Viktor Orbán, victorie rasunatoare. Liderii UE au capitulat in fata prim-ministrului ungar

În lupta lor împotriva războiului Rusiei din Ucraina, liderii UE s-au predat luni prim-ministrului ungar Viktor Orbán, capitulând în fața cererilor acestuia de a acorda Budapestei o scutire aproape totală de la un nou embargo asupra petrolului rusesc, transmite publicația Politico Europe.

După ce liderul guvernului maghiar a împiedicat timp de 26 de zile interdicția propusă, luni seară șefii de stat și de guvern din UE au revendicat o victorie prin adoptarea unui al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, în încercarea de a consolida pedeapsa regimului de la Kremlin pentru invadarea vecinului său.

Compromisul la care au ajuns liderii europeni a scutit Bruxelles-ul de rușinea de a nu reuși să implementeze un embargo despre care s-a vorbit atât de mult.

În același timp, oficialii și diplomații au recunoscut că Orban a reușit să pună interesele Ungariei înaintea efortului colectiv al UE de amenda acțiunile agresive ale președintele rus Vladimir Putin, scriu jurnaliștii de la Politico.

„Dacă te uiți la cum s-au desfășurat lucrurile în ultima lună, da, el (Viktor Orban) a primit multe și i-a ținut ostatici pe toți”, a declarat un diplomat UE sub rezerva anonimatului despre eforturile de obstrucționare ale premierului maghiar.

Citiți și:  Viktor Orban, atacat dur de la vârful Europei. News alert

Luni seară, Orban însuși a postat pe Facebook o scurtă declarație. „S-a ajuns la un acord. Ungaria este scutită de embargo privind petrolul”, a transmis liderul autoritar de la Budapesta.

Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a salutat acordul, într-o postare pe Twitter, și a precizat că embargoul se aplică imediat pentru mai mult de două treimi din importurile de petrol din Rusia, tăind astfel o sursă uriașă de finanțare pentru mașina de război a Kremlinului.

„Presiune maximă asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului”, a comentat Charles Michel, care subliniază, printr-un tag, că unitatea UE rămâne astfel intactă.

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat compromisul la care au ajuns liderii europeni și a confirmat că în felul acesta, până la sfârșitul anului, se va renunța la importurile de petrol din Rusia în proporție de 90 la sută.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz subliniază că unitatea UE a fost menținută. „Am convenit asupra unor noi sancțiuni de mare amploare împotriva Rusiei. Va exista un embargo asupra marii majorități a importurilor de petrol rusesc”, a scris cancelarul pe Twitter.

Citiți și:  Viktor Orban aruncă în aer toată Europa. Putin şi-a dat acordul

Importurile prin conducta Drujba, care aprovizionează şi Ungaria, vor fi scutite într-o primă etapă. Aceasta a permis Budapestei să ridice dreptul de veto care bloca de câteva săptămâni adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE la adresa Rusiei. Consumul intern al Ungariei, care nu are ieşire la mare, depinde într-un procent de 65% de petrolul transportat prin conducta Drujba.

Charles Michel, Ursula von der Leyen și unii lideri naționali au insistat că Consiliul European va revizui „cât mai curând posibil” cea mai importantă scutire a Ungariei, și anume permisiunea ca petrolul rusesc să continue să curgă prin secțiunea de sud a conductei Drujba. De altfel, prim-ministrul olandez Mark Rutte a spus chiar că șefii de stat și de guvern vor relua problema chiar la următorul lor summit, spre sfârșitul lunii iunie.

Sursa: digi24.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.