Vitamina D și COVID-19. Care este ADEVĂRUL? Concluzie NEAȘTEPTATĂ

Despre efectul vitaminei D în cazul bolnavilor de COVID-19 s-a scris mult. Inițial, oamenii de știință au mers pe bâjbâite, evitând o concluzie fermă și fără echivoc. După care au început să curgă articole de specialitate despre eficiența acestui produs, despre cât de bun și de necesar este el în tratamentul aplicat pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2. Dar iată că un ultim studiu vine să desființeze tot ce s-a spus până acum.

Medicii americani au ajuns la concluzia că o doză mare de vitamina D nu este capabilă să îmbunătățească starea pacienților forme de COVID-19 moderate până la severe. Rezultatele lucrărilor științifice sunt publicate în Journal of the American Medical Association.

La studiul randomizat, controlat cu placebo, au luat parte 240 de pacienți infectați cu coronavirus care au fost împărțiți în două grupe. Unul a primit vitamina D3 într-o singură doză de 200.000 de unități internaționale (UI), ce se găsește în untul de arahide. Grupul de control a primit un placebo sub forma untului de arahide. Toți pacienții au fost supuși unui tratament standard, inclusiv antibiotice și antiinflamatoare.

Scopul principal al studiului a fost testarea vitaminei D ca mijloc de reducere potențială a duratei de spitalizare. A fost evaluat, totodată, efectul medicamentului asupra riscului ca bolnavii să ajungă la la secția de terapie intensivă, să fie intubați sau să moară.

Citește și Vaccinare. Companie cheie în lupta împotriva COVID-19

Astfel, s-a constatat că nu există niciun motiv pentru utilizarea unei doze mari de vitamina D la pacienții cu forme severe de COVID-19. Ceea ce nu înseamnă că nu există efecte pozitive din aportul constant de vitamina.

Potrivit experților, persoanele în vârstă și pacienții cu boli cronice, cum ar fi osteoporoza, ar trebui să aibă niveluri de vitamina D de peste 30 nanograme pe mililitru de sânge (ng / ml). Pentru adulții sănătoși, o cantitate acceptabilă este de 20 ng / ml.

Sursa: dcnews.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!