fbpx
NOUTATISOCIETATE

ZIUA MUNCII – Cea mai mai populara meserie din Romania – peste 230.000 de romani o practica – TOP 25 Meserii si Salarii

locuri-de-munca-cluj
ZIUA MUNCII, 1 MAI.
În materialul de astăzi veţi putea afla care este cea mai practicată meserie din ţară, dar şi cum arată clasamentul naţional al celor mai râvnite job-uri. Datele oficiale ne arată că România poate fi considerată ţara profesorilor, a vânzătorilor şi a muncitorilor în construcţii. Cu toate că au salarii mai mici de 1.500 de lei, cei mai mulţi români, peste 230.000 lucrează în învăţământ, mai exact ca profesori în şcoli generale şi în licee. Cifra se măreşte dacă îi luăm în calcul şi pe angajaţii din alte sectoare ale sistemului de educaţie, cum ar fi învăţământul superior.

Campania ZIUA MUNCII v-a prezentat ieri cât de dependenţi de stat sunt românii, câţi bugetari există în România şi câţi angajaţi la companii private. Campania continuă azi cu cele mai râvnite locuri de muncă din România. Acestea sunt din învăţământul secundar general şi din sectoarele de retail şi de construcţii, dacă ne raportăm la datele privind numărul de salariaţi existenţi la nivel naţional, obţinute şi centralizate de ziarul Gandul de la Inspecţia Muncii.

În afară de locurile de muncă din învăţământ, în topul meseriilor găsim, destul de previzibil, şi alte domenii unde salariile sunt plătite din bani publici. Statul poate fi considerat astfel un angajator important, având în vedere că în jur de 30% din forţa de muncă din rândul celor mai căutate 25 de domenii este plătită de la bugetul de stat.

Mai multe despre raportul dintre bugetari şi angajaţii din mediul privat puteţi citi în materialul publicat marţi în cadrul campaniei ZIUA MUNCII.

profesori

În România există 230.389 de profesori în învăţământul secundar general şi 170.776 de medici şi asistente care activează în domeniul asistenţei spitaliceşti, în creştere cu circa 2% faţă de 2012.

Lor li se adaugă 111.458 de funcţionari publici din administraţia generală, cu 7,7% mai mulţi decât în 2012, 70.632 de profesori care lucrează în şcoli cu profil tehnic sau profesional, în creştere cu 6,9%, şi 54.260 de profesori universitari, cu 1,7% mai puţini decât numărul înregistrat în urmă cu doi ani.

ZIUA MUNCII. Top 25 cele mai râvnite meserii din România

Dacă pe primul loc al topului celor mai dorite 25 de meserii la nivel naţional, după numărul de angajaţi, se găsesc profesorii din învăţământul secundar general (230.389 de salariaţi în 2013), pe al doilea loc al clasamentului îi regăsim pe românii care lucrează ca vânzători.

În total, 229.147 de persoane lucrau la finele anului trecut în comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu 9.913 mai multe decât în anul precedent, conform datelor Inspecţiei Muncii centralizate de ziarul Gandul.

bani

Un angajat care lucrează în acest domeniu câştigă lunar un salariu mediu net de 1.485 de lei, cu aproape 9% mai mic decât câştigul mediu net înregistrat la nivel naţional de 1.626 de lei, ne arată cele mai recente date furnizate de către reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică (INS).

A treia poziţie în clasament este ocupată de românii care execută lucrări de construcţie pentru clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale. În total, 176.754 de persoane au o astfel de ocupaţie în ţara noastră. Numărul lor este însă în scădere faţă de anul 2012 când aproape 183.000 de români aveau această profesie.

contructii

O explicaţie pentru numărul în scădere al salariaţilor din domeniul contrucţiilor poate fi considerată criza care a lovit greu acest sector al economiei. Din lipsa banilor, lucrările de construcţie ale unor ansamblurilor rezidenţiale au fost, spre exemplu, sistate.

Salariul mediu net câştigat de un lucrător din construcţii ajungea, în primele luni ale anului 2014, la 1.213 lei şi era cu 25,4% mai mic decât salariul mediu net înregistrat la nivel naţional.

