Cât a fost de româncă Mama lui Mihai Viteazu?

De la un cititor al blogului domnului prof. Ion Coja: Aici se repeta o mare eroare care incepe sa ma enerveze: venind din Grecia, multi aromani au fost considerati greci. Iane Epirotul, unchiul dupa mama al lui Mihai Viteazul, a fost aroman. Acum citiva ani am facut multe cercetari ca sa aflu ca Iane s-a nascut in Negrades (numele grecesc), din Epir, zona locuita de aromani. Am gasit-o pe harta rutelor de preturindeni si pe google map. In prezent este un catun care nici nu are pagina wikipedia, situat la 40 minute de mers cu masina de la Ianina, un mare centru aroman.

Nota redacției: Într-adevăr aceasta este o problemă pe care istoricii noștri profesioniști încă nu au abordat-o cu profesionalismul și competența care îi caracterizează: confuzia care se face la noi între aromâni și greci. Inclusiv în epoca fanariotă, dar și mai înainte, toți cei ce veneau din sudul Dunării erau considerați greci. Or, printre acei greci erau și mulți aromâni, care aveau conștiința înrudirii cu „mucanii” de peste Dunăre.

Ceva asemănător a fost și cu „ungurenii” care au trecut munții din Ardeal în „principate”, de multe ori de răul ungurilor, a persecuțiilor praticate de unguri împotriva românilor ortodocși, dar și a românilor catolicizați din Ardeal, care nu au acceptat Reforma – cazul așa zișilor ceangăi din Moldova.

Revenind la Mihai Viteazu, e de remarcat strădania unora de a exagera componenta etnică ne-românească, parțial sau total ne-românească, a unor personalități din istoria noastră. Am remarcat prima oară această străduință nefirească la Ted Anton, biograful lui Ioan Petru Culianu, care scornea o origine grecească a familiei Culianu plecând de la la un Culianu sud-dunărean venit în Țară pe la 1800. Nimic grecesc în numele respectiv. Și chiar dacă am fi avut certitudinea că acel sud-dunărean era grec, în cele 6-7 generații care se succedaseră, procentul de „grecitate” ajunsese cam la 1%…

Subiectul acesta ar merita să fie studiat mai pe îndelete. Tendința este însă reală la unii comentatori de istorie: ușurința cu care se exagerează componenta ne-românească din arborele genealogic al unor români de ispravă, de geniu. Este vădită această aplecare la majoritatea biografilor lui Mihai Eminescu, ceea ce, desigur, nu ne miră nicidecum!

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.