Voluntarii Waffen SS omagiati in capitala Letoniei (FOTO+VIDEO)

012

Circa 2.000 de persoane au participat duminică la un marş desfăşurat în Riga şi dedicat voluntarilor care au luptat în divizia Waffen SS Legiunea Letonă împotriva Uniunii Sovietice în timpul celei de a doua conflagraţii mondiale. Acţiunea a fost precedată de o slujbă religioasă dedicată acelora care au căzut pe câmpurile de luptă.

Premierul Laimdota Straujuma le-a interzis membrilor guvernului să participe la marşul naţionalist din capitală, care are loc anual. Cu toate acestea, ministrul mediului, Einars Cilinskis, a anunţat încă de vineri că va sfida avertismentele primului ministru, invocând dreptul său de a participa la o manifestaţie care nu încalcă nici o lege din ţară. Drept urmare, ministrul, membru al partidului naţionalist Alianţa Naţională, a fost demis. Acesta a participat la evenimentul controversat, declarând că “o naţiune care nu îşi respectă eroii nu are nici un viitor”.

A existat şi o mică contrademonstraţie, care a adunat câteva zeci de persoane. Nu au avut loc incidente, poliţia ţinând la distanţă cele două tabere.

ss (1)

Legiunea Letonă a fost o unitate Waffen SS care a cuprins peste 80.000 de voluntari şi soldaţi în termen, care au pornit la luptă pentru recâştigarea independenţei naţionale, după ce Uniunea Sovietică a ocupat statele baltice în 1940. A fost printre ultimele unităţi militare ale Axei care au capitulat în primăvara anului 1945. Alţi 23.000 de letoni au luptat alături de germani ca soldaţi auxiliari ai Wermachtului. După ce armatele europene, conduse de cel de al Treilea Reich, au invadat gigantul comunist, soldaţii Axei au fost primiţi ca eliberatori de letoni. Cu puţin timp înainte de a ajunge trupele germane în Letonia, peste 15.000 de cetăţeni au fost deportaţi în Siberia din ordinul lui Stalin.

Unitatea Waffen SS a fost creată în 1943 şi a suferit pierderi grele în luptele contra Armatei Roşii, aproximativ o treime dintre combatanţii letoni pierzându-şi viaţa pe frontul de est. Dârzenia lor nu a putut împiedica reocuparea ţării de către sovietici în 1944, Riga rămânând sub autoritatea Moscovei până în 1991, când şi-a recăpătat independenţa.

La sfârşitul războiului, Tribunalul de la Nuremberg a condamnat unităţile Waffen SS, considerate “organizaţii criminale”. Au fost făcute însă câteva excepţii, una dintre acestea fiind şi Legiunea Letonă.

Letonia este membră a Uniunii Europene din 2004. Foştii componenţi ai Legiunii organizează un marş anual în Riga, la mijlocul lunii martie. Sursa: FrontPress.ro

r1 r3 r4 r6 r7 r8 r9 r10 r11 r12 r13 r14 r15 r16 r17 r18 r20 r21

 

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile