Stiati povestea lui TERENTE, cel mai viril român care a trăit vreodată?

Terente, banditul celebru din perioada interbelică, cunoscut şi sub numele de Regele Bălţilor este unul dintre cele mai controversate personaje intrate în istorie. A comis crime de o atrocitate ieşită din comun şi a fost considerat versiunea românească a celebrului Jack Spintecătorul.

În ciuda atrocităţilor crimelor sale, Terente a fost văzut de o mare parte a opiniei publice drept un personaj simpatic, un haiduc arătos, dotat cu o potenţă care a făcut istorie, un idol al femeilor din secolul trecut. Dramele pe care le-a trăit Terente înainte de a începe să acţioneze în afara legii n-au făcut decât să romanţeze şi mai mult povestea celebrului bandit.

Isteria ”Terente” apărută între 1924-1927 a născut o adevărată industrie pe seama controversatului personaj. Pe seama lui Terente au apărut ciorapi de damă, chiloţi şi pălăriile „marca” Terente, s-au scris romane traduse în străinătate şi au apărut zeci de articole în presa internaţională.

Locul naşterii lui Terente, pe numele său real, Ştefan Vasili, a rămas şi astăzi o necunoscută. După unii biografi, tâlharul ar fi venit pe lume în 1895, în satul Carcaliu din Tulcea. Potrivit altor biografi, Terente s-ar fi născut, de fapt, în localitatea Baldovineşti din Brăila. Ştefan Vasili a venit pe lume într-o familie numeroasă de pescari foarte săraci.

”Un bărbat plăcut la înfăţişare, cu ochii verzi-maronii, cu părul negru, înalt, bine făcut”, aşa este descris tânărul Ştefan Vasili la 20 de ani. Curtat şi dorit de mai toate fetele din satul său, Terente s-a căsătorit la 20 de ani cu Ustinia, o fată din sat cu care a avut patru copii.

În 1916 a efectat stagiul militar fiind recrutat în Marina Militară pentru a lupta în Primul Război Mondial. În război şi-a pierdut fratele mai mare. Întors acasă, Terente trăieşte prima mare dramă. Doi dintre copiii săi mor înecaţi, iar trupurile nu le-au mai fost găsite. La două zile, îi moarte şi soţia, bolnavă de ciumă. Ceilalţi doi copii mor şi ei , după ce se molipsesc de ciumă. Drama trăită îl împinge pe Terente să ia calea băuturii. Se refugiază în cârciumile satului , avându-l ca partener de băutură pe Akim Parfenie care îl convinge pe viitorul bandit să-şi refacă viaţa şi să o ia de soţie pe fiica lui Avdotia Arina. Rahilei, sora mai mare a Arinei, i se aprind însă călcăiele după frumosul Vasili.

Îi înscenează Arinei o întâlnire cu un fost iubit şi îl pune în gardă pe Terente despre presupusa infidelitate a soţiei. Terente îşi înjunghie consoarta, după ce o găseşte cu fostul iubit la întâlnirea aranjată de Rahila. Consoarta scapă , însă Terente a fost închis şi acuzat de tentativă de omor. Numele lui ajunge pentru prima dată în ziarele vremii, după ce reuşeşte să evadeze, ajutat de un gardian. „Ediţie specială, ediţie specială! A evadat Terente! Terente, senzaţii, violenţe!”, au titrat ziarele vremii pentru prima dată după evadarea lui Terente, numele care va ajunge o legenda.

După evadare,Terente nu s-a întors la soţie. Începe să comită mici infracţiuni şi este prins iar. După a doua evadare , ajutat de data aceasta de o femeie pe nume Didina, Terente îşi stabileşte cartierul general de bandit în Balta Brăilei, ascunzătoarea sa fiind situată în insula Fundu Mare. Împreună cu Ştefan Petrof şi Ion Lavrinte, formează o bandă cu care jefuieşte vasele de mărfuri de pe Dunăre şi bărcile pescarilor. Legenda spune că Terente îşi împărţea prada cu săracii din satele Brăilei, fapt care i-a atras renumele de haduc care ia de la bogaţi pentru a dărui săracilor. În urma uneia dintre cele mai mari lovituri, Terente pune mâna pe 60.000 de lei, după ce jefuieşte un inginer responsabil cu salariile într-o carieră de piatră. În 1924 comite primul omor. Ucide un şef de post care o curta pe iubita lui, Didina.

În 1927, Terente s-a întors în România şi a continuat grozăviile. În noaptea de Înviere a dat buzna în casa preotului din satul său natal, l-a jefuit şi i-a violat soţia. Aceasta a fost atrocitatea care i-a atras antipatia consătenilor săi, care până atunci îi luaseră apărarea. Sătenii din comuna lui Terente s-au oferit să ajute jandarmii la prinderea tâlharului. Pe 4 iunie 1927, Terente a fost recunoscut de soţia preotului într-o barcă pe Dunăre, fiind împuşcat de un jandarm. În urma autopsiei tâlharului, autorităţile i-au prelevat capul şi organul genital lui Terente.(Sursa)

VEZI SI: Slujitoarea Diavolului. Povestea vrăjitoarei din Botoşani care chema dracii la ea acasă

VEZI SI: Anonymous sau povestea unor imbecili

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.