News alert! Guvernul baga in trepidatii toți beneficiarii de ajutoare sociale din România

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat, vineri, că atunci când o familie solicită venitul minim de incluziune membrii apţi de muncă vor fi înscrişi la agenţiile de ocupare a forţei de muncă, urmând să fie calificaţi sau recalificaţi şi să lse caute de lucru. Marius Budăi a declarat la finalul şedinţei de Guvern că Executivul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţăi , care este şi jalon în PNRR, prin care s-a propus combaterea sărăciei în România, dar şi evitarea excluziunii sociale.

“Este aprobarea venitului minim de incluziune, care vine cu o nouă viziune asupra a ceea ce înseamnă asistenţa socială în România. Erau trei prestaţii sociale până acum, ne referim la venitul minim garantat, la alocaţia de sprijin pentru familiile cu copii, dar şi la ajutorul pentru încălzire. Ajutorul pentru încălzire a fost tratat separat în Legea 226/2021 şi au rămas cele două prestaţii sociale care au fost introduse aici”, a explicat Marius Budăi.

El a precizat că cea mai bună protecţie socială pentru persoanele apte de muncă este existenţa unui loc de muncă.

“Această reformă în asistenţă socială, ceea ce înseamnă venitul minim de incluziune, are, din punctul meu de vedere, trei piloni extrem de importanţi. Primul este vorba de combaterea sărăciei şi evitarea excluziunii sociale. Al doilea pilon extrem de important este ca atunci când familia vine şi solicită venitul minim de incluziune, persoanele apte de muncă din cadrul familiei vor fi înscrise automat la agenţiile de ocupare a forţei de muncă, după aprobarea dosarului de venit minim de incluziune. Persoana respectivă este obligată să se deplaseze la agenţia de ocupare, moment în care se declanşează un plan de intervenţie, astfel încât persoana respectivă va fi consiliată, va fi calificată sau recalificată, dacă este cazul şi i se va căuta un loc de muncă. Cea mai bună protecţie socială pentru cei apţi de muncă este existenţa unui loc de muncă”, a mai transmis ministrul Muncii.

El s-a referit şi la măsuri luate pentru reducerea riscului de abandon şcolar.

“Al treilea pilon, extrem de important, vine din introducerea elaborării de către serviciile publice locale de asistenţă socială a unui plan de intervenţii al familiei, care include obligatoriu şi accesul la educaţie al copiilor din familiile defavorizate, din acele categorii de persoane care au un grad mare de vulnerabilitate în a apărea abandonul şcolar, acolo unde copiii merg la şcoală sau chiar riscul să nu meargă la şcoală. Planul acesta va include şi măsuri prin care copiii vor fi încurajaţi fie să meargă la şcoală, fie să rămână la şcoală dacă sunt acolo”, a mai declarat Marius Budăi.

Sursa: stiripesurse.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *