“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
ANALIZEMILITARNOUTATI

Bate vant de razboi nuclear

rzb

Ehhh…şi ce vara frumoasă…şi ce lume faină şi aglomeraţie. Despacito urlă în boxe, soarele e sus pe cer. Frumos dom’le… Azi stăteam şi eu ca românu’ la o terasă cu o hamsie bâzâită de muşte în faţă, când deodată, aud la radioul portabil declaraţia lui Merkel

„Nu văd soluţie militară în acest conflict. Germania va participa într-o manieră intensă la posibilităţile de soluţionare nemilitare, dar consider escaladarea verbală ca un răspuns greşit” ( Angela Merkel – 12 august)

Hopaaa, îmi spun în barbă şi de mirare uit să pun şi dopul la petul de Bucegi! A ieşit Merkel la declaraţii? Înseamnă că e groasă treaba. Dacă a simţit nevoia să facă asta înseamnă că situaţia a devenit critică.

Dar hai să facem o tetracapilotomie să vedem “wha’ za fuck is going on”.

Va scriam în articolul trecut că SUA a rămas cam sigură în faţa celor mai mari provocări din istoria ultimului secol. Deşi este în continuare cea mai mare putere militara din lume, deşi deţine în continuare supremaţia tehnologiilor militare, datele problemei se schimbă când vine vorba de o un nebun cu o nucleară.

Ocupaţi ca şi mine cu hamsia şi Bucegiul, poate nu aţi observat că rând pe rând se bifează semnele războiului. Faptul că Merkel a ieşit azi cu o declaraţie nu este întâmplător. Intrăm într-o etapă istorică cu evoluţie imprevizibilă şi dacă nu ati inteles până acum cu subiect şi predicat, VA FI RĂZBOI.

Sunt foarte multe de spus însă iată de ce cred eu ca va fi război:

  •  De câţiva ani, pozitia de super-putere a SUA, este contestată atât de Rusia cât şi China. Până şi bătrâna, perversa şi duplicitara Europa, deşi dependentă militar de SUA, îşi permite să ridice tonul la americanii din ce în ce mai puţin credibili. De câţiva ani SUA este într-o cedare de forţă şi prim-plan pe scena internaţionala datorită administraţiilor slabe. Super-puterea care a dominat complet, economic şi militar, ultimii zeci de ani, a închis ochii în Crimeea, a închis ochii în Siria şi acum este într-un punct în care nu prea mai poate închide ochii. Siria şi Crimeea sunt departe, însă Coreea de Nord este “aproape”. O nucleară în Los-Angeles sau Hawai este ceva ce da fiori oricărui american. SUA nu mai are opţiuni. Orice pas în spate în acest moment înseamnă renunţarea la statutul de lider mondial. Plutocraţia şi cultura albă despre care va scriam aici, nu vor renunţa la poziţia de lider fără război.
  • Am vazut un val de declaraţii şi ameninţări reciproce între Kim Jong şi Trump zilele acestea. Toată suflarea globului se uită cum golanul coreean sfidează  si ameninta cea mai mare putere din lume aşteptând să vadă ce va face Trump. Păi dacă SUA este sfidată şi ameninţată de o ţărişoara gen Coreea, ce va face când va fi ameninţată sau sfidată de Rusia sau China? SUA trebuie să acţioneze legat de Coreea de Nord sau va pierde leadershipul şi influenţa în  ţările arabe, India, Pakistan şi Turcia.
  •  Trump este tocat mediatic de plutocraţia financiară în SUA. Orice ezitare în politica externă, orice pas greşit poate duce la eliminarea lui. Pentru el personal, războiul este pipa păcii cu marii sforari din umbră. Este pipa păcii pentru că odată cu războiul cresc cheltuielile militare şi mai ales după război apar oportunităţile de reconstrucţie, adică contracte grase pentru “băieţii deştepţi”. Dacă reconstrucţia Irak-ului a costat 3% din PIB-ul SUA, reconstrucţia Coreei de sud şi nord plus parţial a Japoniei, va înseamna minim 30% din PIB.
  • O “democratizare” a Coreei de Nord pe modelul Irak, ar aduce SUA în coasta Chinei la doar câteva sute de km de zona economică principala a asiaticilor. În plus SUA ar avea un avantaj şi asupra Rusiei prin prezenţa în alt punct strategic – Vladivostok.
  • Sub presiunea sancţiunilor, Rusia este din ce în ce mai vulnerabilă. Un război SUA – Coreea le-ar oferi timp şi mai ales i-ar putea aduce la graniţa cu republica Moldova. Poate chiar în ţările baltice. Este greu de crezut că UE va face ceva în afara unor declaraţii sforăitoare iar SUA vor fi prea prinse cu gălbejiţii.
  • rn
  • China nu îşi doreşte un război la graniţele sale mai ales că este fratele mai mare al Coreei de Nord şi principalul partener comercial. Fără China, coreenii nu ar rezista economic. China are tot interesul ca SUA să nu ocupe o poziţie strategică în coasta ei şi îi convine acest obstacol nuclear care pune probleme SUA. Probabil că dacă va începe războiul, chinezii vor ocupa agresiv culoarul strategic de transport maritim din Marea Chinei de Sud sfidând SUA ocupata cu altceva.
  •  Mai important decat toate, este faptul că orice zi întârziere duce la creşterea riscurilor pentru Coreea de Sud, Japonia şi SUA. Kim Jong este imprevizibil şi a demonstrat că joacă iraţional  făcând teste repetate în ciuda presunilor internaţionale şi chiar a Chinei. Kim Jong este scăpat de sub control şi reprezintă un risc pentru orice ţară din jur.  Un nebun are bomba nucleara.

Un război cu Coreea de Nord va fi cu siguranţă o tragedie şi probabil că nu va fi un război scurt. Pierderile umane vor fi imense. Coreea de Nord nu este Irak. Au mii de buncăre construite, au enorm de mult armament dar mai ales au o populaţie pregătită psihologic de război, controlată total si in plus bomba atomică. Vor fi sute de mii sau poate milioane de victime. Să nu uităm că Seulul este la doar câţiva km de graniţa cu Coreea de nord. Există riscul major ca o bombă nucleară să lovească Coreea de Sud, Japonia sau chiar Hawaii. În momentul începerii războiului orice evoluţie este imprevizibilă.

Ipoteze Varianta nr. 1 – 30% şanse

Americanii atacă preventiv coordonat cu japonezii şi Coreea de Sud. Într-o zi, curând, la ştiri, veţi auzi că mii de rachete de atac au lovit puncte strategice în Coreea de Nord. Probabil că vor încerca să îl lovească ţintit pe Kim Jong sperând ca în felul acesta să dezintegreze centrul de comandă. Este la fel de posibil ca atacul să aibă loc chiar la o paradă, când Kim Jong şi generalii sunt în afara buncărului. Un atac de succes făcut cu precizie chirurgicală şi probabil cu arme cunoscute sau mai puţin cunoscute, ar repoziţiona SUA drept leader mondial şi pe Trump drept leader al Americii. Dacă victimele ar fi minime în rândul americanilor şi aliaţilor, Trump ar intra în istorie. Pare o opţiune viabilă însă şansele unui astfel de atac surpriza scad considerabil din cauza ruşilor şi chinezilor care, cel mai probabil, îi vor anunţa cu câteva minute înainte pe coreeni, timp suficient să evite lovirea centrului de comandă.

Varianta nr 2 – 70 % şanse

Coreea de Nord atacă Coreea de Sud, Japonia sau teritoriul american. De ce ar face acest lucru? Un motiv ar fi că Kim Jong e nebun. Un motiv şi mai bun se numeşte diversiune. Cel mai probabil ruşii, cei care au cel mai mare interes ca acest război să se întâmple, i-au pregătit pe coreeni cu informaţii valoroase. Au construit o relaţie de maximă încredere furnizându-le informaţii strategice exacte până acum. Pe fondul tensiunii şi al încrederii oarbe validate în timp, este suficientă o mică diversiune informativă legată de iminenta unui atac SUA sau simularea unui atac fals astfel încât coreenii să lanseze rachetele nucleare crezând că răspund unui atac real. Pare SF dar e posibil să vedem scenariul acesta.

Varianta nr 3 – 70% şanse

Varianta EMO. Este varianta emoţională, varianta evenimentul declanşator. În această varianta americanii vor înscena un atac al coreenilor asupra a ceva paşnic. Acest atac va da credibilitate acţiunilor de forţă în faţa opiniei publice mondiale şi contribuabilului american. Poate fi un atac terorist de amploare în Coreea de Sud sau chiar SUA/Japonia, poate fi o doborâre cu o rachetă de test nord-coreeană a unui avion de pasageri “Air France” sau “Lufthansa” care tocmai zbura peste Marea Japoniei. Poate fi un atac cu submarinul asupra unui vas de pasageri nevinovaţi aflaţi în apele Coreei de Sud sau Japoniei. În acest caz poate fi implicat şi NATO dacă avionul este European şi dacă SUA consideră că e mai safe aşa. Şi uite aşa ajungem in logica declaraţiei lui Merkel care probabil l-a refuzat pe Trump neoficial şi azi şi oficial. În ipoteza avionul sau în cazul atac baza insula Guam, se activează însă articolul 5, NATO intra in razboi şi nu mai contează ce zice Merkel. SUA ar avea atunci o largă coaliţie formată din NATO plus Japonia şi Coreea de sud. Vrea nu vrea merge baba europeană la război că doarme cam de mult.

Varianta nr 4 – 90% şanse

Război nuclear economic. Dacă aţi avut răbdare să citiţi până aici atunci felicitări. Această este după părerea mea varianta cea mai plauzibilă. Se numeşte război nuclear economic. Nu doar Merkel a anunţat azi indirect iminenta unui război ci şi oficialii de la Beijing care au făcut o declaraţie neaşteptat de dura la adresa SUA.

„If the U.S. and South Korea carry out strikes and try to overthrow the North Korean regime and change the political pattern of the Korean Peninsula, China will prevent them from doing so,”

„remain neutral if North Korea were to strike first.”

Chinezii sunt foarte smart şi reţinuţi în declaraţii în politica externă. De asemenea poziţiile de forţă sunt rare şi în general sunt calculate foarte atent. În cultura lor vorbele au mai multe sensuri. Aparent este o pledoarie pentru varianta diplomatică dar dacă ne uităm mai atent vedem altceva. Este un avertisment clar pentru SUA, atipic pentru chinezi, cum că nu vor tolera un atac preventiv iar pentru Coreea de Nord că nu o vor sprijini dacă atacă primii. Chinezii au cel mai mult de pierdut din acest război aşa cum scriam mai sus. Întrebarea este ce vor face? Cum vor preveni schimbarea modelului politic din peninsula Coreeană? Vor ataca SUA? Poate că da, poate că nu. Poate părea hazardat dar dacă printr-o minune se aliază China, Rusia şi Iran? Sunt şanse mici…dar dacă se va întâmpla acest lucru? Variabilele sunt prea multe şi înseamnă şah pentru americani care pregătiseră „glonţul pe ţeavă” cum declara azi Trump. De aceea SUA mai are o singură varianta pe care o veţi vedea în practică în curand. Varianta se numeşte război nuclear economic. Înseamnă taxe puse pe importurile din China, înseamnă dezechilibrarea deliberată a economie mondiale care ar arunca China în probleme interne. Dacă de mâine sutele de milioane de chinezi nu ar mai avea de lucru ar fi o chestiune de timp până ar schimba regimul. Pare utopic? Vom vedea! Chinezii vor vinde probabil în pierdere bondurile SUA încercând să distrugă cât mai mult economia americană. Va fi o criză mult mai mare decât cea din 2008 însă în urma ei SUA şi UE pot ieşi mult mai bine decât chinezii, iranienii şi ruşii.
Toate opţiunile sunt pe masă în acest moment. Orice este posibil. Dacă este cineva care crede că lucrurile vor rămâne la fel în viitorul apropiat, se înşeală amarnic.

Evit sa va spun ce să faceţi cu banii voştri însă pentru ca tot primesc mailuri, eu personal, voi evita timp de 6 luni  dolarul şi imobiliarele, voi cumpără bitcoin, aur  şi ceva acţiuni food, farma şi voi sta cuminte cu hamsiile şi berea Bucegi la o terasă ieftină pe undeva. Nu faceti ca mine! ( luati o bere mai buna). Sursa: Reportaje.live

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.