Pe următoarele locuri ale topului celor mai râvnite profesii din România se află cea de medic şi cea de bodyguard. Capitala s-a şi transformat în ultimul an în “oraşul bodyguarzilor”, numărul persoanelor care au activităţi de protecţie şi gardă devansându-l pe cel al angajaţilor din comerţul cu amănuntul şi devenind domeniul cu cei mai mulţi salariaţi. În totalul de 137.409 persoane care au această profesie, aproape 68.000 o desfăşoară în Bucureşti.

tabel-meserii

ZIUA MUNCII. Meseriile râvnite şi bine plătite din ţară

Printre cele mai bănoase profesii pe care le regăsim în topul meseriilor cu cei mai mulţi salariaţi de la nivel naţional se numără cele din domeniile de intermedieri monetare, telecomunicaţii, inginerie şi consultanţă pentru afaceri.

Angajaţii care au astfel de ocupaţii câştigă un salariu mediu net cuprins între 2.497 de lei şi 3.690 de lei, cu peste 54% mai mare decât salariul mediu net înregistrat la nivel naţional.

La polul opus, se află românii care lucrează în restaurante şi câştigă un salariu mediu net lunar de doar 957 de lei, cu 41% mai mic decât media naţională de 1.626 de lei.

ZIUA MUNCII. Care sunt domeniile cu cele mai bune evoluţii ale numărului de angajaţi

În rândul meseriilor care şi-au adjudecat cel mai mare număr de salariaţi cu acte în regulă, cea mai bună evoluţie, respectiv o creştere de peste 31% a numărului de angajaţi, s-a consemnat la companiile care se ocupă cu furnizarea de “zilieri”.

Astfel, numărul de salariaţi care desfăşoară activităţi de contractare pe baze temporare a personalului a crescut de la 30.059 în 2012, la 39.405 la finele anului trecut.

Pe locul doi în topul celor mai bune evoluţii s-au clasat profesorii, cu o creştere a numărului de angajaţi de circa 21%, ei fiind urmaţi de agricultorii care se ocupă de cultivarea cerealelor. În rândul celor din urmă s-a înregistrat un avans de 12,1%, de la 39.041 de salariaţi în urmă cu doi ani, la 43.774 de salariaţi în 2013.

La polul opus, consemnând scăderi ale numărului de angajaţi, se află domenii precum:

– construcţii (-3,3%),

– telecomunicaţii (-2,3%),

– tăierea lemnului (-2%),

– învăţământul superior universitar (-1,7),

– intermedieri monetare (-1,2%).

ZIUA MUNCII. Ce salarii câştigă noii angajaţi din economie

La o analiză a salariilor medii de care se bucură noii angajaţi pe care i-a câştigat România în ultimul an, iese în evidenţă faptul că domeniile care au atras cei mai mulţi salariaţi sunt prost plătite. Mai mult, economia a pierdut numeroase locuri de muncă în care salariile sunt de două ori mai mari decât media naţională.

Astfel, în 2013, numărul “bancherilor”, mai exact al persoanelor care au activităţi de intermedieri monetare (caen 6419), a scăzut cu 1,2%, salariul mediu net la nivelul acestui domeniu fiind de circa 3.690 de lei în februarie, mai mult decât dublu faţă de salariul mediu net de la nivel naţional, de 1.626 de lei, potrivit datelor INS.

Similar, în telecomunicaţii, numărul de angajaţi a scăzut cu două procente, salariile medii nete ale celor din această industrie fiind cu 75% mai ridicate decât media naţională, respectiv 2.851 de lei pe lună.

Pe de altă parte, persoanele care desfăşoară activităţi de contractare pe baze temporare a personalului, respectiv angajaţii care se ocupă de găsirea de “zilieri”, au salarii de circa 1.166 de lei, cu 28% mai mici decât media naţională, domeniul consemnând cea mai bună evoluţie în ceea ce priveşte numărul de salariaţi atraşi în 2013.

NOTĂ:

Denumirile utilizate în prezentarea meseriilor din acest material sunt în unele cazuri generice şi se referă la cele mai practicate profesii din ramura respectivă. În realizarea topului naţional s-au luat în considerare doar codurile CAEN sub care au fost înregistrate cele mai multe persoane.

Campania ZIUA MUNCII continuă cu prezentarea FENOMENULUI BUCUREŞTI, oraşul bodyguarzilor.

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.