Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
GENERAL

Moscova, „singurul învins” Lovitură finală pentru Putin vine din Europa. S-a dat ordinul în UE

vladimir putin 20

După ce gigantul rus Gazprom a închis furnizarea gazelor prin conducta Nord Stream 1, sub pretextul unei revizii tehnice, Germania și restul Europei s-au temut că președintele Vladimir Putin va refuza să redeschidă robinetul.

Chiar dacă Rusia a reluat joi furnizarea gazelor, fluxul era de doar 40% din capacitatea de transport a conductei. Berlinul și alte capitale europene se tem însă că vor fi nevoite să raționalizeze gazul în cel mai rău moment posibil: la iarnă.

Raad Alkadiri, expert la Eurasia Group, susține că, pe măsură Rusia va restricționa și mai mult aprovizionarea cu gaze spre Europa, cu atât mai mult europenii vor lua măsuri pentru a înlocui energia rusă.

Pe termen mediu, Moscova va fi „singurul învins”, spune acesta, într-o intervenție pentru CNBC.

Guvernele europene au luat în considerare posibile întreruperi în aprovizionare și au început să caute surse alternative de gaz, chiar dacă piața mondială era sub presiune și înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, cu cereri mari pentru a recupera pierderile din timpul pandemiei. Gazoductul Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat deja statele UE să raționalizeze gazele naturale cu 15% până în martie viitor, pentru a se pregăti de o probabilă reducere a aprovizionării în viitor.

Liderii europeni nu pierd timpul
Iar liderii europeni nu pierd timpul. Premierul italian Mario Draghi a semnat un acord cu președintele algerian Abdelmadjid Tebboune pentru ca Algeria să devină principalul furnizor de gaze al Italiei.

De asemenea, Qatarul a fost de acord să crească exporturile de ga natural lichefiat către Germania, în timp ce UE a încheiat un acord trilateral cu Egiptul și Israel pentru livrarea de GNL din câmpurile offshore ale Israelului (prin instalații egiptene).

Diversificându-și sursele de gaze, Europa se expune la mai puține riscuri
”S-ar putea spune că mai mulți furnizori înseamnă mai multe riscuri. Dar este la fel de adevărat că, diversificându-și sursele de gaze, Europa se expune la mai puține riscuri privind dependența de Rusia”, spune Raad Alkadiri, expertul în energie al Grupului Eurasia.

„Acest lucru oferă acestor surse de gaz un efect de pârghie mai mic și înseamnă și că perturbarea într-o anumită zonă nu se amplifica”, susține el.

Cu toate acestea, spune el, nu există o sursă de energie fără riscuri.

”Toată energia este politică”
În plus, „toată energia este politică”, subliniază Alkadiri. Deci, când Europa intenționează să se decupleze de gazul rusesc, într-un fel ”trebuie să se aștepte că poate sări din lac în puț”.

El crede că, pe măsură Rusia va restricționa și mai mult aprovizionarea cu gaze către Europa, cu atât mai mult Europa va lua măsuri pentru a înlocui energia rusă. Pe termen mediu, Moscova va fi „singurul învins”, crede expertul.

Sursa: capital.ro

 

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Articole conexe

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.