Apare o nouă forță la nivel mondial! China dă lovitura momentului

Deși Washingtonul susține că monitorizează cu atenție influența tot mai mare a Chinei în America de Sud, din cauza consecințelor îngrijorătoare pe care le-ar putea avea, Beijing-ul își croiește drum în sudul continentului american. Anunțul făcut recent de un stat din America de Sud confirmă acest lucru.

Uruguay dorește să încheie un acord de liber schimb cu China, deși statul sud-american se confruntă cu rezistența unora dintre vecinii săi, care sunt în favoarea discuțiilor comerciale regionale, în detrimentul acordurilor care implică o singură națiune.

Ministrul de Externe uruguayan, Francisco Bustillo, a făcut anunțul în timpul unei întâlniri diplomatice regionale la care au participat statele din blocul Mercosur (Argentina, Brazilia, Uruguay și Paraguay), informează USNews.

Beijingul vrea legături comerciale mai strânse cu piețele emergente din America de Sud
Bustillo a descris blocul Mercosur drept o zonă de liber schimb imperfectă, care are nevoie de o agendă ambițioasă, dar pragmatică.

În ultimii ani, Beijingul a încercat să aibă legături comerciale mai strânse cu piețele emergente din America de Sud, în încercarea de a-și asigura materii prime, inclusiv cereale și petrol, pentru propria economie chineză în expansiune.

Citiți și:  Omenirea, AVERTIZATA în privința Chinei. Discurs comun rar al directorilor FBI și MI5

La începutul lunii, președintele uruguayan Luis Lacalle Pou a declarat că țara sa va demara negocieri comerciale formale cu gigantul asiatic, pentru a stimula exporturile de materii prime, produse industrializate și tehnologie.

Paraguay vrea aplicarea „literei şi spiritului” legii
Dar oficialii din statele din blocul Mercosur au subliniat importanța negocierii ca bloc, în conformitate cu regulile care cer țărilor membre să negocieze astfel de acorduri având consensul celor patru țări.

Acordurile comerciale individuale ar fi „denaturate” și „mult mai costisitoare pentru capacitățile naționale și regionale”, a declarat ministrul argentinian de Externe, Santiago Cafiero.

Ministrul brazilian de Externe, Carlos Alberto Franca, a sugerat necesitatea de a rămâne flexibili, iar Paraguay, care nu are relaţii diplomatice cu China din cauza legăturilor sale diplomatice cu Taiwan, vrea aplicarea „literei şi spiritului” legislației blocului Mercosur.

Argentina vrea să facă parte din BRICS
La începutul acestei luni, guvernul de la Buenos Aires anunța că a primit sprijinul oficial al Chinei pentru cererea ca Argentina să se alăture grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), bloc considerato alternativă puternică a pieţelor emergente la Occident.

Citiți și:  O forţă mondială se pregăteşte de război!

Ministrul de externe argentinian Santiago Cafiero s-a întâlnit cu omologul său chinez, Wang Wi la o reuniune a G20 în Indonezia, unde acest sprijin a fost oficializat, a anunţat diplomaţia de la Buenos Aires.

Preşedintele argentinian Alberto Fernandez afirma anterior că ţara sa, care se confruntă cu o criză economică cu inflaţie ridicată şi rezerve valutare insuficiente, doreşte să se alăture BRICS.

China are, de departe, cea mai mare economie din grupul BRICS, reprezentând peste 70% din forţa economică totală de 27,5 mii de miliarde de dolari. India urmează cu circa 13%, în timp ce Rusia şi Brazilia contribuie fiecare în jur de 7%, potrivit datelor FMI.

Sursa: capital.ro

Urmărește ultimele știri pe Google News

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasa un comentariu