Rasturnare de situatie în statele UE privind vaccinarea obligatorie

Republica Cehă a schimbat cursul unei administrații anterioare cu privire la cerința de vaccinare împotriva Covid

Republica Cehă a abandonat o schemă de vaccinare obligatorie pentru cei cu vârsta peste 60 de ani și lucrătorii din anumite sectoare, și noul prim-ministru elimină planul în urma unei serii de proteste împotriva măsurii.

În timp ce o regulă privind vaccinarea stabilită de un guvern anterior urma să intre în vigoare în martie, fostul premier Andrej Babis a fost înlocuit de atunci cu o nouă coaliție de guvernământ condusă de premierul conservator Petr Fiala, care acum spune că până la urmă decizia nu va fi pusă în aplicare.

„Am convenit că vaccinarea împotriva Covid-19 nu va fi obligatorie”, a spus Fiala miercuri, argumentând că aproximativ 90% dintre cei care ar fi fost acoperiți de cerință au fost deja imunizați.

Administrația anterioară a ordonat mandatul înainte de a fi înlocuită în decembrie, pe fondul unei creșteri a cazurilor legate de varianta Omicron. Cu toate acestea, decesele și spitalizările au înregistrat o creștere scurtă înainte de a cădea, în conformitate cu dovezile, mutația Omicron produce simptome mai ușoare decât tulpinile anterioare. Regula s-ar fi aplicat rezidenților în vârstă avansată, precum și lucrătorilor din domeniul sănătății, polițiștilor, pompierilor și studenților la medicină.

La începutul acestei luni, mii de persoane s-au adunat în capitala Cehiei pentru a protesta împotriva măsurii de vaccinare obligatorie, la fel ca demonstrații similare în alte părți ale Europei. Doar 63% dintre cehi sunt considerați pe deplin imunizați, sub media Uniunii Europene de 69,4%.

Decizia de a elimina cerința a venit în aceeași zi în care premierul britanic Boris Johnson a declarat că Omicron a atins apogeul, anunțând că regulile de mascare ale țării și sistemul de „pașaport” Covid-19 se vor încheia săptămâna viitoare. În schimb, guvernul va „sugera”ca rezidenții să-și pună măștile numai în public, dar „nu va mai incrimina pe nimeni care alege să nu le poarte”.

Sursa: ortodoxinfo.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *