Vrei sa vezi daca esti roman, dac sau slav? Prezinta-te voluntar pentru un studiu genetic

500 de romani vor putea lua parte la un studiu populational care va arata care este mostenirea lor genetica, oferind voluntar probe de saliva pentru a li se descifra ADN-ul.

Proiectul este o initiativa a unei universitati din Italia care isi doreste sa afle ce mostenire genetica aduce populatia care migreaza in Peninsula. Analiza va urmari ADN de la mama, pentru a realiza un tipar genetic din care va reiesi un portret al trecului. Astfel se va putea vedea o urma geografica a stramosilor, scrie Evenimentul Zilei.

Cercetatorii italieni vor colabora cu Institutul national de Criminalistica, care l-a desemnat pe specialistul in genetica Florin Stanciu, ce va strange voluntari care vor trimite un mail la florinstanciu@genes.ro.

Pe baza analizei genetice, s-a stabilit ca specia umana a evoluat pe teritoriul Africii, de acolo plecand in mai multe valuri succesive si colonizand celelelate continente. La baza intregii populatii actuale sta mostenirea genetica provenita de la o singura femeie care a trait acum 160.000 de ani.

Cromozomul Y, masculin, provine de la un barbat care a trait acum 60.000 de ani. Secventele de ADN intalnite cu preponderenta la o anumita populatie se numesc haplotipuri. Africanii au prezent haplotipul L, indienii au haplotipul M iar europenii H-ul.

In functie de fragmentele de haplotip gasit in materialul genetic al romanilor, se poate astfel vedea ce stramosi au avut.

Potrivit unui studiu realizat anterior de Florin Stanciu, in Bucuresti mostenirea genetica moldoveneasca e foarte prezenta, prin migratia fortei de munca din perioada comunista. Populatia din toata Romania are insa foarte mult ADN slav, si foarte putin ADN turcesc, ceea ce ar putea schimba putin perceptia populara despre nenorocirile facute de cotropirile otomane.

„Slavii au tranzitat Romania de la nord la sud si s-au imperecheat cu romancele. Teoria cu romanii e falsa, genetic vorbind. Nu avem sange latin, ci mai degraba slav”, a spus Florin Stanciu.

Sursa: Ziare.com

25 de vizualizări

Susțineți presa independentă. Ne puteți sprijini printr-o donație prin PayPal:

LASA UN COMENTARIU