Ziua Drapelului: STEAGUL SUS!

Ziua Drapelului Naţional este marcată an de an în 26 iunie, această sărbătoare identitară fiind consfinţită prin Legea nr. 96/1998. Conform legii, această zi va fi marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

Drapelul Naţional a fost decretat pentru prima oară ca simbol naţional de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească la 14/26 iunie 1848, având înscrisă pe el deviza “Dreptate, Frăţie”.

Tricolorul nu a suferit transformări majore de-a lungul istoriei. Doar distribuţia culorilor (în materie de proporţie şi poziţie) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluţia de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluţionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel naţional steagul standard cu trei culori. Cele trei culori de pe Drapelul românesc pot fi identificate pe steaguri datând din vremea lui Mihai Viteazul şi chiar Ştefan cel Mare.

Deasemenea, în funcţie de diferite perioade istorice, tricolorul a avut aplicată în mijloc stema monarhistă sau comunistă a ţării. În prezent, Drapelul de stat nu conţine nici un însemn heraldic, deşi există propuneri de aplicare a stemei pe tricolor, odată cu revizuirea Consitituţiei. Sursa: FrontPress.ro

Canal Telegram Romanesc

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Lasa un comentariu