Viorica DĂNCILĂ este în corzi! A început să ia decizii DISPERATE!

Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Transgaz. Cele mai mari companii de energie din România trebuie să își golească portofelele în buzunarele statului, sub formă de dividende suplimentare.

După ce Romgaz a fost obligată să împartă dividende suplimentare – măsură de care beneficiază statul, a venit rândul unei alte companii profitabile din energie, Nuclearelectrica de a vărsa statului dividende suplimentare. Măsurile ridică semne de întrebare asupra declaraţiilor ministrului de Finanţe, potrivit cărora bugetul de stat are banii necesari pentru funcţionarea sa, scrie digi24.ro.

​Companiile energetice sunt stoarse, rând pe rând, de rezervele pe care le au, fiind obligate de Guvern să distribuie sume importante de bani sub formă de dividende suplimentare, potrivit Hotnews.ro.

După Romgaz şi Nuclearelectrica anunţă că va repartiza acţionarilor, pe final de an, dividende suplimentare în valoare de 238 milioane de lei, la o valoare de 0,789 lei/dividend. Nevoia de bani la buget pune, însă, în pericol investiţiile foarte importante ale companiilor. De exemplu, reactorul 1 de la Cernavodă trebuie să intre intr-un amplu proces de retehnologizare, valoarea investiţiei fiind de circa 1,5 miliarde euro, în condiţiile în care îi expiră durata de viaţă.

Citiți și:  PSD, zguduit din temelii. Viorica Dancila, DEZVALUIRI incomode

Pentru a funcţiona în continuare reactorul 1, această investiţie este obligatorie, însă Guvernul nu pare conştient de acest lucru, preferând să jumulească societăţile de stat pentru a acoperi deficitul bugetar, în loc să depună eforturi pentru a creşte încasările la stat.

Consiliul de Administraţie al Romgaz a aprobat miercuri distribuirea unor dividende suplimentare de 501,05 milioane lei, respectiv a unui dividend suplimentar de 1,30 lei/acţiune, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti, informa zilele trecute capital.ro. În primăvară compania de gaze a mai distribuit un dividend de 4 lei pe acţiune din profiturile sale.

Consiliul de Administraţie al Romgaz a aprobat miercuri distribuirea unor dividende suplimentare de 501,05 milioane lei, respectiv a unui dividend suplimentar de 1,30 lei/acţiune, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti. În primăvară compania de gaze a mai distribuit un dividend de 4 lei pe acţiune din profiturile sale.

Citiți și:  PSD, acuzaţii GRAVE: Guvernul Cîțu pune la cale cel mai mare JAF din istoria modernă a țării

În urmă cu nici o lună, invitat la un post de televiziune, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, susţinea că sunt bani la buget pentru majorarea pensiilor. Execuţia bugetului general consolidat pe primele nouă luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 16,8 miliarde lei, respectiv 1,77% din PIB, în creştere cu 10 miliarde lei faţă de deficitul de 6,8 miliarde lei (0,81% din PIB) înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2017, potrivit datelor publicate marţi de Ministerul Finanţelor Publice.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

LASA UN COMENTARIU