Va fi jale! ANRE a facut ANUNTUL. Preturile la CALDURA vor exploda în toată țara

Gigacaloria de energie termică livrată de CET-uri în sistemele centralizate se scumpește. Prețul final, plătit de populație va fi stabilit de fiecare Consiliu Local în parte, la fel ca și subvenția acordată populației.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat o scumpire a prețului la gigacaloria livrată de toate CET-urile din ţară. Iar cele mai mari creşteri de preț se înregistrează la Oradea, Arad şi Bârlad, după cum se arată într-un comunicat de presă.

Pentru Capitală, ANRE a aprobat o majorare cu 86,58% a preţului gigacaloriei produse de Electrocentrale Bucureşti (Elcen), de la 176,55 lei la 329,41 lei. Agentul termic livrat de SC Rulmenţi SA Bârlad se va scumpi cu 96%, iar prețul va ajunge de la 158 de lei, cât este în prezent, la 310 lei. Termoficare Oradea va livra gigacaloria cu o majorare de 95%, de la 160 lei la 313 lei, iar CET Arad cu 95% în plus, de la 163 la 318 lei.

Alte creşteri mari de preţuri vor fi la Moderncalor Botoşani, de 94%, la Thermoenergy Group Bacău, Electroenergy Sud Giurgiu şi Bepco Braşov, de 87%, în cazul fiecărei centrale, la Vest Energo CET Militari, CET Griviţa, Enet Focşani de câte 86% fiecare.

Cele mai mici scumpiri sunt la CET Craiova (21%) şi CET Govora (22%).

„Aceste creşteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021”, a explicat ANRE, în comunicatul de presă.

Prețul final va fi stabilit de consiliile locale
Prețul aprobat de ANRE nu este cel final, care va fi plătit de populație, ci prețul la care CET-urile vor furniza căldura în conducte. La această sumă se vor adăuga tarifele de transport și de distribuție. Primăriile decid care sunt subvenţiile acordate populaţiei, astfel încât costurile să nu fie suportate în totalitate de cetățeni.

„Facem precizarea că preţurile de livrare a energiei termice din centralele de cogenerare aprobate nu sunt preţurile de furnizare a energiei termice către populaţie. Preţul de livrare a energiei termice din centrale de cogenerare este luat în considerare la formarea preţului local al energiei termice livrate de operatorul SACET, care înglobează pe lângă acest preţ şi preţul de producere în centralele termice ale operatorului SACET (altele decât cele pentru care s-a emis decizia de preţ astăzi), precum şi tarifele de transport şi distribuţie a energiei termice.

Acest preţ local se transmite spre avizare la ANRE, după care se aprobă de Consiliul local al UAT. De asemenea Consiliul local al UAT are în atribuţii şi aprobarea preţului local pentru populaţie rezultat prin diminuarea preţului local cu valoarea subvenţiei acordate în funcţie de posibilităţile bugetului local, potrivit legii”, au mai transmis reprezentanţii ANRE.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *