Vladimir Putin, despre noile anexări: Sunt teritoriile Rusiei pentru totdeauna

Într-un discurs suținut vineri în Sala Sfântul Gheorghe din Marele Palat al Kremlinului, Vladimir Putin susține că regiunile ucrainene Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie sunt ale Rusiei pentru totdeauna după așa-zisele referendumuri orchestrate de Moscova sub amenințarea armelor.

La fel ca la precedentele sale discursuri pe tema Ucraina, Putin recurge la „pseudo-istorie”, acuzații la adresa Occidentului și cuvinte înflăcărate despre relevanța Rusiei pentru a-și promova agenda politică.

Discursul lui Putin a început cu evocarea pseduo-referendumurilor organizate de Moscova în cele patru regiuni ucrainene ocupate parțial de forțele armate ruse.

Potrivit liderului de la Kremlin, oamenii din cele patru regiuni au decis să facă parte din Rusia, în conformitate cu „dreptul lor natural”, „bazat pe realitatea istorică”.

El a mai susținut că rușii și ucrainenii „nu au rădăcini atât de diferite” și a menționat o serie de personalități locale, după care a cerut „un moment de reculegere pentru eroii Rusiei mărețe”.

„Rusia acceptă Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, iar legile Rusiei se vor aplica aici, pentru că aceasta este dorința a milioane de cetățeni”, a spus Putin.

El a mai susținut că locuitorii celor patru regiuni au fost supuși „terorii” și „amenințați de genocid”, dar de-acum încolo vor fi „protejați” de Rusia „cu toate mijloacele”.

Putin le-a mulțumit soldaților ruși care luptă în Ucraina și a cerut Kievului înceteze ostilitățile și să se așeze la masa negocierilor. Putin a mai făcut declarații în acest sens, deși mereu a evitat să negocieze cu adevărat.

Citiți și:  Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii”

Cu toate că Rusia este cea care a atacat Ucraina, Putin a reluat teoria precum că Rusia este o victimă a Occidentului. El a vorbit chiar despre un „război hibrid” dus împotriva țării sale.

„Vestul este gata de orice pentru a-și lua partea de peste tot din lume. Acesta este motivul suprem pentru care ei fac ceea ce fac și de aceea sunt atât de agresivi față de culturile independente”, spune el.

Atacuri dure la adresa Occidentului

Apoi Putin s-a dedat unor atacuri la adresa Occidentului modelate în așa fel încât să atragă oameni care cred deja în teoriile Kremlinului despre neocolonialism.

„Vor să ne facă o colonie, vor să ne jefuiască, încearcă să ne oprească dezvoltarea, cultura. Vom proteja țara noastră”, a insistat președintele rus.

Potrivit lui Putin, Rusia este o „țară civilizată” și nu va „trăi după regulile pe care ei ni le fac”.

Putin a acuzat din nou Occidentul de „rusofobie”. „Rusofobia este un tip de rasism care crește acum peste tot în lume. Am fost tratați ca o colonie și nu vom uita niciodată asta”, a declarat el.

Citiți și:  Putin, gest surpriza. A fost printre primii lideri mondiali care au făcut-o

Putin i-a numit pe liderii occidentali drept „oameni mincinoși” și „răi”, niște „șerpi”.

Liderul de la Kremlin, singurul agresor din Ucraina, așa cum a fost și în Georgia, susține că liderii din Vest au generat crize și nu vor să le pună capăt.

El a dat vina pe Occident, de exemplu, asupra fisurilor constatate în cursul acestei săptămâni la gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică.

Liderul de la Kremlin a încercat din nou să atragă China și Iranul de partea sa, motivând că cele două țări nu vor să aibă suveranitatea subminată.

După încheierea discursului, Putin a semnat documente prin care oficializează anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Așa-zisele documente au fost semnate separat cu șefii instalați de Moscova în cele patru regiuni, și anume Denis Pușilin din partea Donețkului, Leonid Pasecinik din partea Luganskului, Evgheni Balițki din partea Zaporojie și Vladimir Saldo din partea Hersonului. Ceremonia de la Kremlin s-a încheiat cu intonarea imnului Federației Rusiei și cu strigătul „Rusia” scandat de participanții la eveniment și de însuși Vladimir Putin.

Urmărește ultimele știri pe Google News

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasa un comentariu