Visul american pe care l-am fumat deja

Am citit un articol despre visul american, acela de a trăi simplu într-o familie frumoasă și fericită, de mijloc, în care el muncește și câștigă cât să-și permită o casă, o mașină, o soție și copii care să meargă la facultate. Bunicii noștri i-au așteptat douăzeci de ani pe americani încât li s-au lipit ochii de cer și când îi priveai aveau retina ciuruită de stele.

Cum americanii nu au venit, părinții noștri au înțeles că bine ar fi s-o ducem măcar ca rușii, dacă nu putem ca RDG-iștii sau ca ungurii ori cehoslovacii.

Când ne-a venit și nouă rândul, am renventat visul american și chiar pe parcursul câtorva ani, acesta chiar am avut iluzia că ni s-a împlinit: am putut avea un serviciu la o multinațională, cu o leafă de trei ori mai mare decât a unui român obișnuit, am putut merge la bancă, de unde am primit un credit în aceeași zi pentru o mașină sau o vilă la marginea orașului.

Acum însă și americanul de mijloc și românul cu job, casă, nevastă, mașină și shopping la hipermarket au șansa să rămână fără ele. Și știți cum e viața, necazurile nu vin niciodată câte unul, ci grămadă.

Dacă ți-ai pierdut jobul, mai poți spera la altul numai dacă ești tânăr și flexibil. Dacă însă l-ai pierdut riști să pierzi întâi mașina, dar și casa, ba chiar și nevasta să te lase, după ce s-a oferit să-și salveze familia muncind prin Italia sau Spania.

Nu mai vorbim de copiii lăsați pe la bunici pe care dacă-i întrebi ce și-ar dori să le aducă Moș Crăciun, i-ar scrie fără să clipească, “o mamă”, “părinți” sau “armonie în familie”, adică bunuri care nu pot fi obținute cu bani niciodată.

Cum visul american cică dacă nu a murit cam trage într-acolo, astăzi se pare că visătorii de peste Ocean constată că facultatea costă prea mult, iar căsătoria nu prea se mai poartă. De asemenea, nu prea îți mai permiți să locuiești singur și tot mai mulți se întreabă cine mai are bani în ziua aceasta.

Din păcate, ce se întâmplă în America de astăzi este foarte aproape și de hotarele noastre. Dacă-i așa, la ce bun am mai visat, dacă totul n-a fost decât o iluzie ori o păcăleală? Nici măcar vestea că visul american e pe moarte nu este nouă, periodic o scot pe piață cei care o scot.

Cu toate acestea, săracii lumii se înghesuie să emigreze în State. Pentru că speranța moare ultima și o dată cu ea și visul de care vorbeam. De aceea poate că ar fi bine dacă am încerca și noi de pe acum viața fără iPad sau Internet, fără credite și datorii, chiar dacă pare mai anostă și de neconceput.

Ne-ar prinde puțin mai pregătiți valul care vine și se tot înalță pentru a șterge nu doar visele cele mai cuminți, ci și pe cele mai îndrăznețe. Adio, clasă de mijloc, adio draga mea! Adio, vise! E bun și aerul pe care îl respirăm în mod obișnuit și apa pe care o bem, fie ea și nesfințită, dacă nu le vom otrăvi pentru banii care lipsesc. Doar când pierzi totul, vei putea prețui puținul care ți-a rămas, c-așa-i în viață! De Marcel Sămânţă –Renasterea Banateana

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Un cometariu

  1. Imi spunea un american mai treaz:
    "American dream? You hav to be asleep to believe it"
    Visul american? Trebuie sa dormi ca sa-l poti crede.

    Abureli pentru fraieri. Multi cred… multi se schimba si imita doar ca sa se simta si ei ok… dar… pacat. Foarte putini isi traiesc viata, pentru ca foarte putini inteleg cu ce se mananca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.