GENERAL

Viktor Orban, ultima MUTARE: Este singurul lider european care merge la Moscova

viktor orban

Prim-ministrul ungar Viktor Orban, singurul din Europa care întăreşte schimburile de gaze cu Rusia, va merge sâmbătă la Moscova pentru funeraliile ultimului lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a indicat secretarul de stat pentru comunicare internaţională, informează AFP.

El “îi va aduce omagiu lui Mihail Gorbaciov”, însoţit de o delegaţie ungară, a precizat acesta pe Twitter, a doua zi de la anunţul că gigantul Gazprom închide gazoductul Nord Stream, vital pentru Europa, scrie news.ro.

Înmormântarea ultimului lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, are loc sâmbătă la Moscova, o ceremonie restrânsă la care nu va participa preşedintele Vladimir Putin.

O mare figură politică a secolului al XX-lea, Gorbaciov a murit marţi seara, la vârsta de 91 de ani, în urma unei “lungi şi grave suferinţe”, potrivit spitalului în care a fost tratat.

A făcut istorie precipitând dispariţia imperiului sovietic în 1991, în timp ce încerca să-l salveze prin reforme democratice şi economice, punând astfel capăt Războiului Rece.

Ceremonia, programată să înceapă la ora locală 9.00, va fi deschisă publicului, a anunţat Fundaţia Gorbaciov. Fostul lider sovietic va fi apoi înmormântat în cimitirul Novodevicie, alături de soţia sa Raisa Gorbaciova, care a murit în 1999 şi de care i-a fost foarte apropiat.

În afara lui Orban, niciun alt politician european de rang înalt nu este aşteptat să participe la funeraliile ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov.

În pofida înaltei aprecieri faţă de Gorbaciov la Londra, Paris şi Berlin, pentru faptul că el a permis să se pună capăt Războiului Rece care diviza continentul european, invazia rusă asupra Ucraina a deteriorat puternic relaţiile cu Moscova.

Sancţiunile impuse împotriva Rusiei şi contramăsurile ruse au suspendat de asemenea toate zborurile comerciale dintre Rusia şi statele membre ale Uniunii Europene.

Rusia a reacţionat la restricţiile împotriva liderilor săi plasând politicieni occidentali pe lista neagră. Premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson şi cei doi potenţiali succesori ai săi au cu toţii interzisă intrarea în Rusia.

Cancelarul federal german Olaf Scholz a spus că nu a primit nicio invitaţie la funeraliile lui Gorbaciov, iar predecesoarea lui, Angela Merkel, a refuzat una pe motiv că s-a accidentat la genunchi.

Ambasadori şi diplomaţi vor fi prezenţi la funeralii. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, va fi reprezentat de ambasadorul Franţei în Rusia, Pierre Levy.

Ambasadorul Germaniei, Geza Andreas von Geyr, a fost testat pozitiv pentru coronavirus şi va fi reprezentat de adjunctul său.

Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, este aşteptat să participe la funeralii.

Fiica lui Gorbaciov, Irina, a anunţat că funeraliile vor fi unele modeste. Trupul lui Mihail Gorbaciov a fost expus publicului în Sala Coloanelor din Casa Sindicatelor, rezervată personalităţilor ilustre. Tot acolo a fost depus şi trupul lui Stalin la moartea acestuia în anul 1953, iar mai înainte şi fondatorul URSS, Vladimir Ilici Lenin, a avut funeraliile în acelaşi loc. Ultimul politician rus a cărui ceremonie funerară a fost organizată în acea sală este Vladimir Jirinovski, decedat anul acesta în aprilie.

Mihail Gorbaciov va fi a fi înhumat alături de soţia sa, Raisa, în cimitirul Novodevicie. Zeci de politicieni de rang înalt, scriitori şi intelectuali ruşi sunt înmormântaţi în acest cimitir creat în secolul al XVI-lea, printre ei fiind şi Boris Elţîn, primul preşedinte al Rusiei după destrămarea URSS şi rival al lui Mihail Gorbaciov.

Însă, dintre preşedinţii sovietici, Nikita Hruşciov este singurul înmormântat acolo, majoritatea odihnindu-se între zidurile Kremlinului.

Însă, chiar dacă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că vor fi “elemente de funeralii de stat” în timpul ceremoniei, inclusiv o gardă de onoare în Sala Coloanelor din Casa Sindicatelor, funeraliile lui Gorbaciov sunt mult mai modeste decât cele ale lui Boris Elţin, care a murit în 2007.

Slujba de înmormântare a lui Elţin au avut loc în Catedrala Iisus Mântuitorul, unde mulţimi de oameni s-au perindat prin faţa sicriului cu trupul neînsufleţit al fostului preşedinte, iar Vladimir Putin a susţinut atunci un discurs funerar.

Kremlinul a declarat că Putin lucrează sâmbătă şi este prea ocupat pentru a asista la ceremonie, dar el s-a deplasat joi la morga spitalului unde a murit Gorbaciov, depunând un buchet de flori lângă sicriul acestuia. Nicio zi de doliu nu a fost declarată în Rusia.

Sursa: stiripesurse.ro

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Dacă ți-au plăcut articolele și dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.