Vortexul polar lovește! Temperaturi de neimaginat! Se vor înregistra -90 de grade!

Vortexul polar aduce o masă extrem de rece în SUA, în nordul Europei, dar și în Canada.

Dacă până în decembrie intensitatea vortexului a fost aplanată de masele de aer cald ce au pătruns în Europa, nu același lucru putem spune și acum când intensitatea și dimensiunea vortexului a crescut, fiind posibil să lovească nordul Statelor Unite cu o intensitate ce va creea încă un precedent istoric.

Vortexul polar este un ciclon persistent și de mare anvergură situat la cei doi poli ai unei planete.

Vortexul polar de la Polul Nord atinge temperaturi de peste -90 grade Celsius și deja viteza vântului a depășit 600 km/h ! fiind posibil ca in urmatorii ani sa se atingă viteze apropiate de pragul supersonic in stratosfera la peste 20 de km altitudine, datorită vitezei de rotație tot mai mari determinata de fluctuațiile minimului solar și a schimbărilor geoclimatice.

Vortexul a început de curând sa se rotească rapid iar transferul termic este așteptat sa coboare spre altitudini mai joase in Canada, nordul Statelor Unite dar și nordul
Europei influențând masele de aer și clima pe tot continentul nordic.

Momentan nu reprezintă un factor important pentru Europa de vest, centrală și de est. Intensitatea vortexului a fost aplanata pana in Decembrie de masele de aer cald ce au pătruns in Europa dar in ultima vreme o data cu răcirea continentala vortexul polar a început sa crească in intensitate și dimensiune însă modelele indica ca este posibil sa lovească Nordul Statelor Unite cu o intensitate ce va creea încă un precedent istoric.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.