“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
GENERALSPIRITUALITATE

Ce să nu faci de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

mg

Ortodocșii îi prăznuiesc anual pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil în data de 8 noiembrie. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox.

Arhanghelii Mihail și Gavriil sunt conducătorii cetelor îngerești. Acestea sunt nouă la număr: Serafimi, Heruvimi, Scaune. Domnii, Puteri, Stăpânii, Începătorii, Arhangheli și Îngeri.

Sfântul Arhanghel Mihail apare în majoritatea icoanelor cu o sabie de foc în mână. Numele său înseamnă în ebraica veche “Cine este Dumnezeu?”, iar legendele spun că acesta asistă la Judecata de Apoi. Se mai spune și că arhanghelul Mihail veghează la căpătâiul oamenilor atunci când vine vremea ca ei să înceteze din viață.

Sfâtnul Arhanghel Gavriil (Gavril, Gabriel) este cel care a vestit nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și a Mântuitorului Iisus Hristos. El apare în icoane ținând un crin alb în mână și se spune despre el că este îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu.

Ziua Sfinților Mihail și Gavril este încărcată de tradiții și obiceiuri din popor.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Tradiții și obiceiuri

Creștinii merg la biserică unde aprind lumânări pentru a avea parte de lumină eternă pe lumea cealaltă. Se fac praznice și pomeniri ale morților, și se aprinde și o lumânare pentru cei care s-au sinucis sau au murit osândiți.

În zonele de munte, ciobanii îi consideră pe cei doi sfinți drept patroni ai oilor și oierilor. Ciobanii fac o turtă mare din făină de porumb, numită turta areților, care se aruncă în dimineața de 8 noiembrie între oi, odată ce berbecii sunt eliberați în rândul acestora. Dacă turta cade cu fața în sus, se spune că oile vor fi fertile și toate vor avea miei în primăvară. Dacă pică cu fața în sus, este un semn rău.

De asemenea, ziua de 8 noiembrie se mai numește și “Vara arhanghelilor”, pentru că este printre puținele zile călduroase de până la Crăciun. Pe lângă aceasta, mai sunt încă 3-4 zile mai călduroase, între 8 noiembrie și 25 decembrie, denumite „vara iernii”.

Ce să nu faci de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Pe 8 noiembrie, de Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, nu se lucrează în gospodărie, nu se spală și nu se coase.  Se evită bârfele, mânia şi răzvrătirea, iar cei care vor recurge la astfel de lucruri vor fi urmăriţi de ghinion timp de 5 ani de zile.

Rugăciune către Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Mai-marilor Voievozi ai oștirilor cerești, rugămu-vă pe voi noi, nevrednicii, ca prin rugăciunile voastre să ne acoperiți cu acoperământul aripilor măririi voastre celei netrupești, păzindu-ne pe noi, cei ce cădem cu dinadinsul și strigăm: Izbăviți-ne din nevoi, ca niște Mai-mari peste cetele Puterilor celor de sus. Amin.

Sursa: huff.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.