un click distanță pe Disney+ România, aici.

25. Hustle / Marea încercare (2022) – Netflix

hustle filme netflix 2022Adam Sandler descoperă talente în basket, dar perioada lui de glorie a trecut de ceva timp. Asta până când cunoaște într-o călătorie un talent promițător cu care și-ar putea face revenirea în NBA…

Așteptam Hustle mai ales după excepționalul Uncut Gems, tot cu Adam Sandler și tot pentru Netflix. La fel ca și în Diamante neșlefuite, Adam Sandler joacă rolul unei persoane căreia nu prea i s-au așezat ploile, este în burn-out, dar care încearcă o ultimă “lovitură”, care îi poate readuce bucuria și pasiunea pentru ceea ce face. Nu suntem fani basket și nici filme “sportive”, dar Hustle ne-a absorbit în poveste. O poveste de ficțiune, dar în care joacă multe foste sau actuale staruri din basketul american.

Acestea sunt 25 filme bune din ultimii 2 ani, dar poți găsi inspirație și în articolele de mai jos.

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.