“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
NATIONALSTIRI

A murit ultimul supraviețuitor al Bătăliei de la Oarba de Mureș. Avea 103 ani și o pensie de 252 de lei. Moșu Șomlea a plecat lăsând România pustiită de eroi, pustiită de oameni. A fost îngropat FĂRĂ onoruri militare

ms

A mai plecat dintre noi unul dintre eroii, neștiuți, ai poporului român. Sâmbătă, 16 septembrie, a plecat la Domnul Moș Dumitru Șomlea, veteran de război și ultimul supraviețuitor al bătăliei de la Oarba de Mureș, cea mai grea bătălie din Al doilea Război Mondial purtată pe teritoriul României. La capătul unei lupte de 20 de zile, au murit peste 11.000 de ostași români.

Aureliu Surulescu, cunoscut artist și lider al Asociației „Neamunit”, a povestit câte ceva din experiența întâlnirii cu „Moș Șomlea”.

„Acum doi ani l-am cunoscut pe unul dintre eroii acestei țări. Ultimul supraviețuitor de la Oarba de Mureș, bătălie in care au pierit 11.000 soldați români.
Mosu’ Șomlea, singur, uitat de autorități si parca si de vreme, ne marturisea cu luciditate ca doar Dumnezeu l-a ținut in viața fiind îngropat de viu sub obuzele care cădeau necontenit si doar o minune l-a scos la suprafață.

Apoi la Prut, din 22.000 de soldați a rămas unul dintre cei 10% in viața, rănit, dar a eliberat Basarabia râzând de mantaua plină de găuri de la gloanțe…
Astea au trecut.
Cand l-am vizitat se lupta doar cu lipsa de lemne, hrană si ceva șobolani, mai blanzi decat cei care l-au uitat.
L-am auzit, mulțumită unor persoane de bine…

Ne-a rugat să nu-i mai aducem lucruri, doar mâncare, pentru că-l fură țiganii .
Cu durere in suflet am plecat de la el si cu promisiunea ca voi încerca mereu sa schimb câte puțin din aceste Nedreptăți.

Așa să-mi ajute Dumnezeu… intre timp Moșu’ Șomlea a plecat la Domnul, astăzi… lăsând România pustiită de eroi, pustiită de oameni .
Am avut onoarea Bădie !”, a scris Aureliu Surulescu pe facebook.

Moș Șomlea a fost dus pe ultimul drum pe 19 septembrie, la Miheșu de Câmpie. Avea 103 ani.

Într-un interviu publicat pe siteul Zi-de-zi.ro, veteranul povestea cum a scăpat de moarte din măcelul de la Oarba de Mureș.

„M-am rugat la Dumnezeu zi și noapte: „Doamne, oriunde m-ar băga la atac, scapă-mă…Să mă duc la familia mea acasă, să mă duc la ai mei acasă. Pune odată capăt necazului ăsta, să avem un rezultat bun, să înfruntăm dușmanul, să meargă în patria lui, acasă…Că au lăsat multe văduve și copii orfani….Ajută-ne, scumpule Dumnezeule, să nu reușească dușmanul, să reușim noi, prin bunătatea ta scumpă dă-ne ajutor să îl petrecem pe dușmani de pe meleagurile noastre…Să rămânem în libertate. Patria și pământul românesc, țara noastră, pentru care am luptat”…Și ne-a ajutat Dumnezeu…Și am scăpat…Din comuna noastră au murit aproape 60 de soldați…Am scăpat numai eu și Toader…Din 60 am scăpat doi…ca prin minune”, spunea el în august 2015.

Pentru aceeași sursă, Dumitru Șomlea povestea cum uneori, mâncarea nu-i ajungea pentru o masă în fiecare zi, pensia sa fiind de 252 de lei. – Sursa: ActiveNews

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

2 comentarii

  1. FARA onoruri militare. Actori si poeti sunt ingropati in schimb CU onoruri militare. Nu mai e nimic de zis.

  2. FARA onoruri militare. Actori si poeti sunt ingropati in schimb CU onoruri militare. Nu mai e nimic de zis.

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.