Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
ECONOMICNOUTATI

Cum va fi afectata economic Romania de cel mai dur conflict de la granitele sale rasaritene

De ce nu va fi un război ucraineano-rus: Crimeea îi este Rusiei mai folositoare ca teritoriu ucrainean decât ca ţară independentă pentru că o poate folosi ca resort pro-rus şi ca levier destabilizator pentru Ucraina.

Ucraina este o ţară bogată în resurse şi cu o agricultură prosperă şi totuşi unul dintre cele mai sărace state din Europa. Cum a ajuns aici?

Ucraina poate aduce confort geopolitic Rusiei şi piaţă de desfacere pentru UE. Aceste mari puteri vor căuta să-i influenţeze cât mai mult viitorul
Poate România ieşi neatinsă din conflictul de la graniţele sale? Toate răspunsurile date până acum converg către un „nu“, mai mare sau mai mic, dar un „nu“ pentru că pieţelor „nu“ le place le place instabilitatea, pentru că banilor „nu“ le place războiul, iar o bună parte dintre investitori „nu“ stau să analizeze caz cu caz, ci tratează o regiune cum ar fi Europa de Est, care înseamnă şi România, dar şi Ucraina, ca pe un întreg.

„Situaţia de acolo afectează stabilitatea zonei şi, cum România face parte din ea, efectele se vor resimţi şi la noi“, explică economistul Lucian-Liviu Albu.

„Vom resimţi această criză mai ales în planul care ne interesează cel mai mult, adică investiţiile străine directe. Este normal ca investitorii prezenţi pe piaţă să fie reticenţi în a mai face noi investiţii, iar alte companii care încă nu au intrat în România, dar care poate intenţionau acest lucru, să stea în aşteptare. În Relaţia noastră cu Ucraina va fi afectat comerţul, chiar dacă, în volum, nu este foarte important. Cu siguranţă însă, comunităţile de la graniţa cu Ucraina vor avea de suferit de pe urma efectului pe care criza de acolo o are asupra acestor relaţii comerciale“, explică economistul.

Autorităţile de la Bucureşti temperează temerile, dar într-o lume globalizată beneficiile şi nota de plată vin la pachet.

Intrarea României în NATO, în 2004, i-a adus beneficii cum nu visa cu câţiva ani în urmă – nu doar securitate, ci şi investiţii, pentru că investiţiile caută terenuri fertile şi stabile. Un război la est va antrena întreaga regiune într-un vârtej de neîncredere. Pieţele nu au reacţionat dramatic, deocamdată, dar nici nu au avut timp, pentru lucrurile au luat o turnură extrem de urâtă abia la sfârşitul săptămânii.

Preşedintele Traian Băsescu a spus ieri la Pro TV că, în măsura în care lucrurile se vor agrava în Ucraina, costurile de finanţare a României vor creşte, iar investiţiile directe vor scădea.

România ar putea afla chiar astăzi cât de expusă este. Finanţele au planificat pentru această lună emisiuni în moneda naţională de 2,6 mld. lei şi o licitaţie pentru obligaţiuni pe cinci ani în valută, de 200 milioane euro, prima operaţiune fiind planificată pentru astăzi pentru obligaţiuni pe patru ani, în valoare de 400 milioane lei.

Situaţia din Ucraina are potenţialul de a ne afecta pe mai multe canale, arată şi analistul economic Aurelian Dochia.

El aduce în discuţie situaţia aprovizionării cu gaze dinspre Rusia, având în vedere că acestea vin spre România pe teritoriul Ucrainei. România a importat în 2013 din Rusia prin Ucraina 2 miliarde de metri cubi de gaze, adică 16% din consumul său. Din acest punct de vedere, România nu este chiar atât de dependentă de gazele din Rusia precum Bulgaria sau Croaţia, dar prelungirea conflictului este o potenţială sursă de dificultăţi.

„Cred că cel mai mare impact pe termen lung, în condiţiile în care situaţia nu se rezolvă, îl vom vedea la nivelul pieţelor financiare, pentru că niciodată instabilitatea din jurul propriilor frontiere nu a fost atractivă pentru investitori, nu direcţi, ci financiari. Aici mă refer la implicaţiile pe care le au evenimentele din Ucraina asupra cursului de schimb şi a dobânzilor. Pe termen lung, Ministerul de Finanţe ar putea să fie nevoit să se împrumute la dobânzi ceva mai mari, ceea ce va genera creşteri şi în restul economiei. Am pornit de ceva timp pe o pantă favorabilă de scădere a dobânzii, iar situaţia Ucrainei ar putea să fie o piedică a cursului bun pe care România se află“, spune Dochia.

Cert este că situaţia va produce tulburări la nivelul Europei, pe care le vom resimţi şi noi mai devreme sau mai târziu, încheie Dochia.

În acest context atât de tulbure, ceea ce îi mai lipsea României ar fi o criză politică. Preşedintele Traian Băsescu a ameninţat ieri că se va adresa Curţii Constituţionale dacă premierul Victor Ponta nu demisionează înainte de a prezenta Parlamentului o nouă echipă guvernamentală pe considerentul că la Palatul Victoria nu se schimbă doar echipa, ci şi programul de guvernare. Preşedintele a susţinut însă că nu-l va desemna din nou pe Victor Ponta să formeze guvernul în cazul unei demisii.

Iulian Anghel, Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.03.2014

Articol preluat de pe http://www.napocanews.ro/2014/03/cum-va-fi-afectata-economic-romania-de-cel-mai-dur-conflict-de-la-granitele-sale-rasaritene.html

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

2 comentarii

 1. Fals! România nu depinde de America. Poate fi liberă în orice moment. Nu ne bazăm pe banii împrumutaţi cu dobândă de la americani. Libertatea României este cel mai important lucru şi se va realiza fără America.

  1. Daca Romania Vrea sa Devina o Tara care i-si controleza destinul trebuieu sa Puna Baza pe educatia noii generatii. Pe technologie care ii poate asigura viitorul si independenta nationala. Romania a fast o Tara care multi au invidiato pent-up mintile luminate .Daca vrem ca vocea noastra ca popor sa fie LA masa internationala
   de negocieri si Sa fie respectata ,trebuie sa fim uniti.
   Daca politicians are fii alesi din oameni Intelegenti care sint in serviciu tari poate am avea o sansa. VA scriu asta din America unde vad capitalismul in toata ( splendoarea). Profitul este singura ideie restul nu conteza si nu are constiinta. Nu este usor sa fii inndependen in present economic global structura Globalizarea economica distruge ori ce independenta nationala.
   Nimic nu este usor, sacrificii sinte necesare. Comunimul era socialismul saracilor. Capitalismul este socialismul bogatilor.
   Avem nevoie de un Stefan cell Mare, Vlad Tepes, Tudor Vladimirescu, sau alti I ubitori de tara.

Lasă un răspuns

Articole conexe

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.