Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
ISTORIE

17 iunie: 135 de ani de la înmormântarea lui Mihai Eminescu, geniul poeziei românești

 

index 2

La 17 iunie 1825 s-a născut Elena Cuza, soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar în anul 1910 Aurel Vlaicu a zburat pentru prima dată cu avionul său. În aceeași zi, dar în anul 2022, a murit actorul Valentin Uritescu.

Mihai Eminescu
Mihai Eminescu a făcut parte din societatea literară Junimea.

17 iunie 1825: S-a născut Elena Cuza, soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza
Elena Cuza
Elena Cuza s-a născut în anul 1825.

index 1

Născută la Iași, Elena Cuza a fost Prima Doamnă a Principatelor Unite. A fost fiica postelnicului Iordache Rosetti-Solescu şi a Ecaterinei Rosetti-Solescu, fata logofătului Dumitrache Sturdza din Miclăuşeni şi sora boierilor Constantin şi Alexandru Sturdza.

A copilărit la moşia părinţilor de la Soleştii Vasluiului, alături de cei trei fraţi: Constantin, Dumitru, Theodor şi de sora Zoe. A avut parte de o educaţie aleasă, după principiile pedagogice ale vremii.

S-a căsătorit cu Alexandru Ioan Cuza în luna aprilie 1844 și s-a făcut remarcată grație acțiunilor caritabile, dedicându-și avuția unor acte de binefacere. Ea a coordonat activitatea Azilului „Elena Doamna” de la Cotroceni, destinat tinerelor rămase orfane.

Cunoscută și ca Elena Doamna, ea a murit la 2 aprilie 1909.

17 iunie 1889: A fost înmormântat Mihai Eminescu
Mihai Eminescu
Mihai Eminescu s-a născut în anul 1850.

index 3

Născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani, Mihai Eminescu a fost cel de-al șaptelea dintre cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici şi ai Ralucăi Eminovici.

Primul său poem, „La mormântul lui Aron Pumnul”, a fost publicat la vârsta de 16 ani, iar trei ani mai târziu a decis să urmeze calea străinătății pentru a studia. A făcut parte din societatea literară Junimea și a fost redactor la ziarul „Timpul”.

În luna februarie a anului 1889, a fost spitalizat la București, iar apoi a fost dus la sanatoriul Caritas. În luna iunie a aceluiași an, în jurul orei 4 dimineața, a murit. În urmă cu 135 de ani, Mihai Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din Capitală.

17 iunie 1910: Primul zbor al lui Aurel Vlaicu
Aurel Vlaicu
Aurel Vlaicu s-a născut în anul 1882.

index 7
Născut la 19 noiembrie 1882, Aurel Vlaicu a fost pionierul aviaţiei româneşti. După ce a reușit să construiască după planurile proprii un planor, Vlaicu a decis că este momentul să se stabilească la București pentru a începe construcția aparatului de zbor cunoscut drept „Vlaicu I”.
Cu această aeronavă, Aurel Vlaicu a reuşit, în urmă cu 114 ani, să decoleze de pe câmpul Cotrocenilor de la prima încercare.

17 iunie 1925: A murit inginerul Anghel Saligny

index 8

Născut la 19 aprilie 1854, Anghel Saligny a urmat cursurile Universității din Berlin, unde l-a avut ca profesor pe fizicianul Hermann von Helmholtz. Ulterior, între 1870-1874, s-a îndrept spre studii inginerești, studiind la Școala Tehnică Superioară din Chalottenburg, în apropiere de Berlin.

A revenit în țară în anul 1875.

Este cunoscut, în special, pentru podul de la Cernavodă, lung de 14 km, care a fost dat în folosinţă în 1895. Acesta face legătură între România şi vechea provincie Dobrogea, asigurând deschidere la Marea Neagră.

17 iunie 1940: S-a născut actorul Virgil Ogășanu

index 6
Virgil Ogășanu
Virgil Ogășanu s-a născut în anul 1940.

Născut în Turnu Severin, județul Mehedinți, Virgil Ogășanu a urmat cursurile Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală. Debutul în cinematografie s-a produs în anul 1962, cu filmul „Doi băieţi ca pâinea caldă”

A fost repartizat la Teatrul Tineretului Piatra Neamț şi a jucat pe această scenă în „Steaua fără nume” și „Nu sunt Turnul Eiffel”, ambele regizate de Liviu Ciulei.

7 iunie 2022: A murit actorul Valentin Uritescu
Valentin Uritescu

index 9

ăscut la 4 iunie 1941, Valentin Uritescu a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din Capitală. Din anul 1963 și până în 1968, a fost angajat al Teatrului „M. Filotti” din Brăila.

De-a lungul carierei sale, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, premiile Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolurile din „Noi, cei din linia întâi” şi „Domnişoara Aurica” sau ale Uniunii Cineaştilor din România pentru „Momentul adevărului”, „A unsprezecea poruncă”, „Rămânerea”, „Şobolanii roşii”.

Din filmografia sa amintim: „Întunericul alb”, „Concurs”, „Faleze de nisip”, „Întoarcerea din iad”, „Fapt divers”, „Duminică în familie” și „De ce are vulpea coadă”

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Articole conexe

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.