Vladimir Putin: “Neo-nazismul este în ascensiune în Europa”

putin-belgradd

Preşedintele Vladimir Putin a acordat un interviu revistei sârbeşti Politika afirmând că este de datoria Rusiei să lupte cu “fascismul”, mai ales că “în Europa neo-nazismul este un fenomen în ascensiune”. Aceste declaraţii au fost făcute cu puţin timp înainte de a ajunge în vizită în Serbia, pentru a participa la aniversările dedicate împlinirii a 70 de ani de la eliberarea Belgradului de sub ocupaţia germană în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

“Din păcate vaccinul împotriva virusului nazist, care a fost gândit după procesul de la Nuremberg, a început să îşi piardă eficienţa în anumite ţări europene. Un exemplu clar sunt manifestaţiile neo-naziste din Letonia şi alte state baltice”, a spus Vladimir Putin, făcând referire la manifestaţiile dedicate voluntarilor Waffen SS din aceste ţări, care au luptat alături de germani contra Armatei Roşii.

Nu a fost uitată nici Ucraina, “care provoacă îngrijorări în această privinţă”. “Rebeliunea anticonstituţională din februarie a fost condusă de forţe naţionaliste şi alte grupări radicale”, a mai spus liderul de la Kremlin, vorbind despre lovitura de stat din Kiev contra fostului preşedinte Ianukovici.

“Este de datoria noastră să ne opunem glorificării nazismului şi să rezistăm cu fermitate încercărilor de reconfigurare a deznodământului celui de al Doilea Război Mondial. Este datoria noastră să combatem toate formele şi manifestările rasismului, xenofobiei, naţionalismului agresiv şi şovinismului”, a declarat Vladimir Putin.

Preşedintele rus a sosit la Belgrad joi, imediat după prânz, într-o vizită simbolică vizând să ancoreze interesele ruseşti în centrul Europei, într-un context de tensiuni puternice între Moscova şi Occident din cauza crizei din Ucraina. După amiaza va asista la prima paradă militară desfăşurată în Belgrad din 1985 şi se va adresa mulţimii. Sursa: FrontPress.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *