Volodimir Zelenski face ANUNTUL care îngheață lumea: „Nu vrem pacea”

Ieri, 24 august, s-au împlinit împlinesc 31 de ani de la ziua în care Ucraina și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică. Și tot ieri a început şi cea de-a șaptea lună de război. Un război care pe zi ce trece pare a fi mai sângeros, mai confuz și mai distructiv.

Volodimir Zelenski îngheață lumea: „Nu vrem pacea”
Cu ocazia acestei date, președintele ucrainean Zelenski a urat poporului său o zi fericită a independenței, asigurându-l că „ne vom lupta până la capăt”. Un final care, cel puţin din ceea ce se înţelege din cuvintele sale, va exista doar în cazul victoriei complete a poporului ucrainean, notează Bianca Leonardi într-un articol realizat pentru nicolaporro.it

Zelenski este clar și direct: „În fiecare zi avem un nou motiv pentru a nu renunța. Care este sfârșitul războiului pentru noi? Înainte se spunea: pacea. Acum spunem: victoria”. Liderul ucrainean recunoaște clar că diplomația, medierile și încercarea de a încheia tratate nu mai sunt – în cazul în care au fost vreodată – în interesul său: acum, scopul este restabilirea controlului asupra tuturor celor 25 de regiuni ale țării „fără concesii sau compromisuri”.

Zelenski nu face nici măcar aluzie la un armistițiu sau la o negociere, ci dimpotrivă, plusează. Acum, ucrainenii vor doar să câștige: într-un scenariu de devastare totală, Kievul este gata parieze totul – mai ales oamenii săi – pentru a obține Donbasul și Crimeea.

Şi asta pentru că, aşa cum a precizat Zelenski, „nu facem comerț cu pământurile și oamenii noștri”. Acele ținuturi, pe de-o parte Donbasul, unde din 2014 mor în fiecare zi oameni, iar pe de altă parte Crimeea, unde poporul care ar trebui să fie suveran a decis democratic printr-un referendum că vrea să fie rus.

Miza este mare și riscul unui conflict mondial devine din ce în ce mai concret
Partenerii europeni nu au rostit – cel puțin nu până acum – niciun cuvânt despre scopurile periculoase ale lui Zelenski. O declarație de război nesfârșită, în care Kievul, care după agresiunea rusă are dreptul sacrosant de a se apăra, pare să fi profitat de ocazie pentru a-şi satisface ambițiile expansioniste. De la un război defensiv la un conflict în care pacea nu este contemplată: conform celor anunţate de Ucraina.

Și dacă Uniunea Europeană, care teoretic pare că se epuizează în întâlniri, summit-uri și alte iniţiative în rolul său de mediator, a trecut cu vederea acest pasaj important – chiar crucial – al lui Zelenski, italienii s-au simțit obligați să intervină. Cum? Acordând sprijin necondiţionat eroului zilelor noastre, punându-se în situația de a susține un conflict care nu vizează o rezolvare, ci, dimpotrivă, acceptând implicit posibilitatea unui război mondial în numele voinței lui Zelenski.

„Italia sprijină ferm integritatea teritorială, suveranitatea, independența și libertatea țării sale și își reafirmă angajamentul de a ajuta poporul ucrainean și din punct de vedere umanitar și al reconstrucției”, scrie președintele Republicii Sergio Mattarella într-un mesaj transmis către președintele ucrainean cu ocazia acestei zile.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *