Vremea intoarce din nou foaia. Anunț de ultimă oră de la ANM!

Temperaturile au început să crească semnificativ în România, iar potrivit datelor ANM, acest lucru va continua și în zilele următoare. Vom avea și temperaturi de până la 14 grade în luna ianuarie.

ANM a anunțat prognoza meteo pentru următoarele săptămâni. Potrivit meteorologilor, în următoarele zile vremea se încălzește radical. Astfel, în acest weekend, ne așteaptă temperaturi de până la 15 grade în vestul și în sudul țării, maximele ajungând sâmbătă până la 12 grade în Capitală.

Totodată, potrivit datelor ANM, și în următoarele săptămâni, temperaturile se vor menține ridicate, însă în final, gerul se va întoarce în țară.

Potrivit ANM, joi 21 ianuarie, vremea va continua să se încălzească, devenind frunoasă pentru această dată, în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi temporar noros şi vor fi condiţii pentru precipitaţii slabe predominant sub formă de ploaie, la începutul intervalului înnord-vest, iar în cursul nopţii, posibil, şi în extremitatea de sud-vest. În zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitaţii mixte. Izolat vor fi condiţii de polei.

În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea se vor încadra, în general, între 2 şi 10 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -10…-8 grade în estul Transilvaniei şi 4….6 grade în regiunile vestice. Dimineaţa şi noaptea, pe alocuri, se va semnala ceaţă.

Și în Bucureşti, vremea va continua să se încălzească. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 8…9 grade, iar cea minimă de -3…0 grade. Dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă.

Cum va fi vremea în weekend
Și în weekend vremea se va menține călduroasă. Potrivit ANM, temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 4 şi 12 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -5…-3 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 7….8 grade în sudul Banatului.

Cerul va fi variabil, cu înnorări în vestul, sud-vestul, nordul şi parţial centrul ţării, unde mai ales spre seară şi noaptea, temporar va ploua. În zona montană înaltă, precipitaţiile vor fi mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte şi, local şi temporar, în vest. Dimineaţa şi noaptea, pe alocuri, îndeosebi în est, sud-est şi centru, se va semnala ceaţă.

Și în săptămâna 18.01.2021 – 25.01.2021, temperaturile vor continua să se mențină peste cele specifice acestei perioade, în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile vestice, anunţă ANM. Regimul pluviometric va fi în general deficitar în regiunile extracarpatice, dar şi local excedentar în extremitatea de nord-vest, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Același lucru se va întâmpla și în săptămâna 25.01.2021 – 01.02.2021, când temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în extremitatea de sud a ţării.

În ceea ce privește cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice şi centrale, dar mai ales în zonele montane aferente, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Datele ANM pentru luna februarie
Luna februarie începe și ea cu temperaturi ridicate. Potrivit datelor ANM, în prima săptămână a ultimei luni de iarnă, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în extremitatea de sud a ţării.

Același lucru se va întâmpla și în cea de a doua săptămână a lunii februarie, când temperaturile se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării.

În ceea ce privește cantităţile de precipitaţii, acestea se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, posibil uşor excedentare, local.

Directorul ANM, Elena Mateescu a precizat și ea că trecem prin cel mai călduros deceniu, iar temperaturile vor fim complet diferite de cum ne așteptam.

„Deceniul actual 2011 – 2020 este cel mai călduros deceniu, şapte ani din acest deceniu sunt în top 10 cei mai calzi ani. Practic, din 2015 şi până în prezent, fiecare an a doborât recorduri înregistrate anul anterior, tendinţa pare să fie în continuare aceeaşi.

Luăm în considerare şi estimările centrului britanic de meteorologie care în fiecare an face o estimare pentru anul următor şi care la finalul lui 2019 a estimat că 2020 va fi cel mai călduros an, ceea ce se confirmă şi la nivel mondial”, a explicat şefa ANM, Elena Mateescu, într-o intervenţie la RTV.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